La 11 ani de la moartea PĂRINTELUI TENISULUI DE MASÄ‚ bistrițean, aici l-am numit pe regretatul Gheorghe Bozga, CSM Bistrița, secția de tenis de masa este în topul secțiilor care aduc medalii, adică fac performanță. O spune fostul international Adrian Crișan dar și Marcel Filipaș, cel care i-a urmat lui Bozga la coordonarea secției de tenis de masa.
Gheorghe Bozga 18 mai 1952-11 noiembrie 2010
Gheorghe Bozga s-a nascut la 18 mai 1952, la Vatra Dornei. A jucat tenis de masa la Casa pionierilor, las AS Vointa, pana in 1966, cand este dus la Cluj la antrenorul Paneth, pentru a juca la CSM, cea mai buna din tara la acea ora). In 1969 participa la Campionatele internationael ale Romaniei, fiind component in echipa a doua de juniori. Ocupa locul 3 la simplu la Campionatele nationale individuale de juniori, dupa Dobosi si Gh. Teodor. In 1970 devine titular in echipa de seniori a CSM I si este cooptat in lotul national de seniori.Tot in 1970 sufera un acident si este nevoit sa intrerupa scoala si sportul, pe care le reia dupa un an, dar, in 1973 se retrage din activitatea competitionala.In 1976 devine antrenor de categoria a IV-a. Din 1978 incepe sirul marilor performante ca antrenor, ajungand sa fie considerat cel mai mare tehnician de ttenis de masa din Romania. In perioada 1985-1989 face parte din colectivul de tehnicieni care pregatesc loturile de cadeti si juniori. Din 1992 este antrenor emerit iar in 1993 este numit antrenor coordonator al Centrului Olimpic de pregatire a juniorilor de la Bistrita.In 2000 este desemnat cetatean de onoare al municipiului Bistrita. Din 2005 este vicepresedintele FRTM si seful comisiei tehnice iar din 2006 este antrenor federal.
A scos jucatori pe banda rulanta, care au castigat sute de medalii nationale si internationale. Cele mai importante nume sunt Călin Creangă, Adrian Crișan, Mihaela Șteff, Emilian Bulbuc, Valeria Borza, Bernadette Szocs. La presiunile lui, Bistrita a devenit centru olimpic de tenis de masa iar in strada parcului a fost construita cea mai mare sala de tenis de masa din Europa.
Marcel Filipaș: ” Domn` Bozga! așa cum va spuneam noi cei de la sală. Îmi amintesc și acum când v-am văzut prima data: erați la masa de joc, încă mai jucați ,m-ați fascinat cu dorința și voința de-a câștiga . Nu îmi imaginam eu pe vremea aceea ce va urma: că ne vom cunoaște, mă ve-ți antrena, mă ve-ți îndruma, cu atât mai puțin că vom ajunge să antrenăm împreună tinere talente. Mi-ați fost mai mult decât un tată – când trebuia sa fiu certat eram certat, cand aveam nevoie de o vorba buna mi-o spunea-ti. Atunci când ați plecat un an în Israel , mi-ați spus: “o să ai viață grea, dar nu uita – munca nu te minte niciodată” și ce dreptate ați avut. Of, Doamne… atâtea și atâtea”
Adrian Crișan pe SPB LIVE cu Adrian LInca: Știm foarte bine, domnul Bozga nu era ușor de mulțumit. Mie, de-abia după ce am câștigat câteva titluri naționale, m-a spus că e mulțumit. Dar cred că dacă ar vedea ce facem astăzi și cum îi ducem munca înainte ar fi mulțumit”, a spus Adrian Crișan.
Ceea ce veți citi este o bucată dintr-un interviu luat de subsemnatul lui Gheorghe Bozga în 2009:
2008 a fost un an bogat in medalii si performante pentru tenisul de masa bistritean…
Da, absolut. Anul 2008 a fost un an deosebit, tinand cont de cele 5 medalii cucerite la Campionatele Europene, cele 10 medalii castigate la Balcaniada, cele 18 titluri nationale, cele peste 35 de medalii la campionatele nationale. Un an deosebit.
Ce prevedeti pentru 2009?
Nu stiu daca anul 2009 va fi la fel de bun, din mai multe puncte de vedere. Primul ar fi cel economic si cel de-al doilea ar fi dupa parerea mea elanul si entuziasmul sportivilor care nu stiu din ce motive scade de la an la an. Suntem cativa antrenori care fortam performanta, dar nu stiu daca suntem intelesi de toata lumea, ca aceasta performanta se face cu sacrificii, cu munca, cu colaborare din partea tuturor factorilor, de la parinti incepand si pana la ultima persoana care este implicata in activitatea de performanta.
Aceste lucruri nu le avem si de aceea parca privesc anul 2009 cu mai mult pesimism si nu am asa mare incredere ca vom putea realiza aceste deosebite obiective pe care le-am atins in 2008. Eu ma voi raporta si in acest an la Campionatele Europene daca vom participa si daca vom putea avea suficiente competitii ca sa fim in forma in care am fost anul trecut sa obtinem obiectivul. Am de castigat minim 2-3 medalii la cadete cu Szocs Bernadette, o medalie sau doua la juniori mari. Eu zic ca este un obiectiv prea indraznet pentru mine, in primul rand, si pentru club, in al doilea rand. Totusi sper ca ambitia mea si sanatatea mea sa-mi poata permite, dar singur nu pot sa obtin aceste rezultate.
Credeti ca este vorba de o automultumire la nivelul sportivilor?
Da. La nivelul tuturor factorilor.
Cum ar fi aratat tenisul de masa fara Gheorghe Bozga?
Ar fi existat, deoarece nimeni nu este de neinlocuit! Era un alt Bozga care sa faca ceea ce am facut eu de-a lungul anilor si sa aplice principiile in care cred eu, adica nu exista performanta fara munca, seriozitate si sportivitate.
Pe 11 noiembrie 2010, adică cu exact 11 ani în urmă, Gheorghe Bozga pleca la cele veșnice…