Rusia cere retragerea trupelor și echipamentelor NATO din România și Bulgaria

Retragerea trupelor și a echipamentelor NATO din România și Bulgaria se numără printre cerințele Rusiei – dacă Occidentul dorește stingerea conflictului ce mocnește la granița Ucrainei. Este anunțul transmis vineri de ministerul rus de externe citat de Reuters, înaintea rundei de negocieri la nivel înalt SUA-Rusia care are loc la Geneva.

Vineri la Geneva are loc o întâlnire la rang înalt între secretarul de Stat american Antony Blinken şi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov: Tema principală de discuţie va fi ameninţarea asupra Ucrainei.

Săptămâna trecută a avut loc o serie de întâlniri între oficialii celor două părți, care însă nu au adus niciun progres, scrie Reuters

Rusia a cerut garanții juridice că NATO nu se va mai extinde spre est și va reveni la ”frontierele” sale din 1997. Întrebat ce ar însemna asta pentru România și Bulgaria, ministerul rus a transmis că Moscova dorește ca toate trupele străine și echipamentele militare să fie retrase din aceste țări.

Rusia îi bagă pe Iohannis și Nicolae Ciucă în ședință de urgență  

Preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni, vineri, cu premierul Nicolae Ciucă pentru a discuta situaţia de securitate de pe Flancul Estic, potrivit Administraţiei Prezidenţiale. Discuțiile au loc în contextul tensiunilor tot mai mari privind o posibilă invadare a Ucrainei de către trupele rusești și după anunțul făcut de aliații SUA și Franța referitoare la o suplimentare a trupelor NATO pe teritoriul României.

Şeful statului a salutat, joi, anunţurile preşedinţilor SUA, Joe Biden, şi Franţei, Emmanuel Macron, cu privire la prezenţa militară consolidată a NATO pe Flancul Estic. „Salut anunţul explicit al preşedintelui Joe Biden privind creşterea prezenţei militare a SUA în România, pe Flancul Estic, dacă situaţia de securitate se deteriorează şi mai mult. Parteneriatul Strategic România-SUA şi solidaritatea NATO sunt foarte puternice”, a scris Iohannis pe Twitter.

Iohannis a vorbit de anunţul omologului francez, Emmanuel Macron, privind disponibilitatea Franţei de a participa cu trupe NATO pe teritoriul României. „Salut călduros anunţul preşedintelui Emmanuel Macron cu privire la disponibilitatea Franţei de a participa la prezenţa militară întărită a NATO în România. Parteneriatul Strategic România-Franţa va fi astfel întărit pe Flancul Estic, în regiunea Mării Negre”, a fost mesajul lui Iohannis pe Twitter.

Share

Facebook
WhatsApp
Email
Print

LATEST POSTS

Advertisement
Colecteaza Selectiv
Editors Picks
Latest Posts