Consilierii județeni au dezbătut și votat în ședința ordinară de astăzi proiectul de hotărâre privind acordarea mandatului special reprezentantului Județului Bistrița-Năsăud, să voteze în Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Servicii de Alimentare cu Apă și de Canalizare în județul Bistrița-Năsăud pentru aprobarea Planului anual de evoluție a tarifelor la apă și canalizare în perioada 2018-2025, actualizat.
Potrivit documentaţiei, prețul la apă și tariful la canalizare suferă o modificare în anul 2022, respectiv o creștere de la 3% la 29% la apă și de la 5% la 39% la canalizare. Pentru anii 2023, 2024 și 2025, strategia de tarifare rămâne neschimbată.Astfel, preţul la apă ar urma să ajungă la 6,61 lei/metru cub (cu TVA), iar tariful de canalizare, de 5,45 lei/metru cub (cu TVA). Per total, vorbim de un cost de 12,06 lei/metru cub, Acum, populaţia plăteşte 4,88 lei/mc de apă şi 3,74 lei/mc la canalizare, adică 8,62 lei/mc.

Consiliul Județean
Așa cum era de așteptat, nu toți consilierii județeni au fost de accord cu noile tarife. Dezbaterile au fost vii, părerile fiind pro sau contra, președintele de ședință, Camelia Tabără explicând care sunt motivele care stau la baza acestor modificări în ”sus” de tarife: scumpirea in extremis a energiei electrice, gazelor și inputurilor. Cu toate acestea, vehement dar cu temele făcute, Viorica Calo, PNL, a anunțat că se opune unor asemenea creșteri de tarife: „Nu este oportună acum această majorare, consider că nu este bine să îngreunăm și să punem în cârca oamenilor niște costuri care nu sunt justificate. Este inadmisibil așa ceva. Sunt împotriva acestei scumpiri. Aș fi vrut să discut cu președintele Radu Moldovan. Am să votez împotriva acestui proiect, aici sunt niște cheltuieli nejustificate”, a spus Calo.
S-a propus, de asemenea, amânarea votului pentru acest proiect până la venirea președintelui Radu Moldovan, acesta trebuind să vină cu toate explicațiile. Mai mult, un consilier județean a cerut plafonarea prețurilor, pentru că, majorarea tarifelor va un effect devastator asupra populației din Bistrița-Năsăud
Mai mult, consilierii au cerut explicații directorului de la ADI Apă-Canal, Răzvan Grec. El a reiterate cele prezentate de managerul Aquabis SA, Ion Șandru în conferința de presă din 30 decembrie 2021: ”Energia electrică a cărei kilowat (kW) a crescut de la 217 lei la 1815 lei, ceea ce înseamnă o cheltuială de 22,5 milioane de lei pe an
Gazul al cărui metru cub a sărit de la 223 de lei la 700 de lei, Aquabis folosind gazul nu doar pentru încălzire ci și în cadrul procesului tehnologic, consumul fiind de cca 200.000 metri cubi anual
La acestea se mai adaugă, a mai punctat Șandru și creșterea de prețuri la producătorii de substanțe chimice necesare procesului tehnologic. E vorba de sulfatul de aluminiu, folosit la limpezirea apei, tona crescând de la 995 de lei la 1.400 de lei cea mai bună ofertă a unei firme din Oradea, dar și de policlorura de aluminiu, substanță a cărei vânzare a crescut de la 2420 lei/tonă la 3020 de lei.
Mai mult, Ion Șandru a invocat și o co-finanțare pe Programul Operațional de Infrastructură Mare de 6%, adică o sumă de 75 de milioane de lei și care, date fiind noile realități din piața energetică, va ajunge la 100 de milioane de lei: ” Trebuie înțeles faptul că noi nu avem acești bani, așa că va trebui să vedem ce bancă ne va accepta acest împrumut. Mai spun că am făcut o linie de credit în valoare de 3.000.000 de lei pentru plata facturilor la energie electrică”, a explicat managerul SC Aquabis SA Bistrița-Năsăud, Ion Șandru
Cu toate acestea, proiectul de hotărâre a fost adoptat cu 22 de voturi pentru.
Consiliul Municipal
Situația de astăzi din ședința de consiliu municipal, evident on line, ne-a fost prezentată de președintele USR Bistrița, Nicolae Pavelean, acesta votând împotrivă: ” Cu 15 voturi pentru, 2 abtineri și 1 vot împotrivă, Consiliului Local al Municipiului Bistrița l-a mandatat pe primarul Municipiului Bistrița Ioan Turc, pentru a vota in Adunarea Generală a ADI Apă și Canalizare, aprobarea unor majorări tarifare pentru tarifele la apă și canalizare.
Nu știu cât sunteți de pregătiți voi pentru majorări tarifare și la apă și canalizare pe lângă majorările facturilor la gaz și eletricitate dar fiți siguri că șefii Aquabis și ADI Apă Canal își vor permite cu salariile lor să plătească toate facturile.
P.S. Votul meu a fost împotriva acestui proiect și am propus ca mandatul primarului să fie pentru a vota împotriva aprobării Planului anual de evoluție a tarifelor”