PE SCURT Senatorul Ovidiu Florean a pierdut procesul de calomnie cu Radu Moldovan și i-a achitat acestuia 1000 de euro din 100.000 ceruți. În celălat proces cu privire la recuperea unui TVA în valoare de 2 milioane de lei, Curtea de Apel Cluj a menținut sentința de la Tribunalul BN care îi dădea cîștig de cauză senatorului Florean
Un conflict vechi de când lumea
Conflictul dintre actualul senator Ovidiu Florean și președintele Consiliului Județean BN, Radu Moldovan este unul vechi și a început în vremea când Florean era consilier județean ales pe lista PNL, asta fiind deja în urmă cu cel puțin 7-8 ani. Rămân antalogice atacurile fără perdea la adresa lui Radu Moldovan, acesta, saturat de respectivele atacuri și amenințări cu DNA-ul, l-a acționat în instanță pe Florean.
Doar că, dincolo de cei 100 de mii de euro pe care preşedintele CJ BN, Radu Moldovan îi cerea sub formă de despăgubiri morale, secretarului general al PNL BN, Ovidiu Florean, îi era imputat faptul că Direcţia Judeţeană de Pază nu a plătit în vremea când Florean era şeful respectivei instituţii aflate în subordinea Consiliului Judeţean, TVA în valoare de 1,2 milioane de lei, fapt confirmat de un control al Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud.
PRIMO TEMPO
În cazul procesului de calomnie, senatorul Ovidiu Florean ne-a spus că judecătorii i-au acordat președintelui Radu Moldovan, care a câștigat, practic, procesul, 10% din suma de 100.000 de euro cerută în fața instanței: ” Practic, eu am câștigat și acest proces, 90%, și Radu Moldovan doar 10%. Așa cum a decis judecătorul , eu am pus în aplicare și am transmis în contul lui Moldovan suma echivalentă în lei a celor 1000 de euro”, a explicat Florean.
SECUNDO TEMPO
Aşa cum era de aşteptat, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice s-a adresat instanţei de judecată în vederea recuperării respectivului TVA, iar în urmă cu un an de zile, instanţa, mai précis Tribunalul Bistriţa-Năsăud, dădea câştig de cauză Finanţelor Publice, decizie confirmată în iunie 2019 şi de Curtea de Apel Cluj. Evident, Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud nu i-a mai rămas decât de plătească respectiva sumă de bani, așa că, instituţia condusă de Radu Moldovan a anunţat că îl va chema în instanţă pe Ovidiu Florean, pentru a recupera banii respectivi: În urma acestor demersuri, coroborat cu obligațiile stabilite în sarcina UAT Județul Bistrița-Năsăud, s-a procedat la preluarea și înregistrarea în evidența sa contabilă a obligației fiscale în cuantum total de 1.991.478 de lei din care suma de 1.299.215 de lei reprezintă obligație principală cu titlu de TVA, suma de 514.811 lei reprezintă dobânzi și majorări de întârziere și suma de 177.452 lei reprezintă penalități de întârziere. În vederea recuperării acestor sume, urmează ca, în cel mai scurt timp, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud să promoveze o acțiune în pretenții, îndreptată împotriva domnului Florean Ovidiu Iosif, persoana care, în calitate de director al Direcției Județene de Pază Bistrița-Năsăud, avea obligația de a observa atingerea plafonului de 35.000 de euro (119.000 de lei) prevăzut de articolul 152 alin (1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal cu modificările și completările ulterioare, și de solicita înregistrarea în scopuri de TVA pentru recuperarea sumei de 1.991.478 de lei”, scriam în 2019 pe ProPolitica.
CE S-A ÎNTÂMPLAT MAI DEPARTE?
O dată că: decizia emisă de Finanțelor Publice de angajare a răspunderii solidare a pârâtului, a fost contestată la Curtea de Apel Cluj.
”Judecătorii clujeni s-au pronunțat în acest dosar în 2019, respingând recursul, astfel că decizia Finanțelor Publice a rămas definitivă.Finanțele Publice ajung să oblige în instanță Consiliul Județean să preia și înregistreze în evidența contabilă a noii societăți LDP security datoriile de 1,9 milioane de lei, din care suma de 1,3 milioane de lei reprezintă obligație principală cu titlu de TVA, iar suma de 514.811 dobânzi și majorări de întârziere, iar 177.452 de lei penalități de întârziere. Sentința a rămas definitivă la Curtea de Apel Cluj în 2019. Și în același an, Consiliul Județean achită această sumă, înțelegându-se cu Finanțele Publice să achite doar 1,3 milioane de lei, reprezentând obligația principală. Finanțele Publice ajung la Direcția Județeană de Pază în 2013, când Curtea de Conturi solicită Direcției Generale a Finanțelor Publice Bistrița-Năsăud efectuarea unei acțiuni de control fiscal la contribuabilul Direcția Județeană de Pază”, scriu cei de la Gazeta de Bistrița.
Cum a câștigat Ovidiu Florean?
În primul rând că a cerut judecătorilor prescripția faptei, fiind vorba de șase ani trecuți, termenul de prescripție fiind de 3 ani. Cu toate acestea, salvarea i-a venit de la o greșeală a juriștilor de la Consiliul Județean și care a avut drept consecință pierderea acestui proces. Potrivit Gazetei de Bistrița, CJ BN trebuia să întemeieze acțiunea pe dispozițiile legislației muncii. Întrucât acest lucru nu s-a întâmplat, judecătorii au fost nevoiți să considere acțiunea Consiliului Județean drept inadmisibilă.
Mai mult, Consiliul Județean este obligat să-i plătească lui Ovidiu Florean și 15.000 de lei, sub formă de cheltuieli de judecată. Tribunalul Bistrița-Năsăud s-a pronunțat la mijlocul anului 2020, însă lucrurile nu s-au oprit aici.
Consiliul Județean a făcut apel, iar procesul s-a mutat la Curtea de Apel Cluj, care s-a pronunțat în toamna anului trecut. Judecătorii clujeni au respins apelul și au menținut sentința de la Bistrița.