Moțiunea de cenzură depusă de PSD va fi dezbătută și votată marți în plenul reunit al Parlamentului, de la ora 12:00. Pentru ca moțiunea să fie adoptată și Guvernul Cîțu să fie demis este nevoie de 234 de voturi. Ultimele calcule arată că partidele care au anunțat că vor vota moțiunea de cenzură (PSD-USR-AUR) strâng aproximativ 280 de voturi. Politic vorbind, atât parlamentarii care se poziționează în opoziție față de Guvernul Cîțu, cât și parlamentari din PNL susțin că moțiunea de cenzură, cel mai probabil, va trece de votul Parlamentului. Liberalii au discutat luni și au decis ca parlamentarii PNL să fie prezenți în sala de plen, dar să nu voteze moțiunea.
Cum votează parlamentarii bistrițeni și ce cred ei despre moțiune?
După cum bine se știe, voturile parlamentarilor bistrițeni sunt împărțite în funcție de opțiunea politică: Robert Sighiartău, Diana Morar și Ovidiu Florean vor vota contra moțiunii, în timp ce Ioan Deneș, Daniel Suciu și Bogdan Ivan vor vota pentru moțiune. De asemenea, deputatul Lorant Sas va vota tot PENTRU moțiune.
Sigur, pozițiile celor din PNL suferă nuanțări dar ele devin aplicabile abia după moțiune și finalul votului, asta, pentru că, official, parlamentarii liberali nu vor vota contra propriului guvern.
PNL: Robert Sighiartău, Diana Morar și Ovidiu Florean
Diana Morar: Întrebată cum va vota la moțiune, deputatul Diana Morar a spus că va face ce vor face toți deputații din grupul PNL: ” Voi adopta conduita impusă de grup, nimic altceva. Ce va fi după vot și rezultatul moțiuni, vom vedea ”, spune Morar.
Ovidiu Florean: ”PNL nu votează moțiunea! Cei care au depus-o au calculele lor și trebuie să realizeze cvorumul”
Fostul președinte al PNL, Ludovic Orban, a declarat că parlamentarii care îl susțin nu vor vota moțiunea de cenzură. „Nu vor vota motiunea, nici nu e nevoie sa votam motiunea. Daca ar fi sa-i las sa voteze conform constiinte, probabil ca ar vota. Daca va pica Guvernul Citu nu va pica pentru ca Ludovic Orban e suparat pe Citu”, a declarat duminică fostul șef al liberalilor.
Robert Sighiartău: Este clar că deputatul Sighiartău va vota contra Moțiunii PSD , mai ales că are toate motivele din lume: să nu cadă Guvernul Câțu, mai ales că e în cărți pentru diferite funcții, una dintre acestea fiind cea de președinte al Camerei Deputaților în locul lui Ludovic Orban.
PSD: Ioan Deneș, Bogdan Ivan și Daniel Suciu
Cu siguranță toți trei vor vota pentru moțiunea inițiată de propriul partid. Reamintim că: Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat marți, după ce a fost depusă moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu, că singura soluție pentru ieșirea din criză sunt alegerile anticipate și instalarea unui guvern tehnocrat până la organizarea acestora. „Vi se pare normal să mai continuăm în valul 4 cu scumpirile de acum cu Guvernul Cîțu?! Eu nu cred. Este atributul președintelui să desemneze (c.n. un premier), nu al liderului opoziției”, a spus Marcel Ciolacu.
USR: Lorant Sas
Trecută printr-o campanie electorală internă deloc ușoară, Uniunea Salvați România și-a schimbat șeful , locul lui Barna fiind luat de plusistul Dacian Cioloș. Fără doar și poate, ” Marile Speranțe” pentru întoarcerea în Guvern al celor de la USR s-au năruit foarte repede atunci când noul rege USR a decretat că e mai interesat de opoziție decît de o întoarcere la guvernare sub Florin Cîțu. Așa că, deputatul bistrițean Lorant Sas va vota pentru moțiune.
Ce mai știm despre ZIUA MOȚIUNII?
- Surse din USR au declarat pentru Digi24.ro că moțiunea „trece ca unsă”, partidul bazându-se pe toți cei 80 de parlamentari. „Votează toți”, susțin sursele citate.
