Partidul Național Liberal (PNL) bate la uși închise. Surse politice au precizat pentru PS News că mai mulți liderii PSD s-au reunit luni în Kiseleff, unde au discutat despre negocierile din weekend, astfel că s-a ajuns la concluzia că social-democrații nu vor participa la jocul PNL. „Nu va mai exista nicio negociere”, au precizat surse social-democrate pentru PS News.
Și USR a închis ușa PNL
Liderul USR Dacian Cioloș a declarat luni, la finalul discuțiilor cu premierul desemnat, că USR nu poate susține un guvern minoritar. ”I-am spus (luni Nicolae Ciucă- n.red) că USR nu poate să susțină un astfel de guvern”, a spus Cioloș, afirmând că știe că premierul desemnat a avut deja negocieri cu PSD și, cel mai probabil, acestea vor fi reluate.
Despre faptul că nu s-a ajuns la o înțelegere cu partidul lui Dacian Cioloș a vorbit și Nicolae Ciucă. Premierul desemnat a precizat luni, după întâlnirea cu Dacian Cioloș că USR nu susține un guvern minoritar și cere refacerea coaliției. „Un răspuns cât se poate de tranşant. USR nu susţine un Guvern minoritar, există o singură soluţie, refacerea coaliţiei. Neavând un mandat în acest sens, nu am putut da un răspuns. Voi merge la partid şi vom lua decizia. Am terminat acum negocierile cu USR, în funcţie de ce se va decide în partid, vom vedea dacă mai continuăm. Situaţia e foarte dificilă. Discuţiile au plecat de la recunoaşterea situaţiei grave prin care trece ţara. Am solicitat ca fiecare dintre noi să luăm decizia corectă pentru ţară”, a declarat Nicolae Ciucă la finalul întâlnirii cu Dacian Cioloş.
Calcule complicate
Facem precizarea că premierul desemnat Nicolae Ciucă are la dispoziție cel mult zece zile din momentul desemnării să vină cu guvernul în Parlament pentru votul de învestitură, adică până la finalul săptămânii viitoare.
Liberalii, alături de UDMR, nu vor reuși să își treacă prin Parlament Guvernul propus de Nicolae Ciucă, fără sprijinul parlamentarilor de la PSD, USR sau AUR. Aproximativ 40 de voturi liberale sunt controlate de fostul șef al partidului, Ludovic Orban, iar dacă acestea nu vor merge către Guvernul Ciucă, atunci nici voturile USR nu vor fi de ajuns pentru o majoritate, în cazul în care partidul condus de Dacian Cioloș ar decide să susțină premierul desemnat de Iohannis. Cum cei de la AUR au spus clar că vor vota împotrivă, generalul (r) Nicolae Ciucă ar mai avea o singură soluție: să bată la ușile din Kiseleff.
PS News a consultat site-ul Camerei Deputaţilor şi pe cel al Senatului și vă prezintă cum stau lucrurile la nivel de grupuri parlamentare şi, în acest context, numărul de voturi de care PNL și UDMR ar mai avea nevoie pentru instalarea Guvernului Ciucă.
Astfel, PNL și UDMR, cele două partide care au anunțat că vor forma un nou Guvern în jurul lui Ciucă însumează 163 de voturi: Partidul Național Liberal are 134 de parlamentari (93 deputaţi şi 41 de senatori), iar UDMR are 20 de deputați și 9 senatori. Aşadar, Guvernul Ciucă poate conta, oficial, pe 163 de voturi, acestuia lipsindu-i 71 de voturi pentru a trece de votul Parlamentului. Însă, este de așteptat și ca mulți parlamentari din tabăra lui Ludovic Orban să lipsească de la vot sau chiar să voteze „împotrivă”, contrar deciziei partidului, așa cum inclusiv fostul lider al PNL a anunțat joi seară că va face.
„Eu categoric nu voi vota Guvernul Ciucă, iar pentru mine asta este picătura care a umplut paharul. Săptămâna viitoare îmi voi da demisia din Grupul Parlamentar PNL”, a spus Ludovic Orban.
Drept urmare, Nicolae Ciucă ar putea avea nevoie de mult mai multe voturi, dat fiind că 41 de parlamentari ai PNL semnau în urmă cu câteva zile o scrisoare prin care cereau ca Ludovic Orban să fie propunerea partidului de prim-ministru.
„Considerăm că cea mai potrivită persoană, capabilă să negocieze refacerea coaliției de guvernare și să conducă Guvernul în calitate de prim-ministru este Ludovic Orban. El are calitățile necesare pentru a fi desemnat ca prim-ministru, susținut de Partidul Național Liberal, pentru a îndeplini această responsabilitate cu eficiență, coerență și echilibru imediat ce va primi votul de încredere al Parlamentului”, susțineau cei 41 de parlamentari PNL în scrisoarea deschisă .