Primăria Bistriței vrea să curețe terenul din jurul turnului fostei Uzinei Termice a municipiului, înțesat de țevi, conducte si clădiri, toate dezafectate și să valorifice tonele de fier vechi de acolo, extrem de valoroase în condițiile unui preț istoric pe piața de reciclare. Nu poate însă să treacă la treabă până nu face o operațiune juridică simplă pentru care are nevoie de acordul Consiliului Local: transferul din proprietatea publică a orașului în proprietatea privată.
IOAN TURC, PRIMAR: ”vreau sa facem curățenie acolo, dar si sa facem bani, are un preț istoric fierul vechi, acum, e cel puțin un milion ce e acolo… dar ca sa facem procedura de vânzare trebuie să trecem terenul în proprietatea privată”, a spus edilul pentru Bistrita Expres
Cum s-a ajuns aici?
Încă din anul 2005-2006, în Bistriţa-Năsăud nu mai funcţionează sistemul centralizat de încălzire. Proditerm, compania care furniza energie termică în judeţ, a dat faliment, adunând datorii în valoare de peste 6,5 milioane de lei. Primăria Bistriţa a reuşit să preia 25 dintre cele 32 de puncte termice care au asigurat căldura locuitorilor oraşului, urmând să le transforme în grădiniţe, sedii pentru instituţii şi chiar parcări subterane. Cu compania pe butuci şi cu pierderi uriaşe pe care le plăteau tot consumatorii, bistriţenii au fost nevoiţi să găsească o altă soluţie pentru a-şi încălzi locuinţele şi a-şi asigura apa caldă. În decurs de 2-3 ani, bistriţenii au trecut pe centrale pe gaz.
Îndepărtarea fierului vechi este doar o primă etapă din dezafectarea terenului unde a funcționat uzina termică a Bistriței până în 2006, iar după curățare va urma decontaminarea, pentru că solul din zonă a fost puternic afectat de depozitele de păcură, folosite alternativ la gaz de Centrala de termoficare si care au rămas multă vreme după închiderea acesteia. ”Sunt programe pentru decontaminare din bani europeni și vrem să le accesam pentru acea zonă a explicat viceprimarul Sorin Hangan.