Deputatul PSD Bogdan Ivan a vorbit astăzi într-o conferință de presă despre situația unui medicament foarte important și al cărui cost a crescut în mai puțin de o lună de zile de la 11 bani flaconul la 543 de lei. E vorba de Tocilizumabul sau RoActemra administrat în asociere cu metotrexat (MTX), este indicat pentru tratamentul pacienţilor adulţi cu poliartrită reumatoidă (PR) activă, moderată până la severă, care au avut fie un răspuns inadecvat, fie nu au tolerat tratamentul cu unul sau mai mai multe medicamente antireumatice modificatoare ale bolii (DMARD) sau cu inhibitori ai factorului de necroză tumorală (TNF).
În acest context, după mai multe telefoane am aflat că achiziția de Tocilizumab a fost tergiversată din aprilie. Informația a fost confirmată și din surse guvernamentale, existând la nivel de premier o anchetă în derulare.


Bogdan Ivan: ”Avem un alt medicament de bază, Tocilizumab, folosit în toată Europa, în SUA. Achiziţionat de Ministerul Sănătăţii, în 9 septembrie, costa 11 bani flaconul. Ministerul Sănătăţii a denunţat contractul cadru prin care achiziţiona o cantitate mai mare din acest medicament care urma să fie distribuit spitalelor din toată ţara şi a lăsat fiecare spital din România să se descurce cum ştie cu distribuitorii de medicamente şi să facă rost pe cont propriu. La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Bistriţa şi în toată România, o săptămână mai târziu, acelaşi medicament care se cumpăra cu 11 bani a fost cumpărat cu 543 de lei, un flacon, de 54.000 ori mai mult, din banii noştri, ai românilor”.
Cât costă de fapt Tocilizumabul?
Conform RCP-ului RoActemra 162mg doza recomandată de tocilizumab este 162 mg administratăsubcutanat, o dată la interval de o săptămână. Fiecare seringă preumplută conţine tocilizumab 162 mg în 0,9 ml.
Costul anual al terapiei cu RoActemra 162mg este 54580.89 lei (=4198.53X52/4).
RoActemra 20mg/ml
• este condiționat în cutie x 1 flacon x 4ml, concentrat pentru soluție perfuzabilă, având un preţ
maximal cu TVA de 648.75 lei
• este condiționat în cutie x 1 flacon x 10ml concentrat pentru soluție perfuzabilă, având un
preţ maximal cu TVA de 1508.96 lei.
• este condiționat în cutie x 1 flacon x 20ml concentrat pentru soluție perfuzabilă, având un
preţ maximal cu TVA de 2908.05.
În aceiași ordine de idei, deputatul social-democrat a confirmat faptul că în spitalul din Bistriţa, din 9 septembrie încoace avem cel puţin două săptămâni în care nu au fost stocuri suficiente de Remdesivir, asta în condițiile în care Raed Afarat spunea că avem stocuri, timp de trei săptămâni, pentru toată România, (…) Atunci când ai un tratament care îţi poate salva viaţa, tu nu-l primeşti şi mori, cum se cheamă lucrul ăsta? Cine e responsabil?, s-a întrebat retoric deputatul Bogdan Ivan.
În SEPTEMBRIE, Ministerul Sănătăţii (MS) a finalizat o achiziţie publică de 10.600 de flacoane de Tocilizumab, medicament necesar pentru tratarea formelor grave de COVID-19, a declarat, marţi, la Antena 3, ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila.
“Legat de Tocilizumab, care se administrează numai în spitale şi cu privire la care am preluat o anumită abordare legată de aprovizionare, dar pe care categoric nu l-am întrerupt, pentru că procedurile începute trebuie continuate şi aici, mâine, o să fac şi publică lista, pentru că aud multe poveşti prin sistem, poveşti care nu sunt adevărate, trebuie prezentate. Mă refer la situaţia în care în unele spitale se spune că Ministerul Sănătăţii nu dă acest medicament. Legat de Tocilizumab, în perioada anterioară mandatului pe care l-am început eu ca interimar, s-a luat decizia ca un stoc de 6.064 de flacoane de Tocilizumab să fie accesibile spitalelor, unei liste de spitale, spitale preponderent cele care au avut de-a face şi au tratat pacienţi COVID severi. Tocilizumab fiind pentru o formă mai gravă sau etapă mai gravă a bolii”, a spus ministrul.
El a afirmat că spitalele mai au la dispoziţie alte 1.700 de flacoane de Tocilizumab.
“S-a dat pentru fiecare spital o anumită cotă şi pot să vă spun că astăzi, când vorbim, din 6.064 de flacoane, spitalele au cumpărat 4.323. Ceea ce înseamnă că avem 1.700 de flacoane necumpărate, în condiţiile în care această posibilitate a existat. Această listă o să o public mâine pe site-ul MS, ca să închidem această poveste. Este posibilă relocarea medicamentelor acolo unde este necesar. (…) Spitalele nu pot invoca faptul că nu au bani alocaţi în contractul lor de servicii medicale, pentru că există această hotărâre de guvern. Puteau să cumpere toţi cele 6.064 de flacoane, unii nu au cumpărat. Ministerul Sănătăţii a finalizat o achiziţie publică tot pe Tocilizumab – 10.600 de flacoane. S-a semnat contractul şi în scurt timp acest medicament va fi furnizat MS, care îl va distribui gratuit. În următoarele zile vine medicamentul. Sunt 1.700 de flacoane de Tocilizumab care sunt la dispoziţia spitalelor care încă nu au fost achiziţionate. O să facem o redistribuire a lor acolo unde se solicită”, a explicat ministrul interimar al Sănătăţii.
În ceea ce priveşte medicamentul Remdesivir, Cseke Attila a spus că sunt în ţară 40.000 de flacoane.
“În ceea ce priveşte Favipiravir, comisia de specialitate trebuie să se pronunţe, acesta fiind un medicament care se discută a fi accesibilizat pentru pacienţii mai puţin severi, la început la boală. Discuţia este de a fi accesat din farmacii pe bază de reţete eliberate inclusiv de medicul de familie”, a arătat ministrul.
În opinia sa, valul patru are o tendinţă “mult mai abruptă, mai bruscă, mai brutală” decât au avut celelalte valuri ale pandemiei.
“Şi atunci s-ar putea ca numărul acela maxim de paturi ATI pe care l-am atins într-un val anterior – de 1.612, dacă nu mă înşel – să nu fie îndeajuns. Important este ca zilnic să găsim soluţii şi acest număr de paturi ATI să crească”, a mai arătat Cseke Attila