Trei liberali sunt în cărți pentru postul de vicepreședinte al Camerei Deputaților, au precizat surse liberale pentru PS News. Este vorba despre Robert Sighiartău, deputat de Bistriţa-Năsăud şi fost secretar general al partidului, Florin Alexe, deputat de Maramureş şi fost parlamentar de Bucureşti și Laurenţiu Leoreanu, deputat de Neamţ, care a mai fost vicepreşedinte.
„Dacă mă întrebați pe mine, Robert Sighiartău are șansele cele mai mari să îl și obțină”, a precizat un liberal pentru PS News.
Postul de vicepreședinte al Camerei Deputaților este ocupat momentan de Florin Roman, noul ministru al Digitalizării, însă va rămâne vacant în următoarele 15 zile, dat fiind faptul că liberalul face parte din Executivul condus de Nicolae Ciucă.
Spre deosebire de liberali, care nu s-au grăbit în a-şi alege un nou vicepreşedinte la Camera Deputaţilor, social-democraţii şi-au nominalizat şi validat vicepreşedinţii odată cu alegerea lui Marcel Ciolacu la şefia Camerei.
Facem precizarea că liderul PSD, Marcel Ciolacu, a fost ales, marți, 23 noiembrie, în funcția de președinte al Camerei Deputaților, rămasă vacantă după demisia lui Ludovic Orban. Ciolacu a obținut 217 voturi pentru și 77 împotrivă. Candidatura Cristinei Prună, susținută de USR, a fost respinsă cu 217 voturi împotrivă și 77 pentru. Ciolacu a anunţat atunci și demisiile lui Sorin Grindeanu şi Alexandru Rafila din funcţiile de vicepreşedinte al Camerei, a lui Daniel Suciu din funcţia de secretar şi a lui Marius Budăi din funcţia de chestor al Camerei, iar la propunerea liderului grupului PSD Alfred Simonis, aceştia au fost înlocuiţi de Ana- Maria Cătăuţă, Daniel Suciu ca vicepreşedinţi, Alexandra Presură – secretar, Marius Mărgărit – chestor.
Marcel Ciolacu a mai fost preşedinte al Camerei Deputaţilor în perioada mai 2019 – decembrie 2020.
Cum se va face împărțirea prefecților
Partidul Național Liberal (PNL) și Partidul Social Democrat (PSD) se pregătesc să își împartă zilele acestea și posturile de prefecți. Surse politice au precizat pentru PS News că s-a stabilit ca acolo unde un partid are președintele de Consiliul Județean, prefectura să meargă la celălalt partid, însă este luată în calcul și o altă variantă: dacă un partid are un ministru dintr-un anumit județ, atunci prefectul în județul respectiv să revină altui partid.
O altă categorie de funcții împărțite sunt cele din esalonul doi și trei din Guvern. Astfel, din cei 80 de secretari de stat din Guvern PSD va numi 42, în timp ce PNL va avea 34, iar UDMR – 8 , conform ponderii din Parlament.