Protestele din Kazahstan din ultimele zile au dus la demisia guvernului, dar continuă și după aceasta. Deși protestele au fost declanșate de scumpirea combustibililor, într-o țară foarte bogată în resurse petroliere, revendicările inițial economice și sociale s-au transformat în cereri politice.
Într-o scurtă teorie a conspirației dar și pentru că avem un context geo-strategic și militar extrem de complex, revolta socială din Kasahstan , acum transformată în revoluție portocalie cu revendicări politice, destabiliezează serios toată regiunea uriașă de la granița de est a Rusiei, Kazahstan-ul fiind vecin cu Rusia, Mongolia , China dar și celalalte foste republici sovietice cum ar fi Kîrgîstan, Uzbekistan, Tadjikistan, Turkmenistan. Vom vedea în zilele următoare cine a aprins fitilul și care este obiectivul de facto al revoltei.
UP Date:
Demonstranții au ocupat reședința președintelui Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, din Almaty, informează publicația Zakon-kz, cu trimitere la martorii oculari.Mai devreme, publicația Vlast anunțase că mii de demonstranți încearcă să pătrundă pe teritoriul reședinței prezidențiale.În primele zile ale anului 2022, locuitorii orașelor Zhanaozen și Aktau în regiunea Mangystau (regiune de producție a petrolului din Vestul Kazahstanului) au ieșit la proteste împotriva dublării prețurilor la gaz lichefiat. Președintele Kazahstanului, Kassym‑Jomart Tokayev, a dispus crearea unei comisii guvernamentale pentru examinarea situației. Pe 4 ianuarie, aceasta a anunțat că va îndeplini principala revendicare a demonstranților și va reduce prețurile la gaz.
Preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a acceptat miercuri demisia guvernului. În plus, a numit un nou prim șef adjunct la Comitetul Securității Naționale, în locul nepotului fostului președinte Nursultan Nazarbaev, potrivit Reuters. Nursultan Nazarbaev controlează în continuare țara, prin această instituție. „Principala cerere (a protestatarilor) – să plece definitiv Nazarbaev din politică”, spune Armand Goșu, expert în spațiul fost sovietic. Evenimentele afectează imaginea de țară stabilă, controlată politic foarte riguros, cu care Kazahstanul a atras investiții străine massive.
În ciuda bogățiilor țării lor, kazahii sunt în marea lor majoritate săraci. Protestele au pornit după ce guvernul a dereglementat prețurile gazului petrolier lichefiat. Mulți kazahi și-au transformat mașinile pentru a funcționa pe GPL din cauza costului scăzut.
Președintele kazah a ordonat reintroducerea prețurilor controlate la GPL și introducerea lor la benzină, motorină și alte bunuri de consum „importante social”.
Dedesubturile politice
Nursultan Nazarbaev, în vârstă de 81 de ani, a fost șef al Partidului Comunist în epoca sovietică și a condus apoi Kazahstanul timp de aproape 30 de ani, înainte de a demisiona brusc în 2019. L-a susținut pe Tokayev ca succesor.
Fostul președinte și-a păstrat puteri mari în calitate de președinte al Consiliului Național de Securitate, pe care nu l-a convocat, însă, și nici nu a comentat violențele, potrivit Reuters.
„Deși – oficial – s-a retras din politică, Nursultan Nazarbaev rămâne cel mai important lider, controlând Comitetul Securității Statului, adică serviciile secrete, instituțiile militarizate…”, explică Armand Goșu.
Nursultan Nazarbaev (foto) „este susținut de (Vladimir) Putin, iar Kremlinul vede în el un garant pentru rușii și rusofonii din Kazahstan. În anii ’90, câteva milioane de ruși, bieloruși și ucraineni au părăsit Kazahstanul care a fost cuprins de febră naționalistă”, mai spune Armand Goșu într-o postare facebook.
„Foarte bogat în resurse energetice, cu o stratificare sociale extremă, Kazahstanul este mâncat de corupție, iar cea mai mare parte a populației trăiește în sărăcie”, spune expertul citat.
Proteste generalizate
Forțele de ordine nu au reușit să oprească marșul protestatarilor spre centrul capitalei, unii dintre ei pe mari camioane.
Grupul de lobby de afaceri Atameken spune că unii dintre membrii săi au vorbit despre cazuri de atac asupra băncilor, magazinelor și restaurantelor, potrivit Reuters.
În capitala Almati (Alma Ata), 190 de oameni au avut nevoie de ajutor medical, dintre care 137 sunt polițiști.
Ministerul de Interne kazah spune că clădirile guvernamentale din orașele din sud Shimkent și Taraz au fost atacate peste noapte. Poliția a reținut 200 de persoane.
La societatea mixtă kazaho-chineză producătoare de petrol Mangistaumunaigas, din provincia Mangistau, au fost tentative de grevă.
Președintele Kasîm-Jomart Tokayev a declarat starea de urgență în Almati și Mangistau și a spus că în spatele violenței s-ar afla provocatori autohtoni și străini. Primarul Almati, Bakytzhan Sagintayev, a declarat că situația din oraș este sub control, iar forțele de securitate rețin „provocatori și extremiști”, potrivit Reuters.