Loialitatea celor 40 (din 135) de parlamentari înseamnă că echipa lui Cîțu controlează, de facto, cu 15 parlamentari mai mulți decât USR, deci pretențiile lor de tătuc în raport cu partenerul junior sunt ușor ridicole, este de părere sociologul Sebastian Lăzăroiu.
Mai mulți parlamentari liberali au transmis marți, 5 octombrie, o scrisoare, odată cu căderea guvernului Cîțu prin moțiune de cenzură, în care cer refacerea coaliției de guvernare și subliniază că cea mai bună opțiune în acest sens este fostul președinte PNL Ludovic Orban.
Scrisoarea a fost semnată de către 41 de parlamentari din PNL, din tabăra Orban. Aceștia subliniază că se delimitează de cei care „se fac răspunzători” de actuala criză politică și cer să se refacă coaliția cu USR PLUS și UDMR.
Fostul consilier prezidențial este de părere că această scindare a liberalilor reprezintă un eveniment major în actuala dinamică politică.
„Știrea zilei de azi nu e căderea guvernului, ci scrisoarea celor 40 de parlamentari liberali, grupați în jurul lui Orban, care cer refacerea majorității cu USR și desemnarea fostului președinte PNL pentru funcția de prim-ministru.
E o știre pentru că arată cât de fracturat e PNL după foarte recentul congres. Cei care știu bine metehnele dămbovițene din politică înțeleg ce zic. De obicei, un congres așază lucrurile în partidele tradiționale. Mai sunt doi sau trei rebeli de partea pierzătorului, dar ei sunt repede executați sau momiți de partea taberei câștigătoare (mai ales dacă partidul e la putere).
Loialitatea celor 40 (din 135) de parlamentari ne face atenți la câteva lucruri:
– Orban rămâne influent în partid (în spatele unora din cei 40 se află filiale întregi).
– Mulți parlamentari nu cred că va rămâne Cîțu presedinte până în 2024 (când se semnează listele de candidaturi, singura grijă a aleșilor naționali). De aici vine curajul disidenței fățișe.
– E posibil, în funcție de cum se invârte roata în perioada următoare, să vină și alții alături de ei.
– PNL își pierde mult din capacitatea de negociere pentru un nou cabinet (fie și minoritar), dar și din credibilitatea în fața potențialilor parteneri pentru o majoritate. Ne-am întors la conducerea bicefală, dinainte de congres, doar că acum cuțitele sunt pe masă, la vedere. Ca să vorbești cu PNL, azi, trebuie sa vorbești și cu Orban, și cu Superman și să ai grijă să nu cazi în bătaia proiectilelor care zboară aleatoriu între combatanți.
– Orice formulă de guvernare cu PNL e sortită eșecului, mai târziu sau mai devreme, din cauza instabilității interne a partidului.
– În momentul ăsta, echipa lui Cîțu controlează, de facto, cu 15 parlamentari mai mulți decât USR, deci pretențiile lor de tătuc în raport cu partenerul junior sunt ușor ridicole.
Nu zic, timpul poate lucra în defavoarea lui Orban. Adică să se mai subțieze rândurile fidelilor. Însă, la zece zile după congres, să aibă de partea lui 40 de parlamentari e total neobișnuit pentru oportunismul din politica românească”, a scris marți, 5 octombrie, pe pagina sa de Facebook, Sebastian Lăzăroiu.