Coaliția dintre PSD-PNL este doar o formă fără fond la nivelul Consiliului Municipal ale cărui ședințe sunt pe platform zoom încă de la debutul pandemiei. În această după-amiază, începând cu ora 14.00, consilierii muncipali s-au întrunit în cadrul unei ședințe extraordinare în cadrul căreia a fost adoptat bugetul Bistriței pe 2022.
Așa cum déjà ne-am obișnuit de la formarea noului consiliu local de după alegerile din 27 septembrie 2020, schimburile de replici între Augusta Săsărman și Florin Urâte via Sorin Hangan sau chiar primarul Ioan Turc sunt déjà de notorietate, ultimele replici consumându-se chiar în ședința de astăzi. Concret, Augusta Săsărman l-a interpelat pe primarul Ioan Turc cu privire la profitul scos în urma exploatării pârtiei amenajate în timpul administrației Crețu pe dealul Cocoș. Cum nu a fost singura interpelare, părea că primarul Ioan Turc nu îi va mai răspunde la această întrebare, așa că, social-democrata a mai repetat încă o dată.
D-na Preoteasă, bilețelele de la mama și turul video al mobilierului
Cam așa s-au derulat replicile între Florin Urâte și Augusta Săsărman, care iritată, evident, de apelativul ”D-na preoteasă” dar și de faptul că ar primi pe bilețele ce trebuie să spună în ședința de consiliu municipal de la mama ei, Monica Săsărman, consilierul local PSD a făcut un tur video pentru a ”demonstra” adversarilor politici că Monica Săsărman nu e în cameră pentru a-I scrie bilețele.
În cele din urmă, primarul Ioan Turc a răspuns și acestei interpelări: ” ”Eu nu cred că dumneavoastră, dacă ați fi primar astăzi și nu ar exista această investiție acolo, ați băga 10 milioane de euro în așa ceva. Altfel, mulțumim bunului Dumnezeu că a nins și că a fost frig. Această pârtie funcționează exclusiv atunci când Dumnezeu ne ajută. Altminteri, proiectul este unul absolut indezirabil. Ne bucurăm că a nins și bine ar fi să mai ningă, în așa fel încât oamenii să se bucure”, a explicat Turc.
Potrivit primarului, în acest sezon de schi s-au încasat circa 300.000 de lei.
”Este o palidă replică la găurile anilor anteriori. Gândim soluții pentru ca această pârtie, care există și pe care am găsit-o în Cocoș, să poată funcționa cât mai multe luni pe an, dar e nevoie de niște corecții. O să discutăm la momentul potrivit despre proiectul pe care îl gândesc pentru a face funcțională cu adevărat pârtia și pentru a nu fi atât de meteo-sensibilă”, a mai adăugat Ioan Turc.
Și aici a mai fost un schimb de replici pe tema profit-venituri, cei 300.000 de lei intrând la capitolul venituri, nefiind vorba de profit.
Pârtia de schi a costat peste 7 milioane de euro. Suma a provenit dintr-un împrumut contractat de către Primăria Bistriţa. Pârtia are peste 1.300 de metri lungime şi a fost dotată cu telescaun, patru tunuri de zăpadă şi un lac de acumulare de 5.000 de mc pentru producerea zăpezii artificiale. Cota cea mai înaltă a pârtiei se situează la +674 metri, diferenţa de nivel fiind de 218 metri. Termenul iniţial de finalizare a fost 2016, însă a fost prelungit, pentru că constructorul nu a reuşit să le respecte. Lucrările au fost prelungite până în luna februarie a anului 2017, chiar când vremea nu a mai permis utilizarea sa. Abia în 26 ianuarie 2018 pârtia a fost deschisă oficial.