Astăzi, în cadrul răspunsurilor pe care primarul Ioan Turc le-a dat conform cutumei la interpelările consilierilor municipali, el a vorbit și despre relația dintre primăria Bistrița și societatea comercială ELBA din Timișoara. În acest context, edilul Bistriței a confirmat faptul că, în sfârșit, s-a întâlnit cu Alexandru Sere, managerul Elba SA și au convenit asupra rezilierii parțiale a contractului. Potrivit celor spuse de Ioan Turc, mărul discordiei a fost reprezentat de tariful exagerat cerut în 2021 de Elba pentru lucrările de extindere a iluminatului public, dar și a faptului că, timișorenii nu au soluții tehnice pentru rezolvarea mai multor probleme, inclusiv a îngropării cablurilor. Reamintim că, în contractul pe care Elba l-a agreat cu primăria Bistrița, contract valabil pe 5 ani, era prevăzută îngroparea firelor electrice aeriene, ce va fi sincronizată cu intervenții similare ale unor furnizori de servicii de televiziune și Internet.
Mai mult, Ioan Turc a mai precizat faptul că e vorba de un tarif mult mai mare decât cel cu care Elba a câștigat licitația, tarif care a fost decisiv în lupta cu celelalte două firme care s-au prezentat la licitație.
Trebuie știut faptul că e vorba de un contract de delegare în care intră iluminatul stradal – rutier și pietonal, iluminatul arhitectural, ornamental și ornamental-festiv. De asemenea, firma Elba va desfășura activitățile de mentenanță, extindere și modernizare a rețelei de iluminat public existente, pentru a asigura continuitatea și calitatea serviciului în condiții tehnico-economice corespunzătoare, cu respectarea indicatorilor de performanță prevăzuți de normativele în vigoare.
CONTEXT: Elba Com Sa Timișoara a reușit în luna iunie 2020, după doi ani de procese și contestații la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, să semneze contractul cu primăria Bistrița. La licitația organizată în 2019 au mai luat parte Euro Audit Service și Electro-Ursa Servcom din Bistrița.
Atunci, firmele concurente au contestat atât la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, cât și în instanță. Cei mai vehemenți au fost cei de la Euro Audit Service, care au insistat chiar și după reevaluarea ofertelor. Totul a început anul trecut, când Euro Audit Service, un SRL din Arad, a contestat licitația organizată de Primăria Bistrița. Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a decis în vara anului trecut ca autoritatea contractantă, în speță Primăria Bistrița să reevalueze oferta contestatoarei și anume a firmei Euro Audit Service.
Contestația ajunge inclusiv la Curtea de Apel Cluj, care respinge plângrile formulate împotriva acesteia și menține decizia Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor. Se întâmpla în 2020.