Sunt alte câteva din declarațiile făcute de managerul SC Aquabis SA, Ion Șandru în conferința de presă susținută în 30 decembrie. Potrivit celor spuse de Șandru, adevăratele problem abia acum încep pentru Telciu. În ianuarie, ADI Apă-Canal va scoate comuna din asociație, iar administrația comunală va trebui să constituie o regie proprie de apă, pentru acest lucru având nevoie și de autorizare, licenţiere a serviciilor, în caz contrar riscând amenzi de la ANRSC. Faptul a fost confirmat și de primarul Sever Mureșan cel care a mai spus că Șandru are dreptate și în ceea ce privește autofinanțarea viitorului serviciu de apă-canal local.
ION ȘANDRU: ”Primăria Telciu va trebui să plătească în jur de 10 milioane lei, din care 6 milioane lei reprezintă investiţiile făcute prin fonduri europene, plus cofinanţare depusă de Aquabis (9,45% din investiţie), plata intervenţiilor făcute de noi acolo. Aici mai adăugăm satul Bichigiu, localitate care va fi scosă din lista de investiţii prin Master Planul de apă şi canalizare, respectiv introducerea apei, care avea o valoare de un milion de euro. Documentaţia va fi refăcută, iar proiectantul trebuie plătit, la fel şi obţinerea autorizaţiilor de la Mediu, Apele Române. Odată cu ieșirea din ADI apă-canal, Aquabis nu va mai interveni la problemele tehnice. Deocamdată, intervenim şi la avarii, ultima fiind înainte de Crăciun, când multe familii au rămas fără apă”.
Mai mult, Ion Șandru a dezvăluit faptul că, apa uzată ajunge direct în râul Sălăuţa, nu este pornită stația de epurare, iar Apele Române şi Garda de Mediu nu intervin.
”Pentru fiecare familie care nu a dorit să încheie contract, s-a întocmit dosar. Sunt peste 800 de plângeri penale făcute pentru furt, asta în condițiile în care, din cele 1175 de brtanșamente cu contor, există doar 200 de contract încheiate”, a conchis Ion Șandru.