Situația politică este extrem de complicată după încercarea eșuată a lui Dacian Cioloș. USR a rămas izolat și am avut o premieră după 1990 – un executiv propus care a primit cele mai puține voturi – 88 pentru (cu opt mai mult peste efectivele USR venite de la o parte din apropiații lui Ludovic Orban).
Liberalii s-au reunit în mai multe întâlniri neoficiale pentru a stabili calea de urmat și mandatul cu care se vor duce mâine la cel de-al doilea rând de consultări la Palatul Cotroceni.
Decizia finală se va lua în ședința Biroului Politic Național al PNL de mâine dimineață la ora 10 în format online.
În acest moment, potrivit informațiilor noastre, s-au degajat 3 curente principale de opinie, curente care nu sunt în divergență, dar care au puncte de vedere diferite cu privire la același obiectiv – rămânerea la guvernare.
1.O înțelegere cu PSD pentru ar oferi stabilitate guvernării și partidului. O astfel de aranjament ar scăpa PNL de presiunea scindării la care va fi supus curând de Ludovic Orban pentru că nu vor fi mulți cei care îl vor urma dacă partidul va fi stabil și va oferi perspectiva guvernării liniștite.
Majoritatea care va fi în Parlament va face ca prioritățile stabilite de lideri să fie trecute rapid, astfel că fondurile care vor veni prin PNRR, problema crizei energetice și pandemia să fie mai ușor gestionate.
Cei care cred că o înțelegere cu PSD este soluția susțin că întâi trebuie angajate însă întâlniri cu USR și dacă aceștia vor rămâne pe aceleași poziții belicoase atunci va fi naturală apropierea de PSD. Ulterior se va pune la punct maniera – sprijin parlamentar pentru un guvern minoritar, guvern PNL-PSD-UDMR cu premier PNL sau un guvern condus de un specialist în care partidele componente ale noii înțelegeri să vină cu vicepremieri politici.
2.Cu Florin Cîțu propunere la Cotroceni și în caz că USR nu va ceda să se meargă spre anticipate. Acești lideri PNL sunt de părere că orice cedare în privința premierului propus de PNL va slăbi și mai mult partidul și sunt de preferat alegerile anticipate decât renunțarea la Florin Cîțu – nu neaparat de persoana Florin Cîțu, ci persoana care ocupă funcția de președinte al PNL de curând validat printr-un congres mega-zgomotos și controversat.
Ei susțin că este inevitabil ca anticipatele să fie câștigate de PSD, dar care PSD nu va avea singur 50% plus 1 din voturi și atunci va avea nevoie de aliați care nu vor putea fi nici cei de la USR și nici cei de la AUR.
3.Să nu se meargă la Cotroceni cu nici o propunere de premier lăsând astfel toate ușile deschise și partidului și președintelui Klaus Iohannis. Acești liberali sunt de părere că nu se poate insista pe o soluție despre care se știe că va fi respinsă din capul locului și că la un moment dat soluția trebuie să vină de la președintele Iohannis care va trebui să fie lăsat cu opțiuni.
Liberalii din toate cele 3 curente de opinie de mai sus nu sunt unii împotriva altora, în sensul de aripi aflate în divergență, ci trebuie privite mai mult ca propuneri pentru posibile căi de remediere și de găsire a unei soluții care să pună degrabă stop actualei crize politice păguboase.
Punctul comun de la care pleacă cele trei posibilități e acela că PNL trebuie să fie la guvernare și să dea premierul.