DE SIMONA BOZBICI
Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița-Năsăud, Gabriel Lazany spune că faza de platou în care se afla Bistrița în acest moment al valului 4 al pandemiei va fi urmată într-un timp scurt de o etapă de scădere a numărului de cazuri.
Lazany a explicat într-o emisiune la BistritaExpress TV și când estimează că se va intra pe etapa de scădere a numărului de cazuri de Covid 19, după un val de îmbolnăviri devastator, cum Spitalul Județean de Urgență Bistrița-Năsăud nu s-a mai confruntat în primele valuri ale pandemiei: ”Noi aici la Bistrița am intrat într-o faza de platou si probabil cam peste o săptămână si jumatate va începe să se vadă o scădere ”. Directorul Spitalului Județean de Urgență spune că atitudinea oamenilor față de pandemie, care s-a schimbat după ce au realizat cât de periculoasă este aceasta tulpina Delta, dar și cresterea numărului celor care se vaccinează duce la această tendință de scădere. Întrebat ce crede că înclină mai greu balanță, în decizia de vaccinare: spaima de boală sau restrictiile și impunere certificatului verde, managerul Spitalului Judetean a răspuns: ” eu cred că spaima, constientizarea că virusul îi afectează și că pot să moară cântăreste mult, mai mult decat restrictiile . Ati văzut România a fost pe locul 1 în Europa. e cu atat mai trist pentru ca am avut la dispozitie vaccin si nu ne-am vaccinat (…)Eu m-am gândit de la început: când începe valul 4 se va ralansa campania de vaccinare. Prețul că n-am făcut-o până acum îl vedem si îl plătim încă.” a mai spus Lazany.
De multe vine lumea cu expresia: ”l-am dus în spital pe picioare și l-am scos mort”. Dar boala nu se opreste când intra pe poarta spitalului”
Lazany a explicat și că valul 4 a lovit cumplit în județ și că Spitalul Județean s-a confruntat cu o mortalitate record de 41% la cazurile de Covid, situație departe de cea înregistrată în celelalte valuri ale pandemiei. Managerul SJU a intărit ceea ce a afirmat cu câteva zile în ședința Colegiului Prefectural: ” Chiar dacă uneori adevărul doare, acestea sunt cifrele. Dar aici vorbim de valul 4, să fim bine înțeleși. Nu are nicio legătură cu ce a fost pandemia până acum, cu cifrele din primele trei valuri : deci 41,22% era, la data la care am dat acele informatii, rata de deces a pacientilor internați cu Covid” a mai spus Lazany , care a explicat că toți cei care ajung în spital vin cu forme grave sau foarte grave de infectie: ”. În primul rând ei vin la Spital când nu mai rezista acasă, nu vin în fază incipientă la Spital, ei vin când nu mai pot acasă. Deci toti pacientii de pe sectia de Boli Infectioase sau de pe Terapie intensiva sunt pacienți cu boală în formă foarte-foarte gravă. S-a întamplat să vină la spital chiar și pacienți cu saturație și de de 30 %. (nn saturația normală e între 96-100%)…La varianta Delta simptomele apar după 2-3 zile, iar agravarea pacientilor e foarte foarte rapidă”.
Daca vin intr-un stadiu avansat e greu sa mai faci ceva: ” De multe ori vine lumea cu aceasta expresie: ”l-am adus pe picioare (NN in Spital) și l-am scos mort. Dar boala nu se opreste in evolutie atunci când l-ai trecut de poarta spitalului.” mai spune managerul. El a adaugat că în acest moment SJU are toate medicamentele din protocolul de tratament, însă că în fazele grave evoluția e imprevizibilă: ”. Avem mai mulrte medicamente care se folosesc in protocoale: Cel mai frecvent este Remdesivirul, care se aplica perfuzabil si Favipavirul. Tocilizumabul se foloseste mai mult in Terapie Intensivă,: il avem, însa ideea e ca niciunul nu e panaceu”. În privința anticorpilor monoclonali, tratamentul primit donație de la statul italian în cantitati foarte mici, acesta a fost aplicat doar in cazul a doi pacienți care au intrunit condițiile extrem de stricte impuse: ”Doi pacienți ai fost eligibili până acum. Criteriile sunt clare, sunt facute de Ministerul Sanatatii, sunt si publicate în Monitorul Oficial. De multe ori daca intri cu un tratament din asta într-un moment nepotrivit poti sa faci mai mult rau decat bine. Pacientul trebuie să aiba saturatie de până la 94%, sa fie în primele zile ale bolii, sunt eligibili pacienții diabetici, pacientii care au avut transplant”.