Noile tarife la apă și canalizare sunt dezbătute joi, 27 ianuarie de consilierii județeni în prima ședință ordinară de CJ din 2022. E vorba de 29% la apă, respectiv 39% la canal

Consilierii județeni vor dezbate în prima ședința ordinară pe 2022 programată joi, 27 ianuarie, cu începere de la ora 14.00, în format on line, proiectul de hotărâre privind acordarea mandatului special reprezentantului Județului Bistrița-Năsăud, să voteze în Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Servicii de Alimentare cu Apă și de Canalizare în județul Bistrița-Năsăud pentru aprobarea Planului anual de evoluție a tarifelor la apă și canalizare în perioada 2018-2025, actualizat.Planul anual de evoluție a tarifelor la apă și canalizare în perioada 2018-2025 actualizat se va publica pe site-ul Asociației de dezvoltare intercomunitară pentru servicii de apă și de canalizare în judeţul Bistriţa-Năsăud, pentru consultare publică.

Potrivit documentaţiei, prețul la apă și tariful la canalizare suferă o modificare în anul 2022, respectiv o creștere de la 3% la 29% la apă și de la 5% la 39% la canalizare. Pentru anii 2023, 2024 și 2025, strategia de tarifare rămâne neschimbată.

Astfel, preţul la apă ar urma să ajungă la 6,61 lei/metru cub (cu TVA), iar  tariful de canalizare, de 5,45 lei/metru cub (cu TVA). Per total, vorbim de un cost de 12,06 lei/metru cub, Acum, populaţia plăteşte 4,88 lei/mc de apă şi 3,74 lei/mc la canalizare, adică 8,62 lei/mc.

VEZI AICI PROIECTUL :

De asemenea, creșterile propuse sunt argumentate și fundamentate de apariția unor factori cu influențe majore asupra costurilor de operare, respectiv: creșterea costurilor la apă potabilă cu 10% în 2020 comparativ cu 2018, respectiv cu 10 % la apă uzată; creșterea costurilor cu materialele cu 46 %; creșterea semnificativă a prețului energiei electrice achiziționată de pe Bursă cu 34%n și creșterea costurilor cu personalul angajat cu 14%.

Planul propus pentru anii 2022 – 2025 va trebui să fie aprobat de către toate unitățile administrativ-teritoriale membre ale Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Servicii de Alimentare cu Apă și de Canalizare în județul Bistrița-Năsăud. Ulterior, va fi convocată Adunarea Generală a Asociației în vederea emiterii hotărârii de aprobare a noului Plan anual de evoluție a tarifelor la apă și canalizare în perioada 2022-2025.

Reamintim că : Managerul SC Aquabis SA, Ion Șandru a susținut în penultima zi a lui 2021 o conferință de presă în care a aduc explicații și a motivat prin foarte multe cifre și analize contabile viitoarele creșteri de tarife la apă și canal.

Potrivit celor spuse de Șandru, Aquabis-ul nu vrea să treacă la aceste majorări în 2022, doar că acestea sunt absolut obligatorii având în vedere noile prețuri la energie electrică, gaze dar și la inputuri, aici fiind vorba de substanțele chimice care sunt necesare în procesul tehnologic: sulfatul de aluminiu sau de policlorură de aluminiu, var și alte materiale de primă necesitate.

” Vrem să rămânem în continuare un furnizor de apă potabilă ce cea mai bună calitate și nu vrem să speriem oamenii cu tarife pe care să nu le înțeleagă nimeni, doar că suntem puși în situația dată, cea a creșterii necontralate a prețurilor la energie electrică și gaze. Aici mai trebuiesc adăugate alte creșteri la substanțele chimice obligatorii procesului tehnologic dar a varului sau a altor materiale necesare obținerii unei ape de calitate sau a unor servicii de canalizare la standardele cerute”, a spus managerul Aquabis.

În sprijinul afirmațiilor sale, Ion Șadru a venit cu următoarele cifre:

Energia  electrică a cărei kilowat (kW) a crescut de la 217 lei la 1815 lei, ceea ce înseamnă o cheltuială de 22,5 milioane de lei pe an

Gazul al cărui metru cub a sărit de la 223 de lei la 700 de lei, Aquabis folosind gazul nu doar pentru încălzire ci și în cadrul procesului tehnologic, consumul fiind de cca 200.000 metri cubi anual

La acestea se mai adaugă, a mai punctat Șandru și creșterea de prețuri la producătorii de substanțe chimice necesare procesului tehnologic. E vorba de sulfatul de aluminiu, folosit la limpezirea apei, tona crescând de la 995 de lei la 1.400 de lei cea mai bună ofertă a unei firme din Oradea, dar și de policlorura de aluminiu, substanță a cărei vânzare a crescut de la 2420 lei/tonă la 3020 de lei.

Mai mult, Ion Șandru a invocat și o co-finanțare pe Programul Operațional de Infrastructură Mare de 6%, adică o sumă de 75 de milioane de lei și care, date fiind noile realități din piața energetică, va ajunge la 100 de milioane de lei: ” Trebuie înțeles faptul că noi nu avem acești bani, așa că va trebui să vedem ce bancă ne va accepta acest împrumut. Mai spun că am făcut o linie de credit în valoare de 3.000.000 de lei pentru plata facturilor la energie electrică”, a explicat managerul SC Aquabis SA Bistrița-Năsăud, Ion Șandru

Share

Facebook
WhatsApp
Email
Print

LATEST POSTS

Advertisement
Colecteaza Selectiv
Editors Picks
Latest Posts