JURNAL DE RĂZBOI- Ziua a 9-a: Incendiu la cea mai mare centrală nucleară din Europa / „Dacă va exploda, va fi de 10 ori mai mare decât Cernobîl!”, avertizează Ucraina / Noi bombardamente în orașe

Războiul din Ucraina intră în ce-a de-a noua zi, cu o alarmă declanșată în noaptea de joi spre vineri la centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare de acest fel din Europa, după un bombardament al trupelor ruse, stârnind îngrijorare în întreaga lume. Joi trupele ruse au ajuns în centrul portului ucrainean Herson, prima realizare majoră a invaziei declanșate joia trecută, iar în capitala Kiev și în alte orașe mari, forțele de ocupație au continuat bombardamentele nimicitoare, fără mișcări semnificative de trupe, probabil din cauza problemelor logistice. A avut loc o a doua rundă de discuții între Ucraina și Rusia, iar singurul lucru convenit a fost realizarea unor coridoare umanitare pentru evacuarea civililor, răniților și pentru aprovizionarea cu ajutoare și alimente.

07:03Companiile din Rusia se grăbesc să îşi deschidă conturi la bănci chineze

06:40Incendiul de la centrala nucleară Zaporizhzhia a fost stins, au anunțat autoritățile ucrainene. Nu există victime, au mai precizat oficialii ucraineni.

06:35Acțiunea militară rusă în apropierea centralei este nesăbuită și trebuie să înceteze”, a spus vineri dimineața secretarul de Stat responsabil cu energia al Statelor Unite ale Americii, Jennifer Granholm.

05:21Boris Johnson a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de securitate al ONU (AFP)

Cele mai importante momente de peste noaptea de joi spre vineri:

04:51Purtătorul de cuvânt al centralei din Zaporojie: Luptele au încetat în apropierea centralei electrice, iar nivelurile radiațiilor sunt în prezent normale, potrivit CNN

04:42Societatea Nucleară Americană: Nu trageți în preajma centralei nucleare / Lăsați angajații să opereze

04:21Incendiu la centrala nucleară: Expert: Nu știm suficient, dar cea mai mare îngrijorare este incendiul care perturbă răcirea reactorului (CNN)

04:03Președintele american Joe Biden tocmai a vorbit cu președintele ucrainean Volodimir Zelensky, în timp ce Casa Albă continuă să monitorizeze incendiul raportat la centrala nucleară din Zaporojie.

00:57Herson: Rușii ar fi pus lunetiști pe acoperișuri: ”De partea cui vreți să luptați?” (CNN)

03:43Conducerea centralei spune că momentan a treia unitate de putere a fost oprită la uzină și doar a patra unitate funcționează. Condițiile de siguranță la radiații și incendiu la centrala nucleară sunt în limite normale.

03:24Pentagonul: 90% din forțele ruse de la granița cu Ucraina au intrat în țară și vor să ocupe Kievul

02:35Cum reușește Kievul să câștige bătălia pe comunicare cu Rusia

Încă din primele zile ale invaziei ruse, și parțial datorită tăcerii Moscovei, Kievul a reușit să genereze în întreaga lume o revărsare masivă de simpatie pentru rezistența în fața agresiunii marelui său vecin, scrie Le Monde, citat de Rador.

01:41Cum a prezentat presa rusă ocuparea Melitopolului: Trupele ruse au fost primite cu steaguri fluturând / Realitatea: Duceți-vă acasă, fasciștilor

Share

Facebook
WhatsApp
Email
Print

LATEST POSTS

Advertisement
Colecteaza Selectiv
Editors Picks
Latest Posts