Inițiat în urmă cu șase ani de către Asociaţia Monumentum, proiectul “Ambulanţa pentru Monumente”, va interveni cu o echipă formată din 12 meşteri şi arhitecţi pentru salvarea bisericii evanghelice din satul Vermeş, comuna Lechința. E vorba de un monument istoric vechi de şapte secole, care la începutul lunii februarie a fost afectată de prăbuşirea parţială a acoperişului sub greutatea zăpezii.
Informația este confirmată chiar de Asociaţia pentru Patrimoniul Bistriţean – Petrus Italus Trust pe pagina ei de socializare: “O veste extraordinară: datorită unor oameni extraordinari, biserica gotică din Vermeş nu se va prăbuşi! Fundaţia Monumentum, părintele Ambulanţei pentru Monumente, vine la Vermeş/Wermesch, joi, cu 12 supermeşteri şi arhitecţi, care vor pune un acoperiş provizoriu pe zona afectată de prăbuşirea unei părţi a învelitorii. Putem spune că astfel se va evita coşmarul prăbuşirii boltei gotice cea plină de pictură veche de peste o jumătate de mileniu. Este un gest fabulos de tipul “pe aici nu se trece” când vine vorba de patrimoniul nostru atât de vitregit. Nici nu ştim cum să mulţumim echipei fabuloase de la Monumentum. Intervenţia se va desfăşura joi, vineri şi sâmbătă, săptămâna viitoare şi este bazată pe un proiect efectuat de Monumentum. Lucrările vor securiza această zonă a bisericii şi vor permite o intervenţie mai mare pregătită de Ambulanţă pentru luna septembrie a acestui an”.
Potrivit primarului comune Lechința, Romeo Florian, primăria a pus la dispoziţia echipei de intervenţie clădirea vechii şcoli, pentru stocarea materialelor şi adăpost, iar mai mulţi sponsori s-au oferit să acopere costurile legate de cazare şi masă.
Reamintim că: Pe data de 7 februarie, acoperişul bisericii evanghelice din Vermeş s-a prăbuşit partial, iar cei de la Petrus Italus Trust au declanşat imediat o campanie de strângere de fonduri pentru salvarea monumentului. Potrivit datelor comunicate de asociaţia bistriţeană, în termen de 10 zile de la declanşarea campaniei s-au primit donaţii în cuantum de 4.000 de lei, cu care se intenţionează achiziţionarea ţiglei-solzi de care este nevoie pentru refacerea acoperişului.
Scurt istoric: Biserica evanghelică fortificată din Vermeş, construită în forma sa actuală, este de factură gotic-târziu, din secolul XVI, menţionează cei de la Petrus Italus Trust, însă înglobată în aceasta se află şi o parte din vechea biserică de secol XIV. Cercetările au descoperit suprafeţe mari de pictură murală gotică, atât la interior, cât şi la exterior, care au supravieţuit modificărilor în stil baroc aduse bisericii în secolul XVIII. Din ansamblul bisericii fac parte turnul clopotniţă, zidul de incintă, casa parohială şi vechea şcoală săsească a satului.