Străzile fără apă și canal ale Bistriței par să fie obiect de dispută de la distanță între managerul Aquabis SA, Ion Șandru și primarul Ioan Turc. Totul a plecat de la Șandru, cel care a dezvăluit faptul că primăria Bistrița că nu a făcut demersurile necesare pentru a trece în domeniul public 108 străzi din oraș ce au fost incluse în contractul doi din Masterplanul de apă și canalizare, iar acest lucru înseamnă că aici nu se vor putea face lucrările respective.
ION ȘANDRU: ”S-au făcut proiecte pe 139 de străzi în municipiul Bistrița (pentru a fi racordate la rețeaua de apă și canalizare prin contractul doi al Masterplanului de apă și canalizare -n.r.). Când am demarat, am discutat cu domnul primar de atunci (n.r. – Ovidiu Crețu) și i-am spus că nu putem face proiecte decât pe domeniul public fiindcă scrie clar. Ne-a răspuns: Le intabulăm, le rezolvăm într-un an. Au trecut 7-8 ani de atunci și au rămas (în programul Aquabis -n.r.) 31 de străzi din 139 în Bistrița, deci ne ducem pe sate, pe toate coclaurile și ne rugăm de ei să se racordeze la canal și să plătească 1 mc de apă – dacă îl consumă și pe ăla – iar în Bistrița, unde sunt atât de multe cereri, nu racordăm străzi pentru că au spus: cum să meargă cei din Primărie pe străzi și să discute cu cetățenii dacă vor să predea cu titlu gratuit drumul? Pentru că drumul respectiv trebuie apoi întreținut. Cred că aici a fost problema. De ce să se lege cineva la cap dacă nu îl doare? Preluând un drum, acela trebuia asfaltat, întreținut, însemna niște cheltuieli”
Primarul Ioan Turc nu neagă starea de fapt, dar explică faptul că, municipalitatea nu poate aloca fonduri şi pentru plata unor exproprieri, pe anumite străzi, iar ulterior să facă investiţii.
IOAN TURC : „În discuţiile pe care le-am avut cu Aquabis, le-am solicitat ca programul legat de Masterplanul de apă şi canalizare să fie implementat în Bistriţa aşa cum se prevede în documente. Nu ascund faptul că cei de la Aquabis erau pe punctul de a renunţa la această investiţie foarte aşteptată de oameni. Pe de altă parte, vom înscrie în domeniul public străzile, deşi nu aceasta este cea mică- mare problemă ci suprapunerea de proprietate. Avem străzi înscrise în domeniul public care într-un mod halucinant se suprapun cu proprietatea privată. Vom clarifica aceste situaţii, dar nu o putem face fără concursul proprietarilor, care trebuie să înţeleagă un lucru: nu putem să expropriem şi să şi facem investiţii. E ori ori, fie expropriem şi rămân cu străzile aşa cum sunt, fie că transmit în proprietatea oraşului partea lor de proprietate şi facem investiţii, apă, canalizare, drum, curent”.