- Parlamentarii UDMR nu au luat încă o decizie dacă vor participa la vot, însă președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat că aceștia nu vor vota pentru demiterea Guvernului.
- De asemenea, cei 18 parlamentari ai minorităților naționale vor susține Guvernul Cîțu și nu vor vota moțiunea.
Ultimele calcule înainte de vot
Partidele care au anunțat că vor vota moțiunea de cenzură adună aproximativ 280 de voturi, cu 46 de voturi mai mult decât majoritatea necesară (234) pentru demiterea Guvernului Cîțu.
PSD – 157 de parlamentari
PNL – 134 de parlamentari
USR – 80 de parlamentari
AUR – 43 de parlamentari
UDMR – 29 de parlamentari
Minorități – 18 parlamentari
Neafiliați – 5 parlamentari (un parlamentar dat afară din UDMR, 4 foști-AUR)
PSD – USR – AUR – 280 de parlamentari
USR PLUS va vota o moțiune în care miniștrii partidului sunt criticați dur
Partidul Social Democrat cere prin moţiunea de cenzură – „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor. Jos Guvernul Cîţu!” plecarea urgentă a Cabinetului Florin Cîţu de la conducerea ţării pentru ca România să iasă „dintr-o continuă criză politică, economică şi socială”.
În textul moţiunii se susţine că „guvernarea perdanţilor a sărăcit România!”.
„Fiecare român este mai sărac cu 560 de euro după măsurile care au distrus puterea de cumpărare. În plină explozie a preţurilor, în condiţiile unei creşteri galopante a inflaţiei, Guvernul nu a găsit altă soluţie decât îngheţarea pensiilor, alocaţiilor şi a salariilor. Statisticile oficiale arată clar că puterea de cumpărare a scăzut cu peste 12%. Cu toate acestea, prin lipsa măsurilor de compensare a pierderilor de venit, Guvernul PNL-USR-PLUS-UDMR a fost mult mai preocupat de lupta pentru putere în interiorul Coaliţiei şi a preferat să condamne la sărăcie peste 7 milioane de români”, potrivit moţiunii.
Social-democraţii acuză că „pierderea controlului asupra creşterii preţurilor la energie şi combustibil a generat o inflaţie galopantă”.
În document se spune că „datoria publică creşte cu 1.700 de euro pe secundă”, iar „fiecare român devine mai dator la finalul acestui an cu 2.300 de euro”.
„România riscă să deraieze economic, în condiţiile în care creşterea datoriei publice este aproape dublă faţă de creşterea Produsului Intern Brut’”, susţine PSD.
Social-democraţii acuză şi faptul că „absorbţia fondurilor europene este la pământ”, iar „capitalul românesc, condamnat la faliment”. În moţiune se arată că „agricultorii ţării au fost umiliţi” şi, „în loc să ajungă pe mesele românilor, munca lor e vândută pe nimic în străinătate”.
De asemenea, aceștia critică activitatea de la Ministerul Transporturilor: „Nu ați inaugurat niciun kilometru de autostradă și nu ați lansat niciun proiect de la zero ca să înceapă lucrările! Ci doar v-ați asumat marile proiecte de autostrăzi și poduri lăsate moștenire de PSD!”
Comunităţile locale au fost condamnate la subdezvoltare, prin faptul că primăriile şi Consiliile judeţene au fost obligate să aloce sume uriaşe pentru lupta cu pandemia şi nici acum Guvernul Cîţu nu le-a decontat aceşti bani, se spune în textul moţiunii.
PSD acuză, totodată, că guvernarea PNL-USR PLUS-UDMR „a ratat toate ţintele asumate în Sănătate”, iar în privinţa Educaţiei, deşi abia a început anul şcolar, aceeaşi guvernare „a închis sute de şcoli, iar pentru restul… a planificat închiderea„.
Nu în ultimul rând, PSD susţine că „dreapta„ a instalat un „penal” la Palatul Victoria, referindu-se la dosarul deschis lui Florin Cîţu în SUA în urmă cu 20 de ani, pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice.