Prima ediție a Festivalul-Concurs Judeţean de Folclor „În grădina Raiului” dedicat interpretării colindelor tradiționale românești organizat de Centrul Județean pentru Cultură s-a dovedit a fi un adevărat succes. Contactat telefonic, managerul CJC Bistrița-Năsăud, Alexandru Pugna, ne-a spus că, nu se aștepta la un asemenea succes, ceea ce denotă faptul că există încă foarte mulți români care își doresc păstrarea tradițiilor și iubesc colindul autentic. Pugna a reamintit faptul că, obiectivul principal al acestui festival-concurs județean a fost de redescoperire și promovare a repertoriului de colinde tradiționale românești din județul Bistrița-Năsăud în contextul actual invadat de kitsch folcloric și denaturare a semnificațiilor și interpretării muzicale a colindelor autentice, cu dorința de a salva adevăratele colinde de la o reală dispariție din cauza comercialului.
Evenimentul a fost organizat la Centrul Cultural ”Dacia” au au participat artiști populari amatori (adulți și copii), care promovează folclorul autentic și a fost prezentat de etnologul Menuț Maximinian.
Festivalul a debutat cu participarea grupurilor de colindători din localitățile Ilva Mare, Ruștior, Monor, Căianu Mic și Budacu de Sus la Bisericile din municipiul Bistrița, unde au susținut microrecitaluri de colinde tradiționale, îmbrăcați în frumoase și autentice costume populare.
Concursul de Interpretare a cuprins participanți care au reprezentat cele șapte subzone etnografice ale județului Bistrița-Năsăud, însumând 25 de puncte artistice în concurs, și au fost jurizați de specialiști în domeniul etnologiei și muzicologiei românești (președinte juriu: prof. dr. Vasile V. Filip). Festivalul-Concurs a avut două secțiuni: prima destinată grupurilor de colindători și cea de-a doua destinată interpreților individuali.
În urma jurizării s-au acordat următoarele premii:
Marele Premiu şi Trofeul Festivalului „În grădina Raiului”, ediția I-a: Ansamblul Folcloric „Baltagul” din Monor, coordonatori: Bogdan Creța, primar Ioan Cira;
Secțiunea Grupuri
Premiul I – Grupul de Colindători „Glanetașul” din Agrieș (coordonator înv. Floarea Pop;
Premiul II – Grupul de Colindători „Roua Țibleșului” din Căianu Mic, coordonator înv. Daniela Retegan;
Premiul III – Grupul de Colindători din Poiana Ilvei, coordonator Cosmina Guzu;
Premiu Special – Grupul de Colindători „Izvorașul Rece” din Ruștior, coordonator Florin Dumitru Creța;
Premiu Special – Grupul de Colindători din Ilva Mare, coordonator prof. Mihaela Gherasim;
Secțiunea interpreți individuali
Premiul I – Roberta Rebrișorean, Anieș;
Premiul II – Mădălina Oltean – Teaca;
Premiul III – Mădălina Roxana Rus – Agrieș;
Premiu Special – Ariana Nicola Junel – Prundu Bârgăului;
Premiu Special – Cornelia Bodescu – Salva.
În calitate de organizatori felicităm toții participanții la această acțiune cultural-artistică a județului Bistrița-Năsăud, vă mulțumim pentru că ați răspuns chemării noastre și vă asigurăm de aleasă considerație!