Asociația PRODUS ÎN BISTRIȚA-NĂSĂUD se poate lăuda de astăzi cu un membru nou, aici fiind vorba de Atelierul meșteșugăresc al familiei Vasile şi Ioana Serețan din Mureșenii Bârgăului. Familia Serețan au muncit ani mulți în Spania, dar, au decis să se reîntoarcă acasă pentru a deschide o mică afacere. Dacă, într-o primă etapă, Vasile și Ioana Serețan au ridicat din pământ o micro fermă cu legume și fructe, astăzi, cei doi și-au prezentat noul atelier prin care vor încerca să ducă mai departe tradiția pieptarelor și cojoacelor albe cu cusătură neagră, specifice Văii Bârgăului, pe care doresc s-o împărtășească și turiștilor.
Invitat la eveniment, președintele CJ BN, Radu Moldovan a spus următoarele: „Este o mare bucurie pentru mine să fim împreună cu oameni care, după o experienţă a străinătăţii, s-au întors acasă şi încearcă să facă lucruri care, din punctul meu de vedere, sunt foarte valoroase. Diferenţele dintre noi şi alte popoare, în această perioadă a globalizării, o fac tradiţiile, credinţa noastră şi ceea ce suntem noi, în mod natural. De asemenea, pentru că tot vorbeam de anumite economii mondiale care cotropesc din ce în ce mai mult, asemenea exemple cum este cel al familiei Vasile şi Ioana Sereţean care, după patru ani de muncă în străinătate, s-au întors acasă să facă produse bio în microferma de fructe şi legume pe care o au. Sunt oameni harnici, astfel că şi-au găsit o îndeletnicire şi pe perioada iernii, pentru că, mai demult, iernile pe Bârgău ţineau şase luni, acum nu mai ţin atât, astfel că au decis să-şi facă un mic atelier de meşteşugăresc pentru producerea de cojoace şi pieptare albe, cusute cu aţă neagră sau cusute cu negru, care sunt specifice Văii Bârgăului. Astfel de iniţiative trebuie promovate cât mai mult. Îmi doresc ca în număr cât mai mare să revenim la tradiţiile noastre, la ceea ce era frumos, trainic şi sănătos şi, pe lângă punctele gastronomice locale, atelierele meşteşugăreşti care există în judeţ să se înmulţească”
La inaugurare a mai fost prezent și primarul comune Tiha Bârgăului, Vasile Șut: ” „Mulţi dintre noi spunem că în România nu se poate, că nu se face nimic şi că merg în străinătate pentru că acolo se poate. Aici vedem un exemplu, un exemplu fericit că, dacă vrei, se poate şi în România, bineînţeles cu multă muncă. Îmbogăţirea peste noapte nici nu e prea sănătoasă dar, dacă munceşti, poţi face lucruri bune şi în România, iar acest lucru mă bucură. Sper să fie un exemplu şi pentru alţi concetăţeni de-ai noştri, atât din comună, cât şi din judeţ sau din ţară. Felicitări şi să duceţi cât mai departe această activitate frumoasă!”, a spus Șut.
Evident, la Mureșenii Bârgăului a mai fost prezenți: directorule executiv Elena Bărbos de la Asociaţia « Produs în Bistriţa-Năsăud », dar şi a directorului executiv Răzvan Cerceja de la ADI «Turism în Bistriţa-Năsăud. Nu au lipsit nici Emilia Bumb, şef Serviciu şi Alina Predescu, de la Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud.
„Vreau să mulţumesc şi mentorului care m-a învăţat să cos, să lucrez ceva ce nu mă aşteptam acum 8-9 ani când eram „în genunchi”, plivind în solariile din Spania. Când am venit acasă, ne-am hotărât să încercăm să imităm familia tradiţională, adică, vara, cultivarea legumelor şi iarna, meşteşugul, cusutul. Nu-i uşor să produci bio, nu este uşor să coşi pe piele dar eu cred, şi-i mulţumim lui Dumnezeu, că am reuşit într-o oarecare măsură, cu susţinerea dumneavoastră. Trebuie să le mulţumesc persoanelor din comună care apreciază. Nu mă aşteptam ca persoanele simple care au animale, care lucrează în agricultură, să dea valoare, în continuare, acestor costume populare”, a conchis Vasile Sereţan.