Un număr de 11 mandate de percheziţie domiciliară și alte 4 mandate de aducere au fost puse în aplicare de polițiștii din cadrul Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase și ai S.C.C.O. Bistrița-Năsăud și procurorii D.I.I.C.O.T. BN. E vorba de județele Bistrița-Năsăud, Hunedoara și Mehedinți. Acțiunea polițienească a vizat pentru destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în furturi din locuință și trafic de droguri.
Din cercetări a reieșit că un grup infracțional organizat format din doi bărbați, de 48, respectiv 29 de ani, din Bistrița, un bărbat, de 51 de ani, din județul Mehedinți și un altul, de 33 de ani, din Hunedoara, ar fi sustras, din locuința unui bistrițean, ceasuri și bijuterii, în valoare de 50.000 de euro.
Totodată, în perioada noiembrie-decembrie 2021, cei doi bărbați din Bistrița ar fi comercializat substanțe psihoactive, în județul Bistrița-Năsăud.
La percheziții, au fost descoperite și ridicate mai multe bijuterii, ceasuri, 2 pistoale de tip airsoft, despre care există indicii că ar fi fost folosite la comiterea infracțiunilor, 15 telefoane mobile, 2 cântare de mare precizie, cu urme de substanțe susceptibile a fi psihoactive și 300 de țigarete susceptibile a proveni din contrabandă. Totodată, au mai fost descoperiți și indisponibilizați 13.770 de lei și 1.550 de euro.
Au fost conduse la audieri patru persoane, iar procurorul de caz a dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore.
La data de 18 decembrie 2021, cei patru au fost prezentați Tribunalului Bistrița-Năsăud, care a dispus arestarea preventivă a acestora, pentru 30 de zile.
Din cercetări a reieșit faptul că liderul grupării, bărbatul de 48 de ani, din Bistrița, ar fi traficat droguri de mare risc, iar bărbatul de 29 de ani ar fi condus un autoturism fără a deține permis de conducere și folosind un permis despre care există indicii că este fals, descoperit și ridicat la percheziții.
Astfel, cercetările au fost extinse, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de droguri de mare risc, conducere fără permis, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals.
Activitățile au beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din Poliția Română.
La acțiune au participat polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, Serviciului de Investigații Criminale, Serviciului pentru Acțiuni Speciale, Poliției orașului Beclean, Secției 4 Poliție Rurală Beclean, Poliției orașului Năsăud și Serviciului Criminalistic din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, precum și polițiști din cadrul inspectoratelor de poliție județene Mehedinți și Hunedoara, respectiv din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Hunedoara.
Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.