Cum președintele Klaus Iohannis a lăsat timp de gândire partidelor o săptămână după demiterea Guvernului la moțiunea de cenzură, Florin Cîțu face o primă mutare. 1 miliard de lei sunt scoși din Fondul de rezervă și alocați primăriilor și Consiliilor județene.
„25-30% se vor duce si către primarii PSD”, a susținut premierul.
Nu același lucru îl spune deputatul Daniel Suciu, iar cifrele sunt evidente pe documentele financiare în care apar sumele ce le vor primi UAT-urile din județul Bistrița-Năsăud. Este foarte clar că: primăriile cu primari PNL primesc sume ce variază între 300 de mii de lei o comună, până la 800 de mii de lei, sumă ce ajunge în conturile Bistriței, Năsăudului și primăriei Sg. Băi. În același context, orașul Beclean, administrat de primarul Nicolae Moldovan, PSD, primește doar 100 de mii de lei, în timp ce județul Bistrița-Năsăud se allege cu 200 de mii de lei mai mult decât Năsăudul, adică cu 1 milion de lei.
Dacă comunele liberale primesc câte 300 de mii de lei, mai puțin Matei cu 284.000 de lei și Braniștea, primar UDMR cu 274.000 de lei, restul comunelor cu primari PSD sunt ”îmbogățite” cu câte 50.000 de lei.
Prima reacție vine de la deputatul Daniel Suciu, una virulent de tot: SĂ VĂ FIE RUȘINE! Cîțu, nemernicii de complici din Guvern și PNL, folosiți banii publici pentru mizeria voastră de congres? Pentru plata funcțiilor voastre? Acum, când toate comunele și orașele au nevoie de bani, voi, disprețuitori, nesimțiți, inconștienți și penali dați de 6 ori mai multi bani comunelor PNL decât celor conduse de PSD? Și de 8 ori la orașe? Dar nu vă crapă obrazul de nesimțire, cu ce v-au greșit jumătate din bistrițeni să îi scuipați în față? Voi, oamenii mici ce azi conduceți PNL din Bistrița-Năsăud, nu meritați decât dispreț!
Potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltării, 2.756 de administrații locale din România au primit finanțare în valoare totală de 1.010.966.000 lei.
”Proiectele locale trebuie finalizate, ele trebuie să servească aceste comunități locale. Prin măsura adoptată astăzi, ne asigurăm că investițiile pentru care au fost cheltuiți bani publici nu vor rămâne neterminate”, a spus ministrul Cseke Attila.
2.514 comune din România au primit o finanțare în valoare totală de 614.873.000 lei, 194 orașe – 95.588.000 lei, iar 123.346.000 lei au fost alocați pentru 48 de municipii. Ministrul a arătatcă fondurile sunt necesare pentru finalizarea investițiilor publice finanțate de stat sau din fonduri UE, precum și pentru cheltuieli urgente ale autorităților publice locale
Vezi aici sumele primate de primăriile din BN:
