Criza politică se prelungește deja de două luni de zile, prin urmare timpul a devenit principalul inamic al liberalilor. După o tentativă nereușită a lui Dacian Cioloș de a forma un cabinet monocolor, a venit rândul lui Nicolae Ciucă să renunțe la ideea formării unui nou cabinet în jurul PNL. Astfel că în prezent s-au reluat discuțiile, liberalii având în linii mari două opțiuni. Prima variantă ar fi o guvernare alături de PSD. Cealaltă variată ar fi o refacere a coaliției anterioare cu USR și UDMR. Aceasta din urmă pare a fi și varianta principală luată în calcul de conducerea PNL. Totuși, această variantă aduce o serie de avantaje și de dezavantaje
Avantajele unei alianțe PNL – USR – UDMR
PNL pare a lua în calcul drept opțiune principală refacerea coaliției cu USR și UDMR. În demersul lor, liberalii au însă două obstacole de depășit. În primul rând trebuie să vină cu o propunere de premier care să fie acceptată de USR. Acesta a fost principalul impediment în calea refacerii coaliției, iar Florin Cîțu nu este agreat de Cioloș & Co. Pe de altă parte, plecarea tot mai multor liberal în tabăra lui Orban subțiază rândurile Partidului Național Liberal care nu se mai poate baza deja pe toate voturile pentru refacerea unei coaliții care oricum avea o majoritate fragilă în Parlament. Totuși, dacă PNL va putea să treacă peste aceste obstacole, s-ar putea bucura de câteva avantaje în cazul refacerii coaliției cu USR și UDMR.
În primul rând, PNL ar scăpa de acuzațiile de blat cu PSD, formulate în ultima vreme de tot mai mulți observatori ai politicii românești. Refacerea unui USL 2.0 ar fi decredibilizat serios Partidul Național Liberal care i-a portretizat în ultimii ani de zile pe social-democrați ca pe niște adevărați inamici existențiali și nu simpli rivali pentru putere. În al doilea rând, PNL ar deveni partenerul principal în această coaliție și ar putea să controleze mult mai multe ministere decât într-o alianță cu PSD. Liberalii vor împărți mult mai puțină putere cu USR și UDMR, decât cu PSD și ar putea să își adjudece din nou cele mai importante portofolii ministeriale. Totodată, în acest scenariu, șansele sunt ca viitorul premier să vină din tabăra liberală. Pe de altă parte, cei de la PSD au pus deja condiția numirii unui premier social-democrat în cazul în care ar intra la guvernare alături de PNL.
Dezavantajele unei alianțe PNL – USR – UDMR
Există însă și câteva dezavantaje în cazul refacerii coaliției cu USR. Principala problemă constă în faptul că PNL și USR au avut conflicte acute în trecut, în ciuda existenței unui protocol semnat de liderii coaliției. Șansele sunt ca pe viitor să mai vedem ocazional dispute aprinse între liderii PNL și USR. Dacă nu vor fi ținute în frâu, aceste conflicte riscă să degenereze în adevărate dispute politice și să paralizeze guvernarea, așa cum s-a întâmplat de altfel și în cazul actualei crize politice. Principala sarcină a liberalilor și a useriștilor ar fi așadar aceea de a învăța să guverneze împreună. Totodată mai există și riscul pierderii majorității parlamentare, și așa fragile, în cazul în care vor exista tot mai mulți liberali nemulțumiți care vor migra către Ludovic Orban. Pericolul ruperii PNL este unul real, iar liderii partidului ar trebui să ia în calcul acest pericol atunci când vor negocia viitorul guvern.