”Și ne-am făcut mari” este titlul unei inedite expoziții de fotografii, uniforme, mobilier și documente despre evoluția învățământului bistrițean până în 1990, eveniment organizat de Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud și șefa acestei instituții Cornelia Vlașin.
Urcați în mașina timpului, toți cei care vor vizita această expoziție vor vedea și aprecia sau se vor întrista, întrebându-se, evident, retoric: Cum se putea face școală în bătrânul secol al XIX-lea sau în violentul secol al XX-lea? Se făcea, chuiar dacă, în unele fotografii de epocă, unii elevi stau în bănci câte trei, câțiva dintre ei fiind chiar desculți. Dacă îi priviți atenți, nu veți vedea în privirile lor prea multe frustrări, iar fițele nu erau încă la modă. Dar, cum e vorba de o expoziție ce cuprinde o perioadă care se încheie în 1990, anul instaurării originalei noastre democrații, tot mai sunt câteva zile până în 22 decembrie, aș aminti aici și un document special în care este scris în latină și cu grafie latină, jurământul depus de elevi și corpul profesoral la Gimnaziul din Bistrița la 1682. Mda, a trecut ceva vreme de atunci, cam 400 de ani.
Inedit și ”șocant” pentru oricare din elevii de astăzi este mobilierul școlar pus la dispoziția Arhivelor Naționale de primarul comunei Ciceu Mihăiești, Valentin Mureșan, cel care a trimis la Bistrița din vastul său muzeu de istorie al satelor de sub Cetatea Ciceului, bănci de școală, o catedră sau cataloage de pe vremea când unul din marii prozatori ardeleni, și aici fac referire la Ion Pop Reteganul, mergea la școală îmbrăcat în straiele românilor din Reteag.
Sigur că, în expoziție, vin din mijlocul unui ”ev aprins” vorba poetului, uniformele de pionieri pentru fetițele din ciclul primar dar și vechile ”sarafane” pentru elevele din clasele V-VIII. Alte vremuri, alte obiceiuri: cordeluță, număr matricol, ceva mai multă disciplină și rigurozitate.
Au vorbit despre expoziție: dr. Cornelia Vlașin în calitate de organizator, Camelia Tabără, vicepreședinte al CJ BN, Mihaela Ivan, purtător de cuvânt al CJ BN dar și inspectorul general al ISJ BN, Dan Aurelia, o prezență discretă dar care vorbește întodeauna cu subiect și predicat.
Așa cum o știm, elegantă, întodeauna bine pregătită, dr. Cornelia Vlașin s-a dovedit, încă o dată, o gazdă care reușește de fiecare dată să își surprindă plăcut oaspeții.
Precizăm faptul că: Expoziția ”Și ne-am făcut mari” este primul eveniment cu public organizat de Arhivele Naționale după ce sediul care adăpostește această prestigioasă instituție a fost reabilitat și modernizat.
VIDEO AICI: