Pe parcursul anului 2021, în zona de competenţă a I.S.U. „Bistriţa” al judeţului Bistriţa-Năsăud s-au înregistrat 9653 situaţii de urgenţă (o scădere cu 5,48% faţă de 2021) dintre care:
250 Incendii;
9064 Ajutor medical de urgenţă;
27 Incendii de vegetaţie şi altele;
92 Asistenţa persoanelor;
104 Alte situaţii de urgenţă;
116 Protecţia comunităţilor;
Din cele 250 de incendii au fost lichidate anul trecut de pompierii din cadrul ISU BN, cele mai multe dintre acestea fiind cauzate de jar sau scânteie. Este vorba despre 39 % din totalul incendiilor provocate, adică un număr de 97 de cazuri, indică bilanțul Inspectoratului pentru Situații de Urgență pe 2021. O a doua cauză a incendiilor o reprezintă scurtcircuitul electric, fiind cel mai adesea generat de improvizații. Acest factor a provocat un număr de 65 de incendii în județ, numai în 2021, urmat de așa numitul efectul termic cu 41 de cazuri.”Ca și cauze probabile de incendiu se mențin și în anul 2021, cele mai numeroase, jarul sau scânteia, 97 de situații. Efectul termic, 16 % și scurt circuit de natură electrică, 26%. Cam astea sunt cele mai numeroase cauze. Mai sunt și altele, dar mult mai scăzute ca și procent.“ a spus ieri într-o conferință de presă susținută de Inspectorul Șef al ISU Bistrița-Năsăud, col.Constantin Florea. În anul 2021 au fost generate, de asemenea, incendii prin: flacără, în 8% din cauze, efectul termic al curentului electric, tot 8% din intervenții, scânteia mecanică, autoaprindere, și trăsnet respectiv fulger globular, fiecare cu câte 1%.
Elevii clasei a IV-a D de la Școala Generală ”Ștefan cel Mare” au colectat separate 1 tonă de hârtie și carton alături de câteva sute de kilograme de plastic și metal. Este vorba de un proiect – ”Eco Furnicuțe” inițiat de profesoara Camelia Pojar de la Școala Generală ”Ștefan cel Mare”, prin intermediul căruia, copiii, au fost încurajați să colecteze deșeurile reciclabile și să le depună în containerele aferente fiecărei fracții. În acest sens, clasa a IV-a D a fost împărțită în 5 echipe și s-a stabilit o miză pentru competiția reciclării – pentru fiecare kilogram de hârtie, sau pentru fiecare 3 sticle de PET colectate și aduse de copii la containerele special amenajate din curtea școlii, echipa primea un ”furniban”. Pe baza ”furnibanilor” câștigați de-a lungul unei săptămâni, se stabilea clasamentul echipelor.
De la începutul acestei inițiative au fost colectate separat peste 1 tonă de hârtie / carton și câteva sute de kilograme de plastic / metal, prin efortul unei singure clase de elevi.
Gloria va avea alt antrenor începând cu zilele următoare. Dănuț Matei va fi înlocuit cu un fost jucător al Bistriței, antrenor de Liga 1. Adrian Falub va ocupa postul de principal la echipa bistrițeană de Liga a treia. Are 50 de ani, s-a născut la Dej, și a adunat peste 300 de meciuri în Liga 1. În sezonul 1998-1999 a jucat la Gloria, după un campionat în Elveția la FC Basel. A antrenat până acum pe U Cluj, Sportul Studențesc, Unirea Alba Iulia, FCM Târgu Mureș, Poli Iași, UTA Chiajna și Clinceni. A avut și o experiență în Emiratele Unite, la Al Urooba. Deocamdată, cei din stafful clubului nu confirmă dar nici nu infirmă informația. Pregătirea de iarnă cuprinde un cantonament la Poiana Ștampei din 1 februarie și câteva meciuri amicale cu Sănătatea Cluj, Bucovina Rădăuți, Someșul Dej și Unirea Ungheni.