Planului anual de evoluție a tarifelor la apă și canalizare în perioada 2018-2025, actualizat, plan în care există și creșterea tarifelor la apă și canal a trebuit să fie votat de fiecare UAT din județul Bistrița-Năsăud: 58 de comune, 3 orașe, municipiul Bistrița și Consiliul Județean. În acest context, la finele lunii ianuarie în fiecare UAT a avut loc o ședință ordinară, ședință în care s-a supus la vot proiectul de hotărâre privind acordarea mandatului special reprezentantului Județului Bistrița-Năsăud, să voteze în Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Servicii de Alimentare cu Apă și de Canalizare în județul Bistrița-Năsăud pentru aprobarea Planului anual de evoluție a tarifelor la apă și canalizare în perioada 2018-2025, actualizat.

Ce, cum și cât se modifică ?
Potrivit documentaţiei, prețul la apă și tariful la canalizare suferă o modificare în anul 2022, respectiv o creștere de la 3% la 29% la apă și de la 5% la 39% la canalizare. Pentru anii 2023, 2024 și 2025, strategia de tarifare rămâne neschimbată.Astfel, preţul la apă ar urma să ajungă la 6,61 lei/metru cub (cu TVA), iar tariful de canalizare, de 5,45 lei/metru cub (cu TVA). Per total, vorbim de un cost de 12,06 lei/metru cub, Acum, populaţia plăteşte 4,88 lei/mc de apă şi 3,74 lei/mc la canalizare, adică 8,62 lei/mc.
Nu toată lumea e de acord!
După cum era așteptat, noul plan tarifar nu a fost primit cu aplauze nici la nivel de consiliu județean, municipal dar nici în consiliile orășenești sau în cele comunale. Dacă în Consiliul Județean, de exemplu, s-au opus liberalii, Viorica Calo fiind cea care și-a spus ”oful”, în consiliul municipal, Nicolae Păvălean, USR a fost cel care a votat ”contra”.
Pe rând au votat contra: Șieu, Mărișelu și Rodna
- Comuna Șieu: Mandat de vot împotrivă pentru primarul Ionuț Cifor
Roxana Pașc, consilier local PNL: Astăzi a avut loc ședința ordinară pe luna ianuarie 2022 a Consiliului Local Șieu .Pe ordinea de zi s a regasit si mandatarea primarului pentru a vota în Adunarea Generală a ADI Apă – Canal planul tarifar al Aquabis .
În urma discuțiilor care au avut loc , Consiliul Local Șieu l-a mandat pe primar sa voteze împotriva măririi tarifului . Voturile au fost după cum urmează :
PNL : 4 voturi ÎMPOTRIVĂ ( toti cei 4 consilieri PNL )
PSD : 3 voturi ABȚINERE ( toti cei 3 consilieri PSD)
ALDE : 3 voturi ABȚINERE ( toti cei 3 consilieri ALDE )
PRO ROMANIA : 1 vot ABȚINERE
TOTAL : 4 voturi IMPOTRIVĂ și 7 ABȚINERI ( toți cei 11consilieri locali fiind prezenți).
- Comuna Mărișelu: mandat de abținere pentru primarul Horia Petruț
Florica Dura, consilier local USR: ”Am votat împotriva majorării tarifelor la apă și canal! Am argumentat de ce. După oarece muncă de lămurire și ceilalți 10 consilieri au înțeles aberația de a mări taxele la niște servicii de care nu beneficiem. Și, s-au abținut…În concluzie, primarul comunei Mărișelu merge la ședința ADI Apă și Canal de pe lângă CJ BN, cu mandat de abținere.
De ce am votat împotrivă:
1. Pentru că, nici unul dintre satele componente ale comunei Mărișelu nu beneficiază de servicii de apă curentă și canal;
2. Pentru că, nu este normal, ca un primar care nu are nici un astfel de serviciu în comună, să voteze majorări tarifare de prețuri care să afecteze alte comunități, care au respectivele servicii;
3.Pentru ca echipa managerială de la Aquabis trebuie să găsească soluții, altele decât împovărararea populației spre a suplini lipsa lor de competență?!”
- Comuna Rodna: mandat de vot împotrivă pe care primarul Valentin Grapini îl va exprima în ședința ADI Apă-Canal. A existat o singură abținere: 13 pentru, o abținere și o retragere de la vot.
Orașul Năsăud: Viceprimarul Marius Bodea a fost mandatat să voteze împotriva majorării tarifelor. Votul consilierilor năsăudeni a fost 100% împotrivă!
Orașul Sg. Băi:
15 împotriva și 2 abțineri În ședința din 20 ianuarie 2022
În ceea ce privește comuna Telciu, pe 29 decembrie 2021, primarul Sever Mureșan făcea următoareal declarație:
Primarul Sever Mureșan: Așteptăm o decizie a ADI APĂ-CANAL cu privire la Telciu. Facem primele demersuri să vedem cum putem înființa regia proprie de apă. Nu vin vremuri ușoare pentru nimeni. ”Sigur că vom avea propriul serviciu, aprobat de ANRP, dar el va fi plătit din taxele și impozitele cetățenilor. Dar nu va fi ușot De ce? . Pentru că sunt zeci de kilometri de rețele. Nu poți gestiona lucrurile ușor, cu un fochist. Va trebui să facem contracte anexe pentru reparații, pentru diferite servicii”