Luptele intestine din interiorul PMP s-au încheiat, congresul național extraordinar convocat pentru ziua de astăzi, 19 februarie, la Sinaia a ales un nou președinte și o nouă conducere, funcția de secretar general revenind fostului deputat bistrițean, Ionuț Simionca.
Așadar, astăzi, europarlamentarul Eugen Tomac a devenit președinte al partidului. Moțiunea acestuia, „PMP – Un nou început pentru o Românie creștin – democrată”, a întrunit 92,3% din voturile exprimate. Eugen Tomac va fi secondat la conducerea partidului de doi președinți executivi, Petru Movilă și Adrian Mocanu, și de patru prim-vicepreședinți: Lucian- Ioan- Titus Morar, George-Mihail Neamțu, Costin-Sebastian Moise și Emil-Marius Pașcan. Din echipa de conducere validată astăzi la Congresul Extraordinar al PMP fac parte, de asemenea, Ionuț Simionca (seretar general), Cătălina-Nicoleta Bozianu, Dorin–Valeriu Bădulescu și Răzvan – Nicolae Sebe (secretari generali adjuncți), precum și vicepreședinții, secretarii executivi și trezorierul, semnatari ai moțiunii conduse de Eugen Tomac.
Unul din principalii organizatori ai congresului, Ionuț Simionca, a fost, practic, cel care a moderat întregul eveniment: ” Le mulțumesc din suflet colegilor mei care m-au ales astăzi, la Congresul Extraordinar al Partidului Mișcarea Populară, în funcția de secretar general și îl felicit pe noul președinte al partidului, Eugen Tomac. Moțiunea pe care am susținut-o, „PMP – Un nou început pentru o Românie creștin – democrată”, a întrunit 421 de voturi, ceea ce reprezintă 92,3% din voturile exprimate la congres. În perioada următoare, trebuie să reconstruim, să ne reinventăm, să demonstrăm că încercările ne-au făcut mai înțelepți și mai buni. De noi depinde viitorul PMP! Mult succes, dragi colegi! Mult succes, PMP! Mulțumesc echipei PMP Bistrița-Năsăud!”, a declarat Simionca.
CONTEXT:
În data de 12 ianuarie a avut loc un Colegiu Naţional al PMP, la care s-a votat convocarea Congresului pentru alegerea unei noi conduceri naţionale. Liderul în exercițiu al PMP, Cristian Diaconescu, a catalogat votul drept ilegal și a înaintat o acțiune pe rolul Tribunalui București.
„Au încercat să legitimeze această adunare, inducând în eroare participanţii că eu şi colegii mei din conducerea centrală am fi parte din această iniţiativă. Ca să fie clar – nu am iniţiat, nu am participat la întâlnire, nu legitimăm nicio decizie pe care ar fi luat-o acest grup, organizat în mod nestatutar. Deciziile de demitere şi numire a altor persoane pe loc, cât şi aşa-zisul congres anunţat pentru februarie sunt ilegale, urmând ca cei care au organizat această iniţiativă să cunoască consecinţele în scurt timp”, a punctat Cristian Diaconescu, pe Facebook.
Pe 15 februarie, instanța a refuzat să pronunțe o sentință privind legalitatea Congresului prin ordonanță președențială, astfel că organizarea ședinței forului decizional suprem al partidului nu a putut fi blocată. Chiar dacă va fi ales președinte al PMP, Eugen Tomac nu-și va putea prelua efectiv funcția până ce instanța nu va soluționa pe fond contestația depusă de Cristian Diaconescu.