JURNAL DE RĂZBOI: ziua 13: Zelenski promite să rămână în Kiev până la finalul războiului / Generalul-maior Vitalii Gerasimov, lichidat, spun ucrainenii/ Criza de hrană, apă și căldură din Ucraina se adâncește

 

Președintele Volodimir Zelenski a transmis luni noapte un nou mesaj de mobilizare pentru poporul ucrainean, subliniind că ”noi nu dăm eroi” și că rezistența ”eroică” întâmpinată este un coșmar pentru invadatori. Ucrainenii spun că au ucis încă un general rus și anunță unele recuceriri de zone ocupate de ruși, plus pierderi grele provocate inamicului. În rândul țărilor Occidentale se discută tot mai mult de interzicerea petrolului rusesc, Moscova susținând că în acest caz prețul pe baril ar crește la 300 de dolari și amenințând că închide gazoductul Nord Stream 1.

Cele mai importante evenimente de luni din Ucraina sunt LIVETEXT pe HotNews.ro:

07:20Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AEIA) a declarat că a primit informaţii conform cărora obuze de artilerie au avariat o instalaţie de cercetare nucleară din Harkiv, al doilea oraş al Ucrainei, fără “consecinţe radiologice”.

06:20Japonia a îngheţat bunurile a încă 32 de oficiali şi oligarhi din Rusia şi Belarus, ca urmare a invadării Ucrainei de către ruşi, a anunţat Ministerul japonez de Finanţe

05:58​Bulgaria ar putea solicita o exceptare de la orice sancţiuni ale UE privind importurile de gaze şi petrol din Rusia

04:40Imagini emoționante din Odesa. Un bărbat își ia rămas bun de la familie în gară și rămâne să-și apere orașul.

04:32Banca Mondială aprobă un ajutor imediat de 489 de milioane de dolari pentru Ucraina

04:18Morgan Stanley spune că Rusia se pregătește pentru un default în stilul Venezuelei

01:18Generalul-maior Vitalii Gerasimov, prim-adjunct al comandantului celei de-a 41-a armate a Rusiei ar fi fost ucis, susțin ucrainenii.

Zelenski: ”Noi nu dăm înapoi”

Președintele Ucrainei, Volodimr Zelenski, a mobilizat din nou națiunea într-un discursul său video din timpul nopții de luni spre marți, spunând: “Nu dați înapoi. Noi nu dăm înapoi”, adăugând că rezistența “eroică” face ca războiul să fie “ca un coșmar” pentru Rusia.

De asemenea, Zelenski a acuzat din nou Rusia de atacarea civililor care fugeau. Anterior, luni, guvernul său a respins o ofertă a Moscovei de a crea “coridoare umanitare” pentru evadarea civililor, după ce s-a dovedit că majoritatea rutelor presupus sigure duceau direct în Rusia sau Belarus. El a acuzat Moscova de tactici “medievale”.

Criza umanitară din Ucraina se adâncește pe măsură ce forțele rusești își intensifică atacurile, în timp ce alimentele, apa, căldura și medicamentele devin din ce în ce mai puține. Se estimează că aproximativ 1,7 milioane de ucraineni au fugit din calea luptelor, iar numărul total ar putea ajunge la 5 milioane, a declarat UE.

Zelenskiy se va adresa marți parlamentarilor britanici prin intermediul unei legături video și este de așteptat să pledeze pentru livrarea de mai multe arme și pentru o zonă de interdicție aeriană deasupra Ucrainei care să fie aplicată de NATO.

Rușii amenință că ne taie gazul

O interdicție occidentală asupra importurilor de petrol rusesc ar putea duce la o dublare a prețului până la 300 de dolari pe baril și la închiderea principalei conducte de gaz către Germania, a susținut luni Moscova. Ca răspuns, se așteaptă ca liderii UE să anunțe că blocul va fi de acord “să elimine treptat dependența noastră de importurile de gaz, petrol și cărbune rusesc”.

Un general rus de rang înalt a fost ucis în luptele din Harkov, potrivit Ministerului ucrainean al Apărării. Acesta a declarat că forțele salel-au ucis pe generalul-maior Vitalii Gerasimov, despre care se crede că a fost prim-adjunct al comandantului al Armatei 41 a Rusiei.

Ministrul de externe al Chinei a spus luni că relația țării sale cu Rusia ca fiind “solidă ca o stâncă”, în timp ce Beijingul continuă să refuze să condamne invazia Ucrainei, în pofida presiunilor tot mai mari din partea SUA și a Uniunii Europene de a-și folosi influența pentru a ține în frâu Moscova.

Bombardamentele continuă și forțele ruse pregătesc un asalt asupra Kievului. Ucrainenii spun că recuceresc unele obiective și că provoacă însemnate pagube inamicului. UE pregătește noi sancțiuni.

Potrivit Pentagonului, Rusia recrutează mercenari sirieni cu experiență în războiul de gherilă urbană pentru a lupta în Ucraina. Vladimir Putin a susținut luni cănu va trimite recruți sau rezerviști în Ucraina, afirmând că ofensiva este făcută de „profesioniști”.

Share

Facebook
WhatsApp
Email
Print

LATEST POSTS

Advertisement
Colecteaza Selectiv
Editors Picks
Latest Posts