Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, a votat luni un proiect de lege care incriminează instigarea la ură împotriva unei persoane sau a unui grup pe motiv de apartenență politică. Parlamentarii USR vor sesiza CCR, a declarat deputatul Mihai Badea. Proiectul de lege avea ca scop inițial punerea în acord a Codului Penal cu o directivă privind discriminarea pe criterii etnice, de rasă, sex etc. Dar un amendament introdus în Senat incriminează și delictul de opinie pe motiv de apartenență politică și prevede pedeapsa cu închisoarea până la 3 ani.
Am înțeles că a fost introdus un amendament pe șest, iar aleșii nu știau de asta, fiind vorba de amendamentul cu privire la grupurile politice. Cei mai mulți dintre deputați au votat pe bandă rulantă o modificare a Codului Penal (articolul 369) despre care știau că pune în acord legislația română cu o directivă europeană. Acum legea merge la Klaus Iohannis pentru promulgare. Sperăm că nu o va face. Pe urmă vin și conferințele de presă, nu e așa?
Nu există criterii de discriminare din punct de vedere al opiniilor politice și nici nu pot exista. Politica democratică tocmai prin confruntarea de opinii se manifestă. (Proiectul) nu este îndreptat împotriva politicienilor, ci a vocilor critice din societate.
Cum au votat parlamentarii noștrii știm, s-a interesat Simona Bozbici și ne-a spus, a scris aici: https://www.bistritaexpress.ro/
Pe vremea când scriam la EV Zilei am avut neșansa și ”onoarea” de-a fi trimis în judecată pentru delictul de opinie, în baza defunctelor Art.205, 206 Cod Penal, calomnie și ultraj. Era prin 1998-1999-2000, iar procesele se țineu lanț. Nu a fost ușor deloc. Am câștigat datorită avocaților de la EVZilei , ziar care nu m-a lăsat baltă și a obligației de-a avea scris în articol și poziția părții pe care o acuzai. Au fost și politicieni care au apelat la instanță. Acum, la 22 de ani distanță, controversata avocată Laura Vicol vine cu modificarea respectivă ce reînvie botnița. Predoiu ce face? Ce trebuie, aia face… nu…
Legea delictului de opinie pune la adăpost toți politicienii corupți ai României. Nu poți scrie despre faptele de corupție ale unui politician fără să amintești de funcția publică pe care o ocupă. De fapt, aici e cheia. Legea asta răpește – ascunde contextul infracțiunii- Din 279 de deputați 194 au votat pentru acest proiect
Va urma…
1 Comment
Se pun baietii la scuteala exact ca in actuala URSS.
Spune-mi cu cine te invecinezi si iti spun cine esti.
asa era o vorba romaneasca.
Trist ca dupa 33 de ani de asa zisa LIBERTATE politrucii isi fac iarasi o lege cu dedicatie.