Declarația aparține managerului SJU Bistrița, Gabriel Lazany și a fost făcută în cadrul ședinței lunare de Colegiu Prefectural.
„Sunt cifre cutremurătoare. Până azi dimineaţă la ora 9, Spitalul Judeţean a gestionat 4182 de pacienţi infectaţi, de când a început pandemia. 897 au decedat, adică 21,44%. În Secţia de Boli infecţioase/Pneumologie au decedat 495 (17,22%), 375 au murit în Terapie Intensivă şi 5 pacienţi la UPU şi la Medicina Internă. În ultimele două luni, valul 4, pe care l-am gestionat în sensul că dacă e vară s-a terminat pandemia: 684 pacienţi din care 282 au decedat, 41.22%. Aşadar, 41,22% din pacienţii care au intrat în spital au murit pentru că vin târziu, cu formă gravă. Nu o dată l-am văzut pe directorul de la Terapia Cluj care a solicitat public să i se dea voie să producă antivirale. Băgaţi-le în circuitul farmaciilor să şi le poată cumpăra oamenii”, a declarat managerul bistriţean.
Lazany a precizat şi faptul că unii pacienţi s-au plâns că au fost consultaţi la geam de medicul de familie, pe unde li s-a dat şi reţeta. „Se poate să te infectezi şi dacă eşti vaccinat, dar peste 90% din pacienţii care ajung în spital sunt nevaccinaţi. Luăm exemplul Italiei, Franţei, al Marii Britanii. Au pacienţi infectaţi, au cifre mult mai mari ca noi, dar dacă luăm rata de spitalizare a lor – asta vrem, să facem un tratament acasă, am trecut prin boală şi asta e – e mică. Soluţia e să începem tratamentul în fază incipientă”, a mai spus Lazany.
În prezent, pentru a putea avea acces la un medicament antiviral, fie trebuie să fii internat, fie să ajungi la spital, cu o internare de o zi, iar în urma unor analize să fie prescris, pentru acasă, acest tratament care se eliberează de farmacia spitalului.