Potrivit anunţului făcut de la tribiua Parlamentului, au fost prezenţi la şedinţă 343 de parlamentari, din care au votat 272.
Au fost înregistrate 88 de voturi ”pentru” şi 184 ”împotrivă”. Conform Regulamentului activităţilor comune ale celor două Camere, în cazul neacordării votului de încredere pentru formarea Guvernului, Parlamentul, sub semnătura preşedinţilor celor două Camere, aduce de îndată această situaţie la cunoştinţa Preşedintelui României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru.

UPDATE 12:21
Eșec răsunător pentru Cioloș în Parlament: nu a obţinut miercuri votul de încredere al Parlamentului, având doar 88 de voturi favorabile. De asemenea, au fost înregistrate 184 de voturi ”împotrivă”. Pentru ca echipa Cioloş să fie învestită erau necesare 234 de voturi. Urmează ca rezultatul oficial al procesului de numărare să fie anunţat în plen.
UPDATE 11:40
Liderul senatorilor PSD, Lucian Romaşcanu, a afirat că premierul desemnat Dacian Cioloş a mai condus Guvernul României şi a avut „o spirală a eşecurilor”:„Motivele pentru care suntem azi aici – se întâlnesc două ambiţii, s-a spus, se va mai spune, spun şi eu, ambiţia domnului Iohannis de a da guvernarea, ştiind că vor pierde, celor care au dărâmat guvernul său, şi ambiţia domnului Dacian Cioloş de a merge până la capăt într-un demers pe care l-a ştiut de la început sortit eşecului. Nu poţi să pierzi 10 zile din lupta importantă pe care o avem de dus, şi cu pandemia şi cu redresarea economiei, pentru a negocia ceva ce nu se putea negocia şi aducem un guvern aproape unanim la respingerea în comisii. Domnule prim-ministru desemnat, Dacian Cioloş, aţi mai condus Guvernul României şi ne amintim de o spirală a eşecurilor. Nu vreau să menţionez decât două: zero fonduri europene atrase, de unde şi numele cu care veţi rămâne în cărţile de istorie, şi o chestiune extrem de importantă – Cuminţenia Pământului. Nu aţi explicat nici până acum de ce o evaluare de 5 milioane nu a fost băgată în seamă şi s-a ajuns la o valoare de 11 milioane, sumă oricum ratată la sfârşit, ceea ce a descurajat orice demers de subscripţie publică de acum înainte, pentru mulţi ani”.
El a spus despre Ioana Mihăilă că nu a existat ministru „care să aibă pe conştiinţă mai multe victime, probabil în nicio perioadă a existenţei României”:”Doamna Mihăilă, fără niciun fel de adresă personală, totuşi există un cimitir care se măreşte în fiecare zi în România şi care ar putea să vă poarte numele. Aţi avut decizii la limita dezicerii de jurământul făcut în faţa poporului şi poate dincolo de ea şi acum veniţi şi ne cereţi votul pentru un guvern din care faceţi parte”.
UPDATE 11:35
Preşedintele UDMR le-a transmis celor de la USR că au cam rămas singuri: ”Am înţeles că vreţi să guvernaţi, este legitimă solicitarea voastră. Aţi avut coaliţie alături de noi şi PNL, poate singura construcţie poisibilă. De la început am spus că va avea succes dacă ne concentrăm pe chestiunile importante pentru societate. Am susţinut de la început că principala cheie a stabilităţii colaiţiei este să renunţpm la orgolii. Aţi renunţat la coaliţie pentru că pentru dumneoastră este mai importantă o persoană. Aţi repetat singurul adevăr absolut, toţi sunt old school şi doar voi sunteţi diferiţi şi v-aţi aliat cu toţi pentru a da jos Guvernul. Stimaţi colegi, aţi cam rămas singuri. Astăzi, veţi pica la acest test, dar trebuie să mai facem un efort pentruf refacerea coaliţiei şi dacă nu vom reuşi tot va trebui să găsim o soluţie pentru a guverna ţara, cu voi sau fără voi. Am fi impocriţi să spunem că am fost colegi dar din 20 octombrie am devenit adversari. Pentru noi, rămâne singura soluţie. Sunteţi aşteptaţi la dialog, pentru soluţii”.
El consideră că partidele ar trebui să îşi ceară scuze de la cetăţeni pentru criza politică declanşată, precizând că UDMR nu va participa la vot.
„Acum un an, în campanie electorală, nu am promis conflicte interminabile nu am promis instabilitate, nu am promis nesiguranţă şi haos social. Promisiunile noastre au fost stabilitate, predictibilitate, siguranţă şi redarea speranţei fiecărui cetăţean pentru un trai mai bun. De două luni de zile majoritatea clasei politice oferă doar scandal, circ instabilitate. Vedem multe argumente fără nicio coerenţă şi logică, atitudine duplicitară, isterie şi balet politic inutil. Înainte de orice, trebuie să cerem scuze de la cetăţenii care ne-au trimis în ParlamentVă cer scuze stimaţi cetăţeni, dar sigur nu pot să o fac în numele fiecărui parlamentar, şi totuşi trebuie să spun acest lucru de la acest microfon. Ar trebui să dezbatem problemele cu care se confruntă România”. Liderul UDMR a precizat că, atunci când nu reuşeşti să convingi pe nimeni în Parlament să te susţină, orice discuţie depre programul de guvernare înseamnă pierdere de timp”, a spus Kelemen Hunor.
UPDATE 11:00
Deputatul PSD Alexandru Rafila afirmă că Dacian Cioloş, prin reprezentanţii partidului său în Guvern, a demonstrat că nu poate gestiona pandemia de Covid.
El a făcut referire la foştii miniştri ai Sănătăţii Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă, în urma mandatelor lor fiind demonstrat faptul că sistemul sanitar nu este pregătit.
” Îl felicit pe domnul Dacian Cioloş pentru discursul pe care l-a ţinut. A fost un discurs perfect, ideal, care ne duce într-o poziţie prin care noi trebuie să credem un moment că acest discurs şi ceea ce ne-a spus Dacian Cioloş sunt lucruri care ar putea să se întâmple în România. Ne regăsim în situaţia în care avem 18.000 de cazuri pe zi, peste 500 de persoane care decedează zilnic şi nu am auzit la audirea doamnei ministru niciun moment în care să-şi asume responsabilitatea pentru această tragedieDacă continuă cu aceiaşi oameni supunem poporul român unui experiment nefericit„, a spus Rafila.
UPDATE: 10:40
”Vin aici să vă cer un vot de criză. Sunt aici pentru a fi la dispoziţia cetăţenilor într-un moment de criză, iar acest lucru nu poate fi realizat decât de dumneavoastră, pentru că îi reprezentaţi pe cetăţeni. Trebuie să înţelegem ăîmpreună uriaşa putere şi responsabilitate care se află pe umerii tuturor”, a spus Cioloş.
Premierul desemnat a adus în atenţie criza medicală pe care o traversează România: ”Pierderea acestor vieţi înseamnă că în acest moment un sfert de milion de români a fost afectat prin pierderea celor dragi. Confruntarea dintre viaţă şi moarte nu are culoare politică. Nu intenţionez să polemizez cu nicio forţă politică şi să facem spectacol politic, suntem în mijlocul furtunii. Ne interesează să scoatem căruţa din mocirlă nu să ne certăm”.
UPDATE: 10:35
Şedinţa de plen reunit, condusă de preşedintele Senatului, Anca Dragu, a început. În plen sunt prezenţi 273 de parlamentari.