Sunt 50 de zile de când România este în criză guvernamentală, care se suprapune peste dramatica criză sanitară. Dacian Cioloș vine azi în plenul parlamentului pentru a cere votul de învestitură pentru un guvern USR, o misiune imposibilă de vreme ce se bazează doar pe cele 80 de voturi ale propriului partid. După ce momentul va fi consumat, iar guvernul nu va primi votul de învestitură, președintele Klaus Iohannis ar trebui să convoace din nou partidele la Cotroceni pentru desemnarea unui nou prim-ministru. Ce știm până acum?
Șansele ca Guvernul Cioloș să treacă de votul Parlamentului sunt aproape nule. Cabinetul USR nu se bazează decât pe voturile propriilor parlamentari, 80 la număr. I-ar trebui 234. PNL, PSD și UDMR au anunțat că nu vor vota un Guvern Cioloș. De altfel, miniștrii propuși au primit avize negative pe bandă rulantă cu excepția lui Cătălin Drulă.
După încheierea acestui capitol, președintele Klaus Iohannis ar trebui să convoace din nou partidele la Cotroceni pentru a desemna un nou prim-ministru.
Marea întrebare este dacă șeful statului va merge în continuare pe mâna lui Florin Cîțu. Ultimele declarații ale președintelui arată că acesta ar fi luat o oarecare distanță față de premierul pe care l-a susținut necondiționat în ultimele șase luni de zile.
În premieră, Klaus Iohannis a recunoscut marți seară, în cea mai neagră zi de la începutul pandemiei în România, că autoritățile nu a făcut ce trebuia pentru gestionarea crizei sanitare dând dovadă de o alarmantă inacțiune. Este prima critică de până acum la guvernul condus de Florin Cîțu.
În actualul context, o nouă nominalizare a lui Florin Cîțu, așa cum insistă PNL, sau cel puțin locotenenții premierului, ar putea prelungi criza și mai mult. USR a anunțat că nu se va întoarce la masa discuțiilor cu actualul premier, iar o susținere din partea PSD i-ar va vulnerabiliza și mai tare pe liberali, care oricum se rostogolesc pe toboganul sondajelor.
Florin Cîțu susține că nu va face niciun pas înapoi, având o decizie a partidului în favoarea sa. Au apărut informații însă că președintele Klaus Iohannis i-ar fi cerut premierului să se retragă. Apropiați ai lui Florin Cîțu vorbesc însă de analize atente pentru a face ce e mai bine „pentru țară și pentru partid”.
O ipoteză este că vor încerca să pună presiune pe USR pentru a-l convinge pe Dacian Cioloș să vină la negociere cu Florin Cîțu. Acesta însă, cel puțin pentru moment, a exclus o împăcare cu premierul.
„Toate opțiunile sunt în continuare pe masă”, a comentat un lider PNL.
PSD stă deocamdată pe țușă. În declarațiile publice, liderii partidului lui Marcel Ciolacu merg pe varianta alegerilor anticipate în primăvară, până atunci propunând ca țara să fie condusă de un guvern de specialiști.
Pentru moment, președintele Klaus Iohannis și-a rezervat în agendă pentru miercuri o ședință cu responsabilii guvernamentali pentru a decide noi restricții care să ducă la limitarea efectelor dezastruoase ale pandemiei. Certificatul verde peste tot este prima opțiune, pe care însă trebuie să o adopte parlamentul, dar și în acest caz este nevoie de o majoritate care să susțină acest lucru.
*Criza guvernamentală a fost declanșată la 1 septembrie, odată cu revocare ministrului USR al Justiției, Stelian Ion.