Partidele politice din Bistrița-Năsăud față în față cu sondajele și provocările lui 2022 – În episodul 5 al analizelor noastre dedicate partidelor politice din județul Bistrița-Năsăud vom radiografia situația din AUR. În episodul 6 vorbim de PSD, partidul cel mai puternic la această oră din România. Cât îl va afecta intrarea la guvernare, cum se vede activitatea parlamentarilor bistrițeni și încotro Radu Moldovan, unul din cei mai influenți lideri politici locali la nivelul conducerii centrale.
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a avut cel mai mult de câștigat de pe urma crizei pandemice și politice.
Potrivit sondajelor de opinie, AUR ar avea în prezent o intenție de vot similară cu PNL. Partidele și mișcările extremiste sau anti-sistem obțin o mare aderență în societate în perioada marilor crize economice, politice sau sanitare.
Teoria politică se confirmă și în cazul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), care în 15 luni a reușit să urce de la 1 procent în intenția de vot, septembrie 2020, la aproape 20%, decembrie 2021. AUR respinge eticheta de partid „extremist”, dar și-o asumă pe cea de „partid anti-sistem”. Într-un sondaj Avangarde, comandat de PSD, PNL este cotat cu 18%, iar AUR cu 17%. Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a reușit să ia fața Pro România, PMP și ALDE la alegerile parlamentare. Intră în prezent în concurență cu PNL și USR și aspiră să depășească PSD.
AUR-ul la BN , George Simion de la Dorin Dobra și Marcel Seserman la Gabi Ștefoi
La nivelul județului Bistrița-Năsăud, AUR a fost ”revelația” alegerilor parlamentare , nucleul dacă îl putem numi așa, a fost făcut în jurul lui Marcel Seserman, fost lider PNȚCD, fost subprefect al județului în timpul guvernării CDR 1996-2000, ideolog al vechii drepte românești, conservator și adept al naționalismului luminat. Seserman este profesor de matematică dar și un cunoscut poet în mediile literare, el semnând volume de versuri sub pseudonimul de Mircea Măluț. Alături de Serserman, la unele mitinguri ale AUR a mai fost prezent și un alt fruntaș țărănist, Traian Săsărman, scriitor și el, originar tot din Măluț, comuna Braniștea.
De asemenea, în jurul lui George Simion au mai gravitat și alți lideri politici de dreapta, cum ar fi Dorin Dobra sau Ioan Oltean.
O iubire imposibilă” , spune Dobra despre relația sa cu AUR-ul și George Simion, un om pe care Dorin Dobra l-a sprijinit în timpul alegerilor europarlamentare, moment în care vicepreședintele AUR candida pentru un loc de parlamentar la Bruxelles. Nu a fost să fie, dar trebuie spus un lucru: AUR și George Simion nu vin din neant, nu au apărut de niciunde. În februarie 2019, George Simion își făcea lansarea candidaturii pentru un loc de europarlamentar la Bistrița, la CASA ARGINTARULUI
Iată ce am scris la vremea respectivă: ”Casa Argintarului a găzduit în această seară, de la ora 18.00, lansarea oficială a candidaturii unionistului George Simion, nume interzis în Republica Moldova. La eveniment au fost prezente mai multe persoane printre care și membrii filialei din Sângeorz Băi a Societății Culturale ”Ginta Latină”, președinte fiind părintele Ioan Bindean, dar și Traian Șorecău. De asemenea, au stat lângă George Simion și fostul senator liberal Dorin Dobra, Dan Băbuțan, surpriza serii fiind Ioan Oltean, fostul lider democrat-liberal și parlamentar timp de cinci mandate, semnând pe lista de susținători ai unionistului George Simion. La întâlnire a fost prezent și primarul comunei Sînmihaiu de Câmpie, Ioan Mate”.
L-am întrebat pe Dorin Dobra despre relația sa actuală cu George Simion și AUR: ” Relația a fost una specială, doar că, ruperea lor de europenism, de atlantism, de cultura și mentalitatea occidental, m-a determinat să renunț în a continua această relație. Este o iubire imposibilă, dar, da, așa e: George Simion seamănă cu Corneliu Zelea Codreanu, cel care a fondat Garda de Fier, Mișcarea Legionară. Simion are alura lui Zelea Codreanu, privirea sa pătrunzătoare! Dar, repet: nu mai am nimic în comun cu actualul AUR sau cu Simion. Eu am fost, sunt și rămân liberal, chiar dacă acum partidul are o altă direcție și funcționează altfel. Rămân fidel principiilor liberale”, ne-a explicat Dorin Dobra.
La un pas de intrarea în Parlament, Marcel Seserman ”dispărea” din preajma AUR Bistrița-Năsăud, existând tot felul de variante în ceea ce privește motivul plecării acestuia de la conducerea interimară a alianței. Unul dintre acestea face referire la faptul că, cel care s-a ocupat de consilierea AUR BN în timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, de tot ceea ce înseamnă campanie electorală și bugetul acesteia nu a fost nimeni altcineva decât Alin Seserman, fratele lui Marcel Seserman, fost consilier al deputatului Robert Sighiartău, ex-membru PNȚCD, PD, PDL și PNL.
Mai trebuie spus faptul că, Marcel Seserman nu a apărut decât foarte puțin în spațiul public ca și președinte interimar al AUR.
După o perioadă de incertitudine la nivelul leadership-ului local, timp în care au existat zvonuri și informații pe surse cu privire la persoane sau persoanele care ar putea prelua AUR-ul la nivel județean, la începutul lui 2021, se confirma faptul că AUR are conducere nouă în Bistrița-Năsăud. Fostul liberal Gabriel Ștefoi va conduce partidul alături de Dragoș Hărjoabă și Iulia Maier. George Simion vine pe 21 ianuarie la Bistrița, scriam cu puțin timp în urmă.
2022-2024 : Este evident faptul că, pe 21 ianuarie, George Simion va confirma această conducere județeană a AUR, în triumvirat sau una personală, 2022 fiind anul în care AUR BN va începe să puncteze politic și în BN. Așa cum am mai spus, predicția pentru 2024 este că, dacă actuala Coaliție nu va reuși să rezolve gravele probleme economice ale României, inclusiv facturile umflate ale ” băieților deștepți” din energie, atunci și procentele PSD o vor lua la vale. Este posibilă chiar o rupere a Coaliției, deși, o parte din liderii actuali din PSD și PNL au înțeles bine faptul că, 2024, este un an electoral greu și cu schimbări de paradigmă, ceea ce îi face să încerce să reziste împreună până atunci și chiar să meargă pe liste comune, asta pentru contracararea AUR-ului în teritoriu.
Nici în Bistrița-Năsăud situația nu este mai diferită, pentru 2024, predictibilizăm scoruri bune la alegerile locale, cu mulți consilieri locali, comunali, orășenești , municipali și județeni. Există chiar varianta unor primării care să fie preluate de reprezentanții AUR. De asemenea, scor foarte bun va avea AUR la parlamentare, alianța urmând să trimită în Parlament cel puțin un politician local, deși cred că ei vor mai mulți.
Închei prin a repeta același lucru: procentele AUR în 2024 depind foarte mult de evoluția economică din România, de capacitatea liderilor politici de-a înțelege că trebuie să își regândească strategiile electorale, evident de evoluția situației din Ucraina via Transnistria cu escală la Moscova dar și de găsirea unor soluții amiabile și nerestrictive în cazul Covid 19.