În acest moment refacerea coaliției PNL – USR-PLUS – UDMR în jurul lui Dacian Cioloș și al USR-ului pare a fi o misiune imposibilă. Negocierile dintre Cioloș și partidele politice s-au încheiat prost, iar președintele USR spune că va veni în fața Parlamentului cu propunerea unui guvern minoritar format doar din miniștri USR. Dar șansele trecerii unui astfel de guvern sunt minime.
Florin Cîțu, președintele PNL, a anunțat că USR e parte a unei minorităţi parlamentare alături de PSD şi AUR. Prin acest demers, liderul PNL aruncă USR în brațele opoziției, făcându-i responsabili de criza guvernamentală. Liderul UDMR, Kelemen Hunor a anunțat la rându-i că Dacian Cioloș nu a reușit să refacă coaliția PNL – USR-PLUS – UDMR. Prin urmare fără sprijinul PNL și UDMR și lăsați la cheremul PSD și al AUR, șansele ca guvernul lui Dacian Cioloș să treacă de votul Parlamentului sunt minime. Totodată, Florin Cîțu a anunțat că în eventualitatea în care Cioloș nu trece de votul din Parlament va negocia cu toate forțele politice, mai puțin AUR. Așadar începe tot mai mult să se deschidă tot mai mult ușa către un guvern minoritar PNL sau varianta anticipatelor.
Guvern minoritar PNL
Odată ce guvernul lui Cioloș nu va fi validat de către Parlament, partidele vor trebui să vină în fața președintelui cu o altă propunere de premier. Se deschid astfel șansele PNL de a merge cu o propunere proprie în fața președintelui Iohannis. Această propunere ar putea să fie sau nu persoana lui Florin Cîțu. Ceea ce contează e că propunerea celor de la PNL va pune presiune serioasă pe partidele care vor să evite declanșarea alegerilor anticipate – USR-PLUS și UDMR. Dacă AUR este deja decis să respingă o propunere de premier liberal, PSD ar putea fi convins la nivel de deputați. Pe asta se bazează de altfel și liderul PNL, Florin Cîțu. Prin urmare, dacă refacerea coaliției PNL – USR-PLUS – UDMR nu mai pare atât de probabilă, iar un guvern minoritar condus de USR pare de-a dreptul imposibil, varianta unui guvern minoritar PNL nu este deloc una improbabilă. Mai întâi liderii PNL ar putea găsi sprijin sigur la UDMR, alături de care ar putea forma un guvern minoritar. Kelemen Hunor vrea să evite declanșarea alegerilor anticipate, de vreme ce formațiunea pe care o conduce a trecut la limită pragul de 5 procente. Pentru a evita declanșarea anticipatelor care le poate subția serios rândurile în Parlament, USR ar putea vota și ei un guvern minoritar, fără a intra neapărat la guvernare. Alegând să se refugieze în opoziție Cioloș ar putea critica pe viitor o guvernare PNL și poate lucra la revenirea USR în sondaje până la alegerile din 2024. Mai complicat de convins ar fi cei de la PSD care își doresc alegeri anticipate de vreme ce stau foarte bine în sondajele de opinie, iar acestea le-ar aduce noi deputați și senatori. Totuși, la nivel individual, mai mulți deputați PSD ar putea fi “cumpărați”, pe asta mizând de altfel și liderii PNL. Cu votul PNL, USR-PLUS și UDMR, liberalii vor avea nevoie doar de câteva voturi de la PSD pentru a confirma guvernul.
Alegeri anticipate
În cazul în care negocierile dintre PNL și PSD eșuează, iar o a doua propunere de premier este refuzată de Parlament, se deschide calea anticipatelor. Constituția spune că președintele “poate” să dizolve în acest caz Parlamentul, dar nu este obligat să o facă. În cazul în care președintele nu o va face pentru a conserva poziția PNL în Parlament, atunci PSD ar putea merge chiar și la CCR pentru a tranșa problema. Cert este că lucrurile s-ar putea tărăgăna până la sfârșitul anului, în tot acest timp România fiind condusă de un guvern interimar fără puteri depline, în plină pandemie de coronavirus și cu probleme economice grave. Rămâne de văzut care dintre aceste scenarii vor fi aplicate.