Iarna e frumoasă spun unii (???) , dar eu cred că iarna e frumoasă abia în timpul Concertului Extraordinar de Anul Nou ce are loc în primele zile ale lunii ianuarie de 20 de ani încoace. În 2022 evenimentul a avut loc pe 3 ianuarie, spectacolul beneficiind de artiști de înaltă ținută dar și de spectatori pe măsura celor aflați pe scena Palatului Culturii. Este evicdent că Bistrița își dorește și are nevoie de asemenea spectacole.


De data asta, Noua Orchestră Transilvană, dirijată de Romeo Râmbu dar și balerinii de la Opera Națională din Cluj-Napoca au fost mult peste toate așteptările. Cireșele de pe tortul acestui eveniment excepțional au fost soprana Diana Țugui de la Opera din Cluj-Napoca, Alin Anca, bass bariton la Opera din Hamburg și, evident mai vechiul prieten al bistrițenilor iubitori de operă și operetă, tenorul Ștefan Pop.

Așa cum era de așteptat, primarul Ioan Turc a adresat sălii pline câteva urări de An Nou dar și următorul mesaj: „Când un oraș își permite să susțină din fondul propriu concerte de talie europeană, așa cum o face Bistrița, lucrurile merg în direcția dorită de oameni. Este vorba despre un public rafinat și pretențios pe care, din fericire Bistrița îl are. Să nu ne imaginăm că în altă parte lucrurile se întâmplă altfel. Discutăm despre un public de nișă la nivel mondial, până la urmă. Marea artă, cultura de forță, nu este neapărat un fenomen de masă, ca să fim tranșanți… Dar acest concert extraordinar se va întâmpla în fiecare an, pentru că publicul bistrițean și-l dorește!”.

Gazdă specializată în spectacole de muzică cultă, festivaluri de poezie și de jazz, rafinat și priceput în ceea ce era pe scenă, managerul Centrului Cultural Muncipal, Gavril Țărmure a vorbit despre istoricul acestui eveniment.

În pauza concertului, primarul Ioan Turc a păstrat tradiția paharului de șampanie ciocnit cu cei veniți la eveniment. Altfel, trebuie remarcată aici evoluția celor 4 balerini ai Operei Cluj-Napoca care au evoluat pe o coregrafie a lui Dan Orădan.
Și în acest an a fost urmărit firul tematic al concertelor vieneze iar instrumentiștii, artiștii lirici sau balerinii au imprimat pe acest fir imaginar vienez inedited tușe personale.
Înfiinţată în urmă cu 22 de ani, Noua Orchestră Transilvană a dovedit, în tot acest timp, nu doar o statornicie în ceea ce priveşte profesionalismul (fiind cel mai vechi proiect simfonic din România), ci şi un extraordinar simţ al esteticului muzical, pornind de la Bistriţa, având un succes răsunător pe cele mai mari scene ale lumii.
“Orchestra simfonică este constituită din muzicieni profesioniști angajați în principal la filarmonicile și teatrele de operă din Transilvania: Filarmonica din Cluj, Opera Română și Opera Maghiară din Cluj, Filarmonica din Târgu Mureș, Filarmonica Brașov, Filarmonica Sibiu, Filarmonica Oradea, Filarmonica Satu Mare, Filarmonica Timișoara și Filarmonica Arad. Această orchestră a fost printre primele înființate în România ca instituție muzicală „de proiecte”.
CONCERTUL VIDEO AICI: https://fb.watch/aiZMgGPTbT/