Proiectul pentru realizarea acestui Complex – a celei mai frumoase Săli Polivalente din România – a fost aprobat de Guvern în septembrie 2019. O lună mai târziu, se semna contractul de finanțare. În iunie 2020, primul an pandemic, au început lucrările efective la acest proiect, dar ele au avut ritmul lor dat de interdicții și căderea economică. Construcția va fi gata la începutul acestei veri, cel mai târziu în luna iunie. Proiectarea și lucrările sunt realizate de asocierea de firme Frasinul – Erbașu – Dico – Țigănaș, declarată câștigătoare în urma licitației. Proiectul este derulat de Ministerul Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții (CNI). Valoarea investiţiei este de 96 milioane lei (20 de milioane euro).
Astăzi, se poate spune că, construcția celei mai frumoase săli polivalente din România a intrat în linie dreaptă, pe șantier fiind prezent astăzi președintele CJ BN, Radu Moldovan, dar și o parte din consilierii județeni din tot spectrul politic, managerul SJU Bistrița, Gabriel Lazany, directorul executiv al CS Gloria 2018, Eugen Cosma. Este evident că, viitoarea sală de joc, sala mare dacă vreți, va fi un spațiu functional, gândit în așafel încât să poată găzdui și concerte, asta pentru că, tribunele au partea de jos retractabilă, mărind astfel capacitatea terenului. Un etaj mai sus vom găsi locuri pentru VIP-uri, presă dar și pentru persoane cu diferite diazibilități. Nu uităm de spațiile administrative, vestiarele uriașe, săli de protocol
De asemenea, complexul are în ”dotare” un hotel cu 30 de camera, spațiile de cazare sunt pe 3 niveluri, câte 10 camere pe fiecare și vor fi de 3 stele. Din hotel se poate ajunge în sala de antrenament.
Intrarea principală, în fața căreia se află o parcare de 475 de locuri plus 10 locuri pentru autocare , are un hol mare și scări laterale pe stânga și pe dreapta. Se urcă la tribune și la un restaurant, care va fi deasupra intrării. Nu există peluze, ci doar tribune stânga -dreapta.
Viitoarea Sală a Sporturilor ocupă o suprafață de 3 hectare, din care corpul clădirii Sală Polivalentă (7.350 mp), o pistă de atletism (132.5 m lungime) dar și trei terenuri în exterior de handbal, baschet și tenis de cîmp. La capătul ansamblului există o altă clădire cu vestiare și spații administrative. Pe două laturi vor fi cîteva rânduri de tribune, cu gradene.
Ce a spus președintele Radu Moldovan: „Este o investiţie extrem de importantă pentru viitorul judeţului. Eu cred că toţi cei care se gândesc la un viitor sănătos al unei comunităţi trebuie să aibă grijă ca oamenii să facă sport şi mişcare, pentru că, din fericire, cheltuielile cu sportul şi mişcarea reduc cheltuielile din sistemul de sănătate”
Complexul Sportiv Polivalent de la Unirea este un proiect integrat care include patru etape pentru dezvoltarea facilităţilor sportive. Terenul a fost primit cu titlu gratuit de la Primăria Bistriţa. În prima etapă se construieşte Sala Polivalentă cu cele trei terenuri exterioare şi pista de atletism de viteză. Este pregătit şi terenul pentru stadion, documentaţia fiind depusă la Ministerul Dezvoltării. În această primăvară va începe construcţia Bazei Sportive de Tip 1, Guvernul României asumându-şi aceste investiţii atunci când a primit acceptul de a găzdui meciuri din Campionatul European de Fotbal. Acolo va fi construit un teren de dimensiuni oficiale, cu tribune cu 500 locuri, cu vestiare, spaţii pentru arbitri etc., dar şi un teren de minifotbal. Investiţia ar urma să fie finalizată în această vară. A patra etapă vizează un stadion pentru atletism, anul acesta fiind alocată din buget o sumă pentru studiul de fezabilitate.
Ce se va întîmplă aici după inaugurare?
Pentru că: Gloria Bistriţa sărbătoreşte 100 de ani de la înfiinţare iar Consiliul Judeţean va aniversa 30 de ani de la înființare, aici vor fi organizate o serie de evenimente. De asemenea, se discută în prezent cu o echipă galonată pentru a fi organizat un meci festiv cu ocazia retragerii Valentinei Ardean Elisei.