România trece printr-o criză a prețurilor pe piața energetică. Liberalizarea pieței de energie electrică riscă să aducă pentru unii prețuri neașteptat de mari de la 1 ianuarie 2022 iar guvernul caută soluții pentru a evita o explozie socială.
Un butoi cu pulbere
Recent, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că de la 1 aprilie consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 kWh vor plăti un TVA redus la 5%, față de 19% cum este în prezent. În mod similar, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a insistat de asemenea ca furnizorii de energie electrică și gaze care au emis facturi către clienți și au ignorat plafonarea prețurilor la gaze, adoptată încă din 1 noiembrie prin intermediul Ordonanței nr. 118/2021, să returneze din oficiu banii încasați. Între timp însă, societatea stă pe un adevărat butoi cu pulbere. Sindicatele au cerut zilele trecute Guvernului să dea o Ordonanță de urgență în care să plafoneze prețurile la energie și gaze naturale la nivelul din decembrie 2020, înainte de liberalizarea prețurilor, cel puțin pentru 6 luni de zile. În felul acesta, românii ar putea beneficia și de prețuri plafonate și de reducerea TVA la energie de la 1 aprilie.
Totodată, în țară au loc controale la marii furnizori de energie și gaze. Mihai Culeafa, vicepreședinte ANPC a spus zilele acestea că începând din 6 ianuarie instituția a început controale la toți furnizorii de energie electrică și gaze din țară, fiind controlați până în momentul de față 37 de operatori economici. La fel, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunțat că a început acțiuni de control la principalii furnizori de energie electrică și gaze naturale, în contextul creșterii facturilor.
Cum poate fi rezolvată situația pe termen lung
Măsurile luate de guvern – plafonarea prețurilor și reducerea TVA – sunt însă menite să stabilizeze situația prețurilor la energie pe termen scurt. Din păcate pe termen lung, astfel de măsuri nu vor mai avea același impact. Previziunile analiștilor nu sunt încurajatoare. Un raport al Băncii Mondiale arată că prețul gazului în Europa va crește încet dar sigur până în 2030. Singura soluție reală pe termen lung ar fi aceea a unei investiții masive în energie verde. Aceasta va furniza rezultate pe termen mediu și lung și ar fi totodată în concordanță cu Pactul Verde european. La fel de importantă ar putea fi și energia produsă de centralele cu reactoare modulare mici, așa numitele SMR-uri. De altfel, România și Statele Unite au anunțat un parteneriat pentru construcția unei astfel de centrale în viitor. Deși energia nucleară are neajunsurile sale, ca toate sursele de energie de altfel, atunci când este bine reglementată, poate fi o sursă de energie viabilă și, în ciuda reputației, extrem de sigură.
Guvernul ar trebui să prezinte un calendar concret pentru implementarea măsurilor necesare care să ducă încet dar sigur la o tranziție către energia verde. Timpul nu este de partea noastră. Așa cum arăta un studiu realizat anul trecut de Aurora Energy Research, un eșec al guvernului român în a implementa o tranziție către surse regenerabile de energie ar duce la o creștere a prețului la electricitate de aproape 50% până în 2030. Lucrurile devin și mai complicate dacă ținem cont de faptul că o creștere a costului electricității este aproape întotdeauna însoțită de o majorare a prețurilor în alte sectoare, de vreme ce costurile de producție cresc.
Intervenția guvernului poate rezolva doar temporar situația și poate întârzia doar inevitabilul. Puțini cetățeni și-au văzut facturile compensate la gaz și curent. Pe termen lung este nevoie de implementarea tranziției către energia verde. Asta înseamnă că guvernul trebuie să lucreze la un plan public și transparent care să ducă la această tranziție.
sursa: https://psnews.ro/