Dacă începem numărătoarea anilor după Covid 19, 2022 este anul III Post Covid (PC), an în care democrația și sistemul pluripartitist vor fi supuse unor noi și rafinate presiuni. Chiar dacă există o coaliție formată din PSD, PNL, UDMR și minorități, tendința este una extrem de discutabilă. În acest context, putem vorbi deja de o confruntare directă între democrație și autocrație, trecerea de la pandemie la endemie și problemele legate de inflație, probleme care vor afecta și țara noastră. Avem și primele semne de iliberalism, ceea ce nu e deloc în regulă pentru fragila democrație românească.
Ce presupune iliberalismul?
Meteahna din mentalul colectiv când vine vorba de ideea de democrație este asumpție că toate democrațiile sunt reprezentative și liberale. Tocmai pentru că democrația este definită de societatea în care există au apărut forme de democrații iliberale datorită unui proces electiv defectuos în anumite state și a unor politici care prioritizau interesele statului și clasei politice în defavoarea drepturilor și libertăților cetățenești. În sine democrațiile iliberale reprezintă regimuri cu o organizarea a statului relativ democratică deoarece nu se respectă o parte semnificativă a valorilor democratice.
Acest curent democratic a început odată cu cel de-al treilea val de democratizare globală din anii 90’ care a avut în prim plan statele din estul Europei care scăpaseră de regimul comunist și statele din America de Sud și Africa care treceau de la forme autoritare la încercarea promovării democrației. Însă nu în toate cazurile tranziția democratică a fost una de succes deoarece primele alegeri nu au oferit cele mai liberale opțiuni politice și de asemenea nu au adus reforme politice semnificative. Însă multe state, mai ales în Europa, au reușit cu timpul să diminueze impactul iliberalismului favorizând idei democratice liberale care au evoluat.
Democrație vs autocrație
Reculul democrației reprezintă unul dintre principalele pericole care pândesc la orizont, iar anul 2022 va aduce o nouă rundă de confruntare între democrație și autocrație, pe măsură ce tot mai multe state vor aluneca spre autoritarism, Ascensiunea puterii Chinei, o autocrație prin excelență, va constitui principala problemă pentru democrațiile consolidate ale lumii, de vreme ce China ar putea oferi un exemplu pentru diverși lideri naționali. Starea democrației în America va fi și ea importantă în acest joc global. Alegerile intermediare pentru Congresul american din 2022 și Congresul Partidului Comunist din China vor pune în viu contrast sistemele lor politice rivale. Această rivalitate se va manifesta în orice domeniu, de la comerț la reglementări tehnologice, vaccinări și până la stații spațiale. Rivalitatea SUA – China la nivel global se va traduce inevitabil și într-o rivalitate a sistemelor politice: democrație vs autocrație. România se află de data aceasta de partea democrațiilor (în timpul Războiului Rece, România se afla în tabăra autocrațiilor de tip sovietic). Pentru România adevărata provocare o va reprezenta tentația tot mai acută către autoritarism. Diverse formațiuni politice vădit iliberale încearcă să își impună agenda și să captureze statul. Această tendință se va acutiza în 2022. Democrația fragilă românească va trebui să treacă așadar printr-un test al rezistenței și consolidării. Rămâne de văzut dacă îl vom trece cu bine.
De la pandemie, la endemie
Trecerea de la pandemie la endemie, pe măsură ce cazurile de infectare cu noul coronavirus vor scădea, reprezintă unul dintre cele mai așteptate momente. După 2 ani de pandemie, lucrurile par a se îndrepta în această direcție la nivel global, chiar dacă între timp virusul suferă noi mutații. Indiscutabil, principalul factor care va duce la diminuarea efectelor virusului și trecerea de la pandemie la endemie, va fi reprezentat de vaccinare. Pe lângp vaccin, vor apărea și noi pastile antivirale, precum și tratamente îmbunătățite cu anticorpi. Pentru persoanele vaccinate din lumea dezvoltată, virusul nu va mai fi ceva care pune viața în pericol. Dar va reprezenta în continuare un pericol mortal, în lumea în curs de dezvoltare. În ciuda faptului că România se află printre statele norocoase care beneficiază din plin de vaccin anti-Covid, reticența populației face ca țara noastră să aibă cifre comparabile cu statele din Africa sau Orientul Mijlociu când vine vorba despre vaccinare. Țara noastră a rămas la coada Europei și trece printr-un paradox: deși avem toate mijloacele necesare pentru a combate pandemia, alegem să trăim cu ea. Rămâne de văzut dacă vom continua să facem asta și în 2022.