Fostul director general al Leoni Bistrița, Marius Cotor este obligat de Tribunalul Specializat Cluj să achite companiei germane uriașa sumă de 33 de milioane de euro. Procesul a fost cosecință a fraudei de 40 de milioane de euro, comisă în timp ce filiala bistrițeană a societății era condusă de Cotor. Informația este confirmată de Gazeta de Bistrița.
Este știut faptul că, producărul de cabluri Leoni a declanșat un război de uzură cu foștii șefi ai Leoni Bistrița, considerați de nemți drept țapii ispășitori pentru cele 40 de milioane de euro ”dispărute în urmă cu 5 ani. E vorba de Marius Cotor, director general al filialei bistrițene în perioada în care a fost comisă frauda și Carmen Marica, șefa Departamentului Financiar al companiei. Reamitim că: Marius Cotor este căsătorit cu Gabriela Montoiu, fost candidat la europarlamentare în 2014 din partea PDL, consilier județean și șefa organizației de femei a PDL, fiind o apropiată a fostului lider democrat-liberal Ioan Oltean.
Ce s-a întâmplat în 2016?
Leoni Wiring Systems România, cu sediul principal în Bistriţa, a fost implicată într-un scandal de proporţii după ce persoane necunoscute, deocamdată, au jefuit compania de circa 40 de milioane de euro. Banii au fost transferaţi în conturile unei firme de directoare financiară, care se pare că a căzut în plasa unor hackeri ce au clonat e-mailurile unor directori ai companiei, singurii în măsură să dea undă verde atunci când este vorba de transferuri de sume semnificative de bani în cadrul unor tranzacţii. Primele informaţii arată că banii ar fi ajuns în conturile unei firme din Cehia,
Atunci, se presupunea că în spatele acestei fraude de proporţii ar sta o nişte hackeri. Aceştia au clonat practic e-mailurile câtorva directori de la sediul central din Germania al companiei Leoni şi au cerut şefei Departamentului financiar de la filiala românească din Bistriţa, Carmen Marica, să transfere aproape 40 de milioane de euro într-un cont. Comunicarea prin intermediul e-mail-ului era o procedură des folosită de către mai marii companiei, chiar şi atunci când era vorba despre transferul unor sume importante. Respectând protocoalele şi ordinele, directorul financiar Carmen Marica a transferat zecile de milioane de euro în conturile din străinătate indicate în e-mail-urile primite. Nu este exclus însă ca hackerii să aibă contacte în interiorul companiei, întrucât aceştia cunoşteau foarte bine protocoalele folosite de cei de la Leoni. Prin urmare, odată clonate e-mailurile originale ale managerilor de la sediul central din Germania care puteau da ok-ul transferurilor sumelor de bani, teoretic, directorului Carmen Marica i-ar fi fost greu să bănuiască faptul că avea de a face cu altcineva decât superiorii săi. Cu toate acestea, anchetatorii verifică totuşi dacă nu cumva managerul financiar, care avea responsabilitatea transferului banilor, avea sau nu cunoştinţă că în spatele adreselor de e-mail se află alte persoane şi nu superiorii săi din Germania, şi astfel să fi colaborat cu bună ştiinţă cu autorii fraudei.
În 2017, Leoni a primit 5 milioane de euro sub formă de despăgubiri, începând războiul de uzură contra unor foști angajați. Astfel, prima concediată după acest incident a fost Leșan Daniela Gabriela, subordonata șefei de la Departamentul Financiar Carmen Marica. A urmat Carmen Marica și directorul general Marius Cotor.
Așa cum era de așteptat, Marius Cotor a atacat în instanță decizia de concediere, iar procesul a durat doi ani, din 2017 până în 2019, instanța hotărând că decizia de concediere e una corectă.
Mai mult, Leoni, la rându-I, îl chema în insyanță pe Marius Cotor și îi cere despăgubiri uriașe, considerându-l responsabil pentru frauda de 40 de milioane de euro. Chemată în judecată este și Carmen Marica, fosta șefă a Departamentului Financiar, care a autorizat aceste transferuri de bani.
”În prima fază, dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Bistrița-Năsăud, ajungând, în cele din urmă la Tribunalul Specializat Cluj. Cei de la Leoni invocă răspunderea patrimonială. Potrivit Codului Muncii, salariații răspund patrimonial, în temeiul normelor și principiilor răspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina și în legătura cu munca lor(… ) Zilele trecute, instanța a venit cu prima sentință în acest sens și a dat dreptate producătorului neamț. Tribunalul a stabilit ca Marius Cotor să plătească fostului angajator nu mai puțin de 33,6 milioane de euro, cu titlu de prejudiciu: Admite, în parte, cererea de chemare în judecată formulată de reclamantele L W S R SRL, L AG, şi L B-S GMBH, în contradictoriu cu pârâtul C M-F. Obligă pârâtul C M-F la plata în favoarea reclamantei L W S R SRL a sumei de 33.646.659,78 eur cu titlu de prejudiciu. Respinge în rest cererea de chemare în judecată, ca nefondată. Ia act de manifestarea de voinţă a reclamantelor de a solicita cheltuieli de judecată pe cale separată. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare”.
Aceasta este doar prima sentință în acest dosar și nu este definitivă.