În episodul cu numărul 7 al sintezelor ne ocupăm de activitatea deputaților, urmând ca cea a senatorilor să o analizăm zilele următoare, asta dacă tot a început noua sesiune legislativă.
”Veteranul” Daniel Suciu
De departe, déjà ”veteranul” Daniel Suciu este cel mai active parlamentar bistrițean, vorbind de peste 160 de ori în ședințe și a susținut peste 30 de inițiative legislative. Evident, prezența continuă a lui Daniel Suciu la microfonul Camerei Deputaților este și un rezultatul funcției pe care o deține: vicepreședinte al CD, fiind, practic, al doilea om în cel mai numeros grup parlamentar, cel al PSD. Conform datelor de pe site-ul Camerei Deputaților , deputatul Daniel Suciu a luat cuvântul de 106 ori în 26 de ședințe ale legislativului, și de 51 de ori în 38 de ședințe ale Biroului Permanent al Camerei Deputaților.
De asemenea, apare ca semnatar a 31 de inițiative legislative, dintre care 4 au fost promulgate legi.
În același context, mai spunem că Suciu l-a interpelat pe ex- ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, cu privire la excluderea consiliilor județene din Planul Național de Redresare și Reziliență. Tot Suciu a inițiat alături de PSD un număr de 6 moțiuni de cenzură: două împotriva Guvernului Cîțu, două împotriva ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, una împotriva ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, și o alta împotriva ministrului Agriculturii, Adrian Oros.
”Invizibilul” Lorant Zoltan Sas
Lorant Sas se află printre parlamentarii care au vorbit cel mai puțin în primul an de mandat. El a vorbit mai puțin de două minute într-un an! Astfel, Sas a vorbit aproximativ 36 de secunde pe marginea legii bugetului, după care s-a făcut nevăzut. Sas a vorbit de două ori în plenul Camerei Deputaților, pe 21 decembrie 2020 și pe 22 decembrie 2021 acumulând 1 minut și 9 secunde. Deputatul USR BN a luat o singura dată cuvântul în plenul Camerei, atunci când a depus jurământul.
De asemenea, a susținut și votat moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu.
Lorant Sas a fost ales deputat în Bistrița-Năsăud, pe listele USR-PLUS. Activitatea sa politică a fost însă foarte discretă până acum, pe toate planurile. Sas este rar văzut la evenimentele publice din Bistrița-Năsăud, are cea mai scăzută prezență în presă sau pe pagina de Facebook. În general, nu comunică aproape deloc!
Bogdan Ivan vine tare din urmă
Aflat și el la primul mandat, fostul purtător de cuvânt al Consiliului Județean BN, vine tare pe urmele mai vârstnicului său coleg de partid, Daniel Suciu. Cert, tânărul Bogdan Ivan are în primul an de mandat un număr de 11 luări de cuvânt în tot atâtea ședințe, 8 declarații politice scrise, 35 de inițiative legislative, dintre care patru au devenit legi, dar și 14 întrebări și interpelări mai multor miniștri.
E vorba de : “Drepturile salariale ale lucrătorilor din sistemul public de sănătate”, “Urgentarea emiterii procedurii privind asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere/deficiențe de auz/tulburare de spectru autist/tulburări specifice de învățare care susțin examenele naționale”, “Subvenții pentru sectorul zootehnic”, “Prioritatea zero pentru dezvoltarea accelerate a județului Bistrița-Năsăud! Includerea în Planul Național de Redresare și Reziliență a obiectivului de investiții «Extinderea pavilion spital prin construirea unui corp de clădire 2S+P+4E cu pasarelă de trecere între clădirea existent și cea propusă» a Spitalului Județean de Urgență Bistrița – o urgență”.
Diana Morar: 4 inițiative legislative devenite legi
Asemeni lui Sas sau Bogdan Ivan, deputatul liberal Diana Morar se află și ea la primul mandate. În primul an de mandate, Diana Morar a susținut 31 de inițiative legislative, dintre care 4 au devenit legi. De asemenea, a luat cuvântul de patru ori în tot atâtea ședințe ale Camerei Deputaților – una din dăți fiind atunci când a depus jurământul – și a depus în scris o declarație politică.
Robert Sighiartău sau aerul tare al înălțimilor
Aflat în primul mandat la vîrful PNL pe funcția de secretar general, deputatul ales pe lista PNL Bistrița-Năsăud în 2020 la presiunile lui Ludovic Orban pentru al doilea mandat nu s-a mai arătat interesat prea mult de activitatea parlamentară. Practic, el a susținut doar 18 inițiative legislative, din care doar una a devenit lege.
Mai reamintim că deputatul liberal a adresat o interpelare lui Bogdan Marius Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, cu privire la evoluția prețului la carburanți în ultimele 24 de luni generează privind aspecte neconcurențiale în piață. În plenul Camerei Deputaților, Robert Sighiartău a luat cuvânt de două ori, în două ședințe, una fiind de altfel cea în care a depus jurământul.
POLITIC VORBIND….
PSD
Deputatul Daniel Suciu a preluat interimatul PSD Bistrița și a început reorganizarea filialei, lucru despre care am scris AICI :
În ceea ce îl privește pe Bogdan Ivan, acesta participă la numeroase acțiuni civice și își pregătește terenul pentru posibila sa candidatură la președinția Consiliului Județean
PNL
Deputatul Robert Sighiartău nu a avut un 2021 liniștit, asta pentru că a schimbat direcția și l-a susținut pe Florin Câțu la șefia PNL, ascultând, evident, de prețioasele indicații ale lui Klaus Iohannis. Mutat la București, pe la Bistrița a venit doar mânat de interese strict politice sau personale, pe plan local încercând, fără success, să își impună oamenii în conducerea organizației municipale sau județene. Fost secretar general al PNL susținut în funcție de Orban dar și de gruparea neoprotestantă din partid, Sighiartău pare acum departe de organizația care l-a propulsat la București, dar de care a uitat. Trecut din ”echipa câștigătoare” în echipa care vrea să îl detroneze pe Câțu, Sighiartău pare să fie în căutarea unui nou azimut, 2022 ne va spune dacă acesta e de găsit.
Diana Morar. Politic vorbind, Diana Morar a rămas singurul parlamentar bistrițean liberal, asta după ce Sighiartău s-a mutat la București iar senatorul Ovidiu Florean a plecat din PNL în partidul Forța Dreptei a lui Ludovic Orban. Din această poziție, ea va trebui să asigure, cumva, legătura dintre primari, consilierii locali sau lideri de organizații cu vârfurile PNL.
În ceea ce îl privește pe Lorant Sas, activitatea sa politică în USR BN este aproape inexistentă.
Cu siguranță, într-o analiză viitoare vom vorbi și despre activitatea politică a deputaților bistrițeni dar și de cei doi senatori de BN, Ioan Deneș și Ovidiu Florean.
1 Comment
Eroare: Diana Morar este și ea mutată la București. Zvonul de Bistrița așa zice.