„Cîțu dă bani cu nemiluita primarilor PNL care l-au făcut președinte de partid și aruncă firimituri celorlalți. La noi, în comuna Șieu, nu a mai ajuns nimic, niciun ban. Mi se pare absolut absurd ca un locuitor din comuna noastră să nu valoreze absolut nimic. ZERO absolut”, este mesajul primarului comunei Șieu, Ioan Cifor Tiniș, pentru Florin Cîțu – Guvernul PNL.
Primarul comunei Șieu, Ioan Cifor Tiniș, este membru ALDE și primar ales din iunie 2017, atunci când au avut aici alegeri parțiale, consecință a faptului că, primarul PSD al comunei Șieu, Olimpiu Iuga Napeu, care în 5 iunie 2016 obținuse al treilea mandat, a decedat în 1 august la vârsta de 49 de ani.
La ora actual, primarul Ioan Cifor spune că, dacă anul 2020 a fost primul an zero din istoria acestei commune la capitolul semnării de noi proiecte de finanțare pentru dezvoltare, 2021 nu este cu nimic mai presus: ” Pentru 2021 am avut mari speranțe, dar, deocamdată, vedem și auzim doar povești cu pești, mă rog, cu investiții”.
Cifor spune că, primăria Șieu a depus la Compania Națională de Investiții, pe ”faimoasa” listă-sinteză un număr de 3 proiecte, fiind vorba de infrastructura de drumuri și apă-canal. Pentru că, proiectele au fost radiate din scriptele CNI, cele trei proiecte vor fi redepuse pe noul PNDL, botezat acum ”Anghel Saligny”. Marea dilemă a primarului Ioan Cifor este faptul că nu știe dacă acest nou PNDL va finanța și introducerea gazelor naturale.
Ce s-a făcut sau se va face în Șieu?
1.Modernizare drum comunal DC 11, DJ 173-Ardan (4,5 km) 4,1 milioane lei (870.000 EURO)-Finalizat
2.Asfaltare străzi în Șieu și Ardan (7,5 km)-6 milioane lei (1,27 milioane EURO)-98% executat
3.Dispensar și cabinet stomatologic în Șieu-1,2 milioane lei (254.000 EURO)-În execuție
4.Reabilitare Școala Generală Ardan-1,5 milioane lei (318.000 EURO)-În execuție
5.Extinderea și modernizarea Școlii din Posmuș-1 milion de lei (212.000 EURO)-Finalizat
6.Dotări Școala Posmuș +Școala Ardan-260.000 lei (56.000 EURO)-Finalizat
”Pentru rețelele de apă, știm că a fost licitat déjà Lotul 5 , acolo unde sunt prinse și lucrările pentru Ardan și Posmuș. Pentru canalizare vom depune pe Anghel Saligny, fiindcă e o lucrare de anvergură pentru trei sate: Șieu, Ardan Posmuș. De asemenea, am mai vrea să terminăm de asfaltat ultimii 6 km de străzi de pe cuprinsul comunei noastre”, punctează edilul din Șieu.
Introducerea gazului metan: mai mult decât obligatorie
Despre introducerea gazului metan în întreaga comună, adică în Ardan, Posmuș, Șieu și Șoimuș, Ioan Cifor explică că este unul din cele mai importate proiecte, un important ”hop” al administrației sale: ” Este obligatorie rezolvarea acestei problem, asta când vedem unde s-a ajuns în ceea ce privește prețul lemnului de foc. Practic, noi avem la această oră făcut SF-ul, la un calcul în mare vă pot spune că prețul este unul uriaș- 20 de milioane de lei. Evident, nu avem cum suporta de la bugetul local această sumă, așa că nu știu, sincer, de unde vom scoate banii. Există, sigur, varianta împărțirii proiectului în câteva mai mici, asta penru a-l implementa pe bucăți. Vom vedea, poate vom avea șansa să îl finalizăm”, crede Ioan Cifor.
Proiecte de la bugetul local
În ceea ce privește investițiile de la bugetul local, cele 1,4 milioane de lei allocate pentru asemenea gen de acțiuni locale fac referire la capela mortuară din Șieu, șanțuri pe drumul principal dar și asfaltarea a unui kilometru de drum între Ardan și Posmuș.
Reamintim că:
În 2018, primăria comunei Șieu, era în pericol să se închidă timp de cinci ani ca să poată rambursa un milion de euro Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). Banii erau déjà cheltuiţi deja pentru modernizarea unor drumuri agricole, lucrările s-au executat şi sunt în regulă, însă o firma de construcţii Satu Mare, care a câştigat licitaţia, ar fi depus la dosar un document care ulterior s-a dovedit a fi fals.
La nici un an distanță, cu ajutorul fostului Guvern PSD și al executivului Consiliului Judeţean, au fost soluţionate problemele AFIR-ul. „Ne-a fost virată la rectificarea bugetului, de către Guvernul României, suma de 4.883 mii lei, o sumă cât pentru un judeţ, am virat aceste sume la AFIR. Procesul este în continuare pe rol, încă nu s-a încheiat, deocamdată nu avem un vinovat care să fie tras la răspundere. Sperăm să se termine cât mai repede acest proces, să ne luăm o povară de pe umeri. Vinovatul este o firmă din Sati Mare, dar noi suntem cei care, fiind beneficiarii fondurilor europene, suntem traşi la răspundere. Până în decembrie, nu am avut posibilitatea să depunem proiecte pentru fonduri europene din această cauză. Sperăm ca din 2020 să putem depune şi noi proiecte pe fonduri europene”, a spus atunci Ioan Cifor.