Pânzele unuia din cei mai importanți artiști plastici contemporani români, bistrițeanul Marcel Lupșe împodobesc spațiile UPU al SJU Bistrița, fiind găsite cele mai bune locații pentru expunerea acestora.
Despre ciclul de pânze ”Ierburi de leac”, maestrul Lupșe spune următoarele: ”Mănunchi de spice rânduit în cunună, năframă legând fața lor omenească, ştergar învelindu-le, păretar oglindind florile câmpului, mănunchi în trunchi de lemn, stâlp, mănunchi în cruce, buzduganul grâului ori al ierburilor de leac, o întreagă arhitectură a lumii satului, un realism al materiei (piatră, lemn, grâu, iarbă, pânză) semantizat, care încearcă să recupereze un ruralism ancestral, să valorizeze miturile, ritualurile unei societăți agrariene şi pastorale străvechi. încercarea de recuperare a acestor valori definitorii mă caracterizează şi este pentru mine o permanentă provocare culturală. Toată viața (în special ultimele patru decenii) m-am mişcat între această miză simbolică (cu caracter soteriologic) şi preocuparea de a salva actul în sine al pictării. Cred că aparțin unei tendințe sintetice care cultivă funcția imaginii ca factor profund civilizator. Caut deci revalorizarea conceptului de tradiție epurat de zgura prejudecăților. În creația mea – gestul, ieşit din spațiul vânătorii, fixează drama paşnică, ciclul anual al creşterii vegetale şi puterile nebănuite pe care „gracilele ierburi” le posedă şi le transferă magic omului, vindecându-i trupul şi sufletul”, se confesează Lupşe.
Ce mai trebuie știut? Noul UPU Bistrița a devenit funcțional. Contractul de proiectare și execuție pentru reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bistrița a fost semnat în februarie 2020. Licitația pentru proiectul “UPU-SMURD – Spitalul Judeţean de Urgență Bistriţa – reabilitare, modernizare, extindere și dotare” a fost câștigată de asocierea Depisto Star Gheorgheni – GB Indco București.
Valoarea contractului a fost de 9,3 milioane lei (2 milioane de euro), bani din fonduri europene prin Programul Operațional Regional (1,5 milioane euro) și cofinanțare din bugetul propriu al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud (500.000 de euro). La finalul lucrărilor a rezultat o suprafață reabilitată/modernizată /extinsă de 1.414 mp.