Astăzi, 11 noiembrie, a avut loc la sediul Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud o întâlnire cu directorii unităților de învățământ unde rata de vaccinare în rândul personalului este mai mică de 60 %.La ședință au participat prefectul Stelian Dolha, subprefectul Décsei Atilla, inspectorul școlar general Aurelia Dan, inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Constantin Florea, dr. Doina Petri din cadrul Direcției de Sănătate Publică, dr. Gabriela Deak, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență și dr. Gabriela Mureșan, medic specialist Boli Infecțioase, care au încercat să identifice motivele pentru care o parte dintre angajații din școli sunt reticenți în ceea ce privește vaccinarea.
STELIAN DOLHA, PREFECT: “Știm cu toții că este foarte greu ca educația să fie făcută la distanță. Prin urmare, am decis să avem această întâlnire deoarece am vrut să aflu de la dumneavoastră care sunt dificultățile cu care vă confruntați. Rata de vaccinare fiind un criteriu care face diferența între școala cu prezență fizică și școala online, este foarte important să aflăm ce putem face pentru ca personalul, fie că vorbim despre cadre didactice sau personal didactic auxiliar din unitatea de învățământ pe care fiecare dintre dumneavoastră o reprezentanți, să se vaccineze. Dumneavoastră sunteți cei care aveți posibilitatea de a direcționa decizia în avantajul elevilor”, a transmis prefectul Stelian Dolha.În momentul de față, 16 unități școlare din județul nostru își desfășoară cursurile în sistem online.
Inspectorul şcolar general a menţionat că rata de vaccinare în rândul personalului din sistemul de învăţământ a fost stabilită printr-o decizie a Comitetului Strategic, asumată printr-un Ordin comun al Ministerului Educaţei şi al Ministerului Sănătăţii. „Este o reglementare naţională pe care noi de la nivelul IŞJ şi dvs., de la nivelul unităţilor de învăţământ, trebuie s-o puneţi în aplicare. Sigur că există situaţii specifice, că este greu să pui un şablon pe 123 de realităţi şcolare diferite, dar în momentul în care ne-am asumat rolul de facilitator, rolul de a implementa o politică educaţională naţională, nu ne permitem să emitem foarte multe considerente personale. Mesajul către colegii din unităţile de învăţământ, indiferent că sunt din categoria cadrelor didactice, a didacticului auxiliar sau nedidactic: şcoala este deschisă pentru elevi, cu prezenţă fizică dacă rata de vaccinare este mai mare sau egală cu 60%. Eforturile noastre şi ale dvs. în această direcţie converg. Am încrederea şi convingerea că veţi identifica soluţii şi veţi fi suficienţi de creativi în a rezolva problemele cu care vă confruntaţi”, a spus Aurelia Dan.
„Am răspuns tuturor nemulţumirilor părinţilor, mai ales în unităţile de învăţământ unde rata de vaccinare era sub 60%. Ne-am asumat noi, la nivel de inspectorat, aceste discuţii neplăcute, pentru că părinţii, pe bună dreptate, revoltaţi, au venit la noi. De ce o anumită unitate nu poate funcţiona, de ce personalul nu se vaccinează? Am răspuns. Vă asigur că de săptămâna viitoare, dacă mai vin la noi, îi trimitem la dumneavoastră să le explicaţi şi dumneavoastră, şi colegii profesori, şi personalul nedidactic şi auxiliar de ce împiedică accesul la educaţie al copiilor lor, de ce dreptul la educaţie nu poate fi garantat şi de ce libertatea personală între a alege dacă vrem sau nu să ne vaccinăm este mai presus de acest drept la educaţie. (…) Serviciile educaţionale sunt servicii publice, cei care lucrăm şi prestăm serviciu public ne asumăm aceste riscuri”, a conchis Aurelia Dan