Ieri a cazut o parte din acoperisul bisericii (foste) evanghelice din Vermes. Are 700 de ani si este o bijuterie insa, cu acoperisul deschis si expusa intemperiilor, biserica poate pieri pana la interventia planificata din toamna daca nu se pune urgent o structura de protectie cu prelata. Pentru multi cunoscatori, este cel mai interesant monument istoric din zona rurala a judetului.Ne premitem oare deteriorarea, eventual terminala, a acestei bijuterii de arhitectura gotica, cu straturi de baroc? , se întreabă cei din Petru Italus Trust.
Cum vă puteți implica? Cei care doresc să se implice pot susține inițiativa și cu donații în contul: IBAN: RO26BRDE060SV46964260600 titular cont: Petrus Italus Trust – Alianta pentru patrimoniul bistritean. BRD Groupe Societe Generale Sucursala Bistrița. Puteti dona munca, material lemnos, tigle-solzi, laturi de pus tigla.Donatiile facute de firme se scad de la impozitul datorat statului. Sunați la 0758358537.
Daca nu intervenim urgent nu mai prinde sfarsitul anului.
De ce este importanta aceasta biserica?
Biserica Evanghelică Fortificată, construită în forma sa actuală, este de factură gotic-târziu, din secolul XVI, însă înglobată în aceasta se află și o parte din vechea biserică de secol XIV. Cercetările au descoperit suprafețe mari de pictură murală gotică, atât la interior cât și la exterior, care au supraviețuit modificărilor în stil baroc aduse bisericii în secolul XVIII. Din ansamblul bisericii fac parte turnul clopotniță, construit în sec. XVI, zidul de incintă, sec. XVI, casa parohială și vechea școală săsească a satului. Așezată pe deal, înconjurată de arbori seculari, biserica și turnul ei sunt un reper pentru localitate. Acest loc pierde însă, în fiecare zi tot mai mult teren în lupta cu timpul. Aflată într-o stare avansată de degradare, zidurile bisericii stau să cadă, întreaga structură aflându-se în precolaps si, de ieri, in colaps al unei parti din acoperis.Încercările de consolidare din anii 2000 au cedat și ele, structura de lemn exterioară fiind acum un pericol în plus pentru clădire.In cadrul proiectului proaspăt lansat “Ambulanța pentru Monumente- Bistrița Năsăud” planificăm o intervenție pentru punerea în siguranță a bisericii. Alături de comunitatea locală ne dorim să salvăm acest loc plin de poveste și istorie. Starea precară a bisericii presupune însă lucrări complexe pentru a stopa colapsul structurii, așadar planificăm din timp lucrările care vor avea loc în prima parte a anul 2022. Intervenția se va limita într-o prima fază la repararea structurii șarpantei și a învelitorii din țiglă a corului, zona cea mai veche a construcției, urmând ca într-o a doua etapă să ridicăm o suprastructură de protecție peste nava centrală pentru a permite efectuarea unor lucrări de restaurare pe termen mediu și lung.Aceaste reparații sunt absolut necesare pentru a opri infiltrarea apei în interior și pentru a proteja elementele arhitecturale valoroase: bolta gotică a corului, urmele de pictură gotică descoperite la interior și fresca de sec. XIV vizibilă pe zidul exterior al corului. Vă invităm să urmăriți materialul video creat de prietenii noștri de la Asociatia Mocanita Transilvaniei care au surprins starea avansată de degradare a clădirii dar și farmecul unic al locului. Îi avem alături de noi pe prietenii noștri de la Graphein care ne ajută cu scanarea pro bono a unor obiective pe care intervenim.