Partidele politice din Bistrița-Năsăud față în față cu sondajele și provocările lui 2022 – În episodul 2 al analizelor noastre dedicate partidelor politice din județul Bistrița-Năsăud vom radiografia situația partidelor ecologiste, cu foarte mulți militanți buni și vizibili dar fără rezultate electorale notabile în alegerile locale sau parlamentare. La 30 de ani de pluripartitism, ecologiștii, împărțiți între PER-ul lui Dănuț Pop și Verzii, partid la rându-I făcut praf și pulbere de orgolii și tot felul de ambiții personale, nu se pot lăuda cu o reală și palpabilă forță politică, aceștia nefiind niciodată partid parlamentar pe listă proprie.
Ecologica de la Botiș via Toniuc vs Bălan și Dan Ciobănică
Ecologiștii bistrițeni vor fi printre primii politicieni locali care vor avea PR-ul politic mult peste tradiționalii PNȚCD sau PNL vs social-democrații lui Ion Iliescu, Văcăroiu și compania, ăsta fiind rezultatul venirii în partidul ecologist, pe atunci Federația Ecologistă a tânărului Ioan Nelu Botiș. Se întâmpla prin 1993 sau 1994, iar în 3 sau 4 ani, Ioan Nelu Botiș va ajunge consilier municipal. Asta se întîmpla în 1996, moment electoral local când Botiș face primii pași spre politica mare și devine consilier municipal, iar după alegerile din 2000 și Victoria pe linie a PSD-ul condus de Adrian Năstase, trece în PSD și devine viceprimar al Bistriței în 2001. Din 2004 până în 2008 va fi director al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Bistrița-Năsăud, instituție care îi va adduce notorietate maximă și îl va propulsa în PDL și de acolo în Guvernul Boc pe postul de ministru al Muncii și Protecției Sociale.
După epoca Botiș în FER mai pe urmă în PER, aici ajunge și Alexandru Toniuc, fiul fostului primar Marian Toniuc, primul și ultimul primar ecologist al Bistriței din perioada 1992-1996. Alexandru Toniuc intră în politică pe filieră ecologistă, el mai trecând și prin URR sau Uniunea pentru Reconstrucția României, un fel de USR de rit mai vechi. PER-ul ”veșnicului” lider național Dănuț Pop, unul din cei mai abili politicieni pe care i-am cunoscut, a mai avut încă doi lideri importanți la nivel local: Doru Mîrza, respectiv Silviu Rus. Foarte împărțită ca direcții și poziții extrem de diverse, mișcarea ecologistă se va reîmpărții și reîmpărții în tabere pe stânga sau pe dreapta. Pe plan local, unul din cele mai dure conflicte va fi cel dintre Alexandru Toniuc și Marius Bălan, tranșat în plină ședință de consiliu municipal, atunci când Bălan va demisiona din PER. Era în 26 februarie 2015, iar noi consemnăm marea ruptură ecologistă: Bălan, Țetcu și o mare parte din organizația municipală vor pleca la Partidul Verde, iar Toniuc va mai merge puțin alături de PER după care se va retrage, el devenind director în cadrul Consiliului Județean. Dar, asta e o altă poveste politică și pe care o vom dezvolta la vremea ei…
Dacă la PER, vor conduce, pe rând, Doru Mîrza, respective Silviu Rus, acesta fiind ultimul președinte al PER BN, Marius Bălan și Cristian Țetcu vor construi la Bistrița o variantă civică a minisculului Partid Verde.
Totul e bine când se termină cu bine, veți spune, doar că în politică nu e deloc așa, asta pentru că în partidele mici, orgolile sunt extreme de mari.
2019-2020-2021- Apocalyptica
În iunie 2019, Partidul Verde făcea boom și se dividea ca un fel de amibă, și mic cum este el, a devenit și mai mic, cu două conduceri și două congrese naționale. Un Partid Verde 1 condus de Luminița Simoiu ca președinte, Cristian Țetcu de la Bistrița , prim-vicepreședinte și Marius Bălan, lider local. De asemenea, atunci s-a format și Partidul Verde 2, a cărui conducere a fost preluată la scurt timp de la scandal de actorul Florin Călinescu, iar la nivel local de Dan Ciobănică, după ce acesta candidase pentru funcția de primar al Bistriței susținut de verzii bistrițeni ai lui Marius Bălan și Lucian Moldovan. Mai mult, după obținerea postului de consilier local, Ciobănică îl va demite și pe Marius Bălan din funcția de președinte interimar al verzilor și se va instala la cârma micului partid. Era în 9 octombrie 2020. La 10 zile distanță, întreaga organizație municipal demisiona în masa, lăsând ”partidul și pe Ciobănică aproape singur”. Nu a fost fluierul final…
Care este situația actuală: decembrie 2020-mai 2021
Pe data de 24 decembrie 2020, Tribunalul Bucureşti a decis anularea Congresului Partidului Verde din data de 20 iulie 2019 prin care actorul Florin Călinescu a fost ales preşedintele acestei formaţiuni politice. Instanţa a admis acţiunea formulată de preşedintele ales la Congresul din februarie 2019, Luminiţa Simoiu, prin care a solicitat, invocând încălcarea statutului partidului, anularea Consiliului Naţional al Partidului Verde.
De asemenea, instanța Tribunalului București îi repunea în funcțiile deținute înainte de 20 iulie 2019 pe Luminița Simoiu, președinte dar și pe Cristian Țetcu din Bistrița, prim-vicepreședinte national iar pe Ștefan Ambruș, secretar general.
După publicarea motivării deciziei Tribunalului București din decembrie 2020, avocații lui Florin Călinescu vor face recurs, recurs care se judecă la Înalta Curte de Casație și Justiție, o decizie definitivă urmând să aflăm mai spre finele lunii iunie.
În acest context, Marius Bălan confirmă faptul că, după ce decizia va deveni definitivă, ”noua” conducere îi va retrage sprijinul politic lui Dan Dumitru Ciobănică, urmând ca locul rămas vacant în Consiliul Municipal să fie luat chiar de el: ” Da, îmi doresc să lucrez în folosul comunității bistrițene, mai ales că am vreo 17 proiecte, sigur alături de Bistrița Civică. Dar, să așteptăm sentința definitivă”, explică Bălan.
În cee ace îl privește pe Dan Ciobănică, acesta nu are niciun fel de gând de-a demisiona. Mai mult, Ciobănică a primit un spațiu pe strada Dornei și intenționează să reînceapă să activeze politic.
Deocamdată, pe strada Verzilor se simte liniștea dinaintea furtunii…
Totuși tragem unele concluzii și facem predicții
Scurta noastră analiză politică ne face să spunem doar că: ecologiștii, politicile ecologiste nu au mare trecere la români, iar orgoliile, nu cele scrise de Buzura, fac praf și pulbere orice fel de formațiune politică. Și în cazul partidelor verzi, nevoia de lideri e la fel de mare, doar că aici mai e nevoie și de voturi, credibilitate. De la Botiș la Ciobănică, distanța e una mare, în timp evident, iar viitorul celor două partide nu e cel mai strălucit, dacă poate fi ceva strălucit în politică.
Evident, există varianta unificării, dar că până acolo, 2022, trebuie să facă ordine la Verzi și să creeze oportunități pentru PER, sigur, oportunități de public relation, altfel, în noile condiții date ale realității dure politice și aceste partide riscă să intre într-un anonimat total, asta pentru că, acțiunile politice sunt făcute în nume personal. Politic vorbind, Verzii sunt demult în ”grădina” PNL atât la nivelul lui Ciobănică cât și a lui Țetcu și Bălan, primul fiind noul director adjunct al Primăriei Bistrița la Direcția de Servicii Publice, în timp ce al doilea este un susținător al actualului primar Ioan Turc.
Citim în episodul 3: PMP de la extaz la agonie și Who made who: Geea Balaszi Titieni vs Ionuț Simionca. Întrebarea cea mai grea: pornește americanul în goanna după AUR? Pregătim și episodul 4: USR e PLUS sau minus? Prima analiză a unui partid declarat anti-sistem devenit una cu sistemul. Lorant Sas, deputatul invizibil și alte delicatesuri