Cum iarna nu e ca vara și zăpada mereu e multă și ia prin surprindere pe toată lumea, inclusiv autoritățiile, www.propolitica.ro a încercat să afle cine, cum, cu ce și pentru câți bani va deszăpezi municipiul Bistrița și cele trei orașe: Năsăud, Beclean și Sângeorz Băi. Am aflat că DSP-ul bistrițean se ocupă de Bistrița, Gironic din Rebra de Năsăud , Direcția de Gospodărire Comunală de Beclean iar primăria Sângeorz Băi caută încă o firmă specializată. A venit rândul drumurilor naționale și a celor județene. Dacă pentru curățirea de zăpadă a drumurilor naționale ce traversează BN, contractele sunt semnate, cel puțin asta spune șeful Secției Bistrița a Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Cluj, Alexandru Slavita, cele 5 loturi de drumuri județene își mai așteaptă puțin firmele care vor face deszăpezirea.
Drumuri Județene: 5 loturi cu 7 ofertanți
Pentru că ANAP, adică Agenția Națională pentru Achiziții Publice, a întârziat validarea procedurilor în vederea demarării achizițiilor publice, la ora actuală, contractele cu cei 7 ofertanți pe cele 5 loturi de drumuri județene din Bistrița-Năsăud mai așteaptă puțin. Ofertele sunt în procedură de evaluare tehnică și financiară.
Ce spune Mihaela Ivan?
Am vorbit cu purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean, MIhaela Ivan, instituție care administrează cei peste 760 de km de drumuri județene: ” Suntem în grafic cu procedura pentru deszăpezirea drumurilor județene, urmând semnarea contractelor. Preventiv, în cazul în care ninge până la definitivarea procedurilor, s-au făcut note de comandă către firmele care au avut contracte anul trecut, pentru ca acestea să poată să intervină. Ofertele sunt în procedură de evaluare tehnică și financiară. Ținând cont de perioada de contestații pe care trebuie să o respectăm, estimăm ca până cel târziu la finalul lunii noiembrie să avem contractele subsecvente încheiate. Sperăm până atunci să nu avem nevoie de intervenții. Subliniem că, s-a început achiziționarea de sare și alte materiale antiderapantede la Ocna Dej și alți furnizori. De asemenea, din weekendul trecut, s-a început utilizarea materialelor antiderapante în zonele unde s-a creat polei: Strâmba, Zona Ilvelor, Colibița, Blaj ,Târlișua
Drumuri Naționale- Alexandru Slavita, șef secție Drumuri Naționale BN
Alexandru Slavita, șeful secției Bistrița-Năsăud de Drumuri Naționale, susține că respectivele contracte pentru deszăpezire sunt semnate iar aprovizionarea cu sare continuă. El spune că în stoc există 2.200 de tone de sare , din care 800 de tone în Pasul Tihuța.
”Parazăpezile sunt montate în proporție de sută la sută. Marcajele rutiere pentru siguranța circulației sunt efectuate. Am pus semnalizarea specifică de iarnă pe toate sectoare de drumuri naționale și în bazele de munte avem deja utilaje de deszăpezire. Avem în Tihuța, Rodna și Dealu Ștefăniței. Personalul e instruit, iar în momentul în care o să fie prognozate ninsori o să punem în baze și diferența de utilaje, iar stocurile de sare vor fi încontinuu împrospătate”, a explicat Alexandru Slavita.
Reamintim că: Prefectul Stelian Dolha și subprefectul Atilla Decsei au efectuat mai multe acțiuni de verificare a situației stocurilor materialelor antiderapante (sare, nisip și alte materiale) pentru sezonul rece 2021-2022. Dacă în anul 2019 bazele cu material antiderapant erau aproape goale, anul acesta s-au făcut din timp demersurile necesare, pentru a nu fi luați prin surprindere de primele ninsori.
Așadar, la depozitele din Salva, Beclenuț, Năsăud, Piatra Fântânele și Rodna se poate vedea o îmbunătățire a situației comparativ cu sezonul rece de acum doi ani. De data aceasta, aprovizionarea a fost făcută, potrivit contractului, cu mențiunea că la baza din comuna Rodna se așteaptă stocul de nisip în zilele care urmează. Responsabilitatea în activitatea de intervenție și deszăpezire, în momentul în care apar ninsorile, rămâne în continuare în seama operatorilor.