De astăzi, 25 octombrie, la Centenarul nașterii Regelului Mihai, ultimul monarh al României are un bust dar și un parc care îi poartă numele. Evenimentul, organizat într-o perfectă și solară zi de toamnă, unul restrâns, a adus alături militari, prelați, politicieni și mai mulți bistrițeni care au dorit să vadă cum arată bustul unui Rege, al unui mare Rege dar căruia însă, istoria și Republica nu i-au mai făcut dreptate niciodată.
Instalarea bustului dar și denumirea parcului municipal a fost propunerea Clubului Monarhiștilor Bistrițeni și a primarului Ioan Turc, cel care a vorbit în fața bustului alături de dr. Tiberiu Podani, reprezentant al Clubului Monarhiștilor Bistrițeni. Podani a vorbit cu emoție despre bustul celui care a fost unul din cei mai mari regi ai României și că asistăm cu toții la un eveniment istoric.
Bustul “Regele Mihai I al României – un portret la tinerețe”, este realizat de artistul Alexandru Păsat, laureat al Premiului pentru sculptură al U.A.P
Primarul Ioan Turc: Împlinirea unui secol de la nașterea celui care a fost Regele Mihai I al României este marcată prin diverse activități organizate în mai toate colțurile țării noastre. Respectul nemărginit al românilor fața de Maiestatea Sa decurge din faptul că acesta a dovedit de-a lungul vieții sale un bun-simț desăvârșit, o noblețe nesfârșită și un caracter mai presus de orice îndoială. La 100 de ani de la nașterea Majestății Sale, comunitatea bistrițeană îl omagiază prin atribuirea numelui Regele Mihai parcului municipal și prin dezvelirea unui bust. Regele Mihai a fost un om de un uriaș bun simț, un om de o noblețe desăvârșită și un caracter dincolo de orice îndoială. Le mulțumesc cu deferență bistrițenilor pentru că împreună punctăm un moment memorabil. Mulțumiri se îndreaptă către toți cei care au făcut posibil acest eveniment.Fie binecuvântată în veci memoria Majestății Sale!
Motivația instalării bustului Regelui Mihai I în Parcul Municipal din proiectul de hotărâre al consiliului local Bistrița
”Regele Mihai reprezintă un reper important al istoriei României. Prin acțiunile sale, Regele Mihai a avut o contribuție substanțială în salvarea multor vieți omenești prin scurtarea celei de-a doua conflagrații mondiale. Pe toată durata exilului, Regele Mihai a constituit un reper și avut un rol important în democratizarea României. Regele Mihai nu și-a uitat poporul și toate acțiunile sale diplomatice și politice pe care le-a întreprins de-a lungul vieții au avut în vedere interesele României. În data de 25.10.2021 se vor împlini 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai. Atribuirea de denumiri unor străzi, clădiri și locuri publice are o importanță deosebită pentru administrația unui municipiu reședință de județ. Personalitățile locale, dar și naționale trebuie să se regăsească în tipologia onomastică, de dorit cuprinzătoare, pentru istoria și cultura noastră. La centenarul nașterii ultimului monarh al României, Regele Mihai I, municipalitatea bistrițeană intenționează să marcheze data de 25 octombrie prin dezvelirea unui bust al suveranului în Parcul Municipal, dar și prin atribuirea unei denumiri oficiale acestei locații, iar numele Regele Mihai ar răspunde dorinței multor concitadini care vor să-i cinstească memoria. Denumiri ca Parcul Carol, Parcul Ferdinand, Parcul Regina Maria sunt doar câteva exemple din orașe mari care nu-și uită istoria.
Nu există moment mai oportun pentru bistrițeni de a recunoaște meritele unui fost conducător al statului român, un personaj istoric ce poate fi considerat ultimul exponent al democrației veritabile înainte de experiența comunistă prin care am trecut cu toții ca națiune”.
În raportul executivului se spune că ”având în vedere rolul covârșitor pe care Regele Mihai I al României l-a avut într-o perioadă sumbră a istoriei, verticalitatea și echilibrul de care a dat dovadă de-a lungul vieții sale, considerăm că schimbarea denumirii Parcul Municipal în Parcul Regele Mihai din municipiul Bistrița reprezintă o modestă expresie a aprecierii și recunoștinței față de ceea ce Majestatea Sa a făcut pentru români”.
1 Comment
Doar o întrebare care necesită clarificări ştiinţifice, nu păreri personale:
1). Cum poate fi numit actul de la 23 august 1944 prin care un suveran arestează capul de facto al Armatei Ţării şi (în plin conflict militar) îl predă plocon inamicului ?
Da. Atunci, la 23 august 1944, pentru România şi pentru Germania s-a întâmplat un al 2-lea Stalingrad, poate mai distrugător decât cel din 1942-1943 de la Cotul Donului. Atunci România şi-a pierdut onoarea, iar în perioada: 23 AUGUST – 12 SEPTEMBRIE 1944, Armata Română s-a aflat în situaţia (incredibilă) de a avea 2 INAMICI:
– primul era fostul aliat Germania, iar al 2-lea (NOUL ALIAT) cel din 22iunie 1941respectiv Rusia Sovietică.
Prin urmare, de la 23 august până la 12 septembrie 1944, România a fost practic o ţară OCUPATĂ şi fără apărare în faţa trupelor sovietice.
Atenţie-! IESIREA DIN AXĂ – nu a fost bine-văzută nici de ALIAŢI, care au refuzat României statutul de Cobeligerantă la Conferinţa de pace de la Paris din 1946 şi a supus-o unor inimaginabile DESPĂGUBIRI DE RĂZBOI.
Actul de la 23 august 1944 asumat direct de regele Mihai, a fost tratat de sovietici ca o Capitulare necondţionată. Urmările au fost drastice:
a) PESTE 130.000 de soldaţi români luaţi prizonieri si deportaţi în URSS;
b) pierderea a 50% din totalul de 19 Divizii angajate în luptă alături de URSS;
c) pierderea libertăţii şi bolşevizarea României cu forţa.
Procedându-se la arestarea Mareşalului şi la capitularea întregii armate,
ÎNAINTEA SEMNĂRII ARMISTIŢIULUI, România a fost dezonorată, ulterior, regele primit înalta distincţie POBEDA, de la tovarăşul STALIN.