Situație complicată în cazul rețelelor de distribuție a apei ale SC Aquabis SA, directorul general Ion Șandru confirmand alături de președintele Radu Moldovan că firma are pierderi de 38% din apa captată și nefacturată. Șandru a mai precizat că există un număr de 80 de dosare penale pentru furt de apă din conductă, metoda preferată pentru obținerea apei ilegale fiind ”bypass-ul”la contor . Furturile sunt confirmate și de președintele Radu Moldovan care a precizat că e vorba de municipiul Bistrița, existând între aceste dosare și oameni potenți finaciar care locuiesc la vilă și care au ”furat” apă fără vreo problemă de conștii ță. Pentru controalele care vor urma în județ, vor fi constituite echipe din cadrul Aquabis.
Radu Moldovan: ” Am cerut în repetate rânduri ca pentru anul viitor Aquabis să aibă în vedere crearea unor echipe, pentru că avem echipamente performante care pot să depisteze furturile, care nu sunt puţine. O mare parte din pierderi sunt furturi. Pe lângă pierderile tehnice, că avem reţele vechi de azbociment, terminate de când e lumea, avem foarte multe furturi, de unele nu sunt străini nici colegii din Aquabis. Sunt şi angajaţi ai Aquabis care împreună cu oameni de bine au grijă de bypass-uri, de contoare şi alte lucruri. Toţi oamenii de bună credinţă care au contorizat tot consumul plătesc şi pentru cei care fură. Avem contoare care ne arată câtă apă se ia din izvoare, din râul Bistriţa, care este tratată, pentru care plătim la SGA şi la statul român. Diferenţele de la ce luăm şi ce facturăm sunt aceste pierderi, care nu sunt mici”
Ion Șadru a explicat că marea majoritate a celor cărora li s-au întocmit dosare sunt cei care cerute avize de la companie, iar ulterior nu au cerut recepţia lucrărilor şi încheierea unor contracte
Ion Șandru: ”Cei 80 sunt din genul acesta. Mai avem de verificat şi vor trece prin filtre. E vorba de case noi în partea oraşului unde s-a tot construit. Situaţiile au apărut în ultimii 5-6 ani, mai avem de verificat circa 1000 de poziţii din peste 3000. Vom merge pe sate. În primul rând, să vedem de bypass-uri acolo unde vedem o grădină frumoasă, unde consumul e mic. Avem nişte camere de luat vederi, nu e uşor, trebuie dat jos contorul, pentru a vedea dacă are bypass, dar o vom face. Ca să reducem sfera de căutare, am achiziţionat apometre, le montăm în fiecare localitate, ca să ştim câtă apă intră şi câtă se regăseşte în facturi”.

Precizăm faptul că: Cele 80 de dosare de furt de apă au ajuns la Inspectoratul de Poliție Județean